Vakcinom protiv jednog od najsmrtonosnijih kancera 1Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Prvi put ove godine u celoj Srbiji će od 1. aprila biti omogućena besplatna vakcinacija devojčica i dečaka protiv humanog papilama virusa (HPV), koja je do sada bila preporučena i koju su roditelji uglavnom morali da plaćaju.

Vakcinacija pruža efikasnu zaštitu od dva najčešća tipa HPV-a, koji su odgovorni za značajan deo slučajeva raka grlića materice, koji je jedan od vodećih uzorka smrti među ženama obolelim od maligniteta u Srbiji i svetu. Na ovaj način takođe se mogu prevenirati i maligniteti polnih organa i ždrela kod oba pola.

Tokom 2020. godine u svetu je registrovano 600.000 slučajeva karcinoma grlića materica i 340.000 smrti zbog ove bolesti. Poslednji podaci za Srbiju su iz 2019, kada su registrovane 1.044 novoobolele žene, a 438 ih je umrlo od ove meligne bolesti. Srbija je unače u evropskom vrhu i kada se radi o obolevanju i o umiranju od raka grlića materice, koji može velikim delom biti preveniran vakcinacijom.

Prethodnih godina besplatna HPV vakcina povremeno je bila dostupna u pojedinim lokalnim domovima zdravlja. Tako je na primer u Novom Sadu tokom 2021. bila osigurana besplatna vakcinacija 650 dece. U većini drugih mesta HPV vakcina morala je međutim da se kupuje i bila je nedostupna dobrom delu stanovništva.

Govoreći o uvođenju besplatne HPV vakcine, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kazala je da je najidealniji period za mlade da prime vakcinu između 12 i 14 godina, i to pre prvog seksualnog odnosa.

– Ukoliko se vakcina primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita je 100 odsto, a Svetska zdravstvena organizacije prošle godine je izašla sa podatkom da će se ti tumori iskoreniti do 2030. ukoliko se u 90 odsto zemalja sveta obezbedi vakcina – rekla je Škodrić.

Odlukom da učini HPV vakcinu besplatnom Srbija se pridružila cilju koji je postavila SZO da do 2030. godine vakcina protiv HPV-a biti dostupna na 90 odsto planete. Trenutno podaci pokazuju da je manje od 25 odsto zemalja sa niskim, odnosno 30 odsto onih sa srednje niskim dohotkom uvelo vakcinaciju, u poređenju sa 85 odsto zemalja sa visokim dohotkom koje jesu.

U nekim zemljama, kao što je Australija, nakon decenije vakcinacija protiv HP virusa, karcinom grlića materice gotov nestao.
Vest o besplatnoj HPV vakcinaciji u Srbiji pozdravio i generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

– Hvala Srbiji što je donela ovu važnu odluku i ulaganje u prevenciju raka grlića materice kod devojčica. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa može da nas približi eliminaciji te bolesti, koja se može sprečiti – napisao je Tedros na Tviter nalogu.

Vakcinacija u Srbiji će se sprovoditi u uzrastu od devet do 19 godina. Institut za javno zdravlje Vojvodine navodi da su humani papiloma virusi (HPV) velika grupa virusa, sa preko 100 različitih tipova, od kojih bar 13 tipova mogu da izazovu rak (karcinom).

– HPV virusi su nađeni u skoro 100 odsto karcinoma grlića materica, 90 odsto karcinoma anusa, 40 odsto karcinoma spoljnih polnih organa (vulva, vagina, penis) i tri odsto karcinoma usta – navodi Institut, ističući da je „vakcinacija protiv HPV važna jer se na ovaj način skoro sasvim sprečava nastanak karcinoma grlića materice kod devojčica, kao i kondiloma (šiljatih bradavica), karcinoma spoljnih polnih organa, anusa i ždrela, koji su izazvani HPV infekcijom, kod oba pola“.

Veoma česta infekcija

HPV infekcije su veoma česte i procenjuje se da 80 odsto seksualno aktivnih muškaraca i žena bude zaraženo tokom života. Većina novih infekcija dešava se među tinejdžerima i mladima, a zaraženi mogu prenositi virus iako nemaju simptome i iako su prošle godine od kada su se inficirali. Inače većina osoba zaraženih HPV i nema znake bolesti i sama se oslobađa virusa u periodu od nekoliko godina. Često se prvi od znakova da je žena inficirana HPV vide na Papanikolau testu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.