Udruženje Šansa za roditeljstvo: I dalje je tema muške neplodnosti velika stigma 1Foto: Pixabay/Skalekar1992

Udruženje Šansa za roditeljstvo tradicionalno zajedno sa Evropom i svim evropskim udruženjima koje se zalažu za poboljšanje uslova lečenja neplodnosti, i ove godine obeležava Nedelju (ne)plodnosti pod sloganom #prihvatiizazov sa posebnim osvrtom na problem muške neplodnosti, navodi se u saopštenju.

Evropska Nedelja (ne)plodnosti obeležava se u svim državama Evrope a glavni organizator je evropsko krovno udruženje Fertility Europe sa sedištem u Briselu. Evropa i ove godine poziva na jednakost u pristupu procedurama za lečenje neplodnosti širom Evrope, ali i na bolju informisanost.

Kako su naveli, u Srbiji Udruženje Šansa za roditeljstvo obeležava ovu Nedelju sa posebnim osvrtom na probleme muškog steriliteta i to različitim akcijama samog Udruženja.

Udruženje Šansa za roditeljstvo raspisalo je konkurs za najlepše Pismo podrške u Nedelji (ne)plodnosti, tako da svi koji žele da pošalju motivacionu poruku mogu to i da urade tako što će napisati pismo i dostaviti ga Udruženju, a najlepše Pismo podrške biće simbolično nagrađeno. Konkurs traje od 1. do 7. novembra a sva pisma možete poslati na email adresu [email protected].

„Posebno mi je drago što ovogodišnja Nedelja neplodnosti posebnu pažnju skreće na temu muške neplodnosti. Tačno je da se danas mnogo više govori o ovoj temi, ali na žalost i dalje ima muškaraca koji teško započinju svoju borbu, osećaju se stigmatizovano, ne žele da urade ni osnovne analize kako bi proverili svoju plodnost, u strahu su da ne budu poniženi ili postiđeni. Nažalost u 21. veku jedan broj parova se zbog problema muške neplodnosti raziđe, a ovaj problem može biti rešen. Želimo da ove nedelje pružimo snažnu podršku muškarcima, ohrabrimo ih da potraže pomoć i podršku. U okviru ove nedelje organizujemo webinar sa urologom na kom će svi prisutni moći da postave pitanje u vezi sa lečenjem muške neplodnosti. Webinar će se održati 6. novembra od 18h a sve informacije možete pronaći na nasem sajtu www.sansazaroditeljstvo.org.rs.“, izjavila je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Krovno evropsko udruženje Fertility Europe poručuje:„Više od 25 miliona građana Evrope danas je pogođeno problemom neplodnosti, s tim da je u 40 odsto slučajeva osnov problema muška neplodnost. I dalje je tema muške neplodnosti velika stigma. Da bi se smanjila stigma i normalizovala diskusija o muškoj neplodnosti, potrebno je više svesti i edukacije o muškom i ženskom seksualnom i reproduktivnom zdravlju“ – objašnjava Satu Rautakallio-Hokkanen, predsednica izvršnog odbora Fertility Europe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari