"Žuto meso", ulje i semenke za dobro zdravlje 1

Na površini od samo dva ara, na imanju penzionerke Živadine Nastasijević iz Klenja kod Golupca ove jeseni rodilo je oko dvadesetak duleka sa prosečnom težinom od 15-ak kilograma po komadu.

Među njima ubrala je i jednu od najtežih od 20 kilograma. Od pojedinih vrsta njena porodica priprema i lekovite čajeve, kompote i slatko, a prodaje i semenke za jestivo ulje. Seme ovih, kako ih ona naziva, ludaja i koje imaju oblik tikvica Živadina je dobila od meštanina Radiše Živkovića, koji već godinama gaji ovu vrstu .

– Do sada nisam imala prilike da gajim ovakvu vrstu ludaja, ali su dosta ukusne a mogu se koristiti za ishranu stoke. Najslađe su bele bundeve pečene u rerni, veli Živadina. – Imaju u sebi veliku količinu vitamina A i veoma su zdrave… Pita od bundeve pravi je melem. Moji stari su mi pričali, a ja sam zapamtila da je seme duleka veoma hranljivo i da je lekovito i koristi se za proizvodnju leka za lečenje prostate.. Živadina i njena jetrva Radica, planiraju da ovih dana kuvaju i slatko, a za svoje porodice pripremaće i ukusne pite.

Ima dosta vrsta ludaja, a među njima je plemenita varijanta stočne tikve. Na osnovu izgleda semena razlikuju se uljana ludaja golica, koja je bez semenjače i uljana tikva, čije su semenke pokrivene čvrstom, belom ljuskom.

– Najvažniji sastojci semena uljane ludaje ili duleka su ulje, belančevine i vitamini, pre svega vitamin E. Najviše se gaji radi semena koje sadrži i do 50 posto veoma kvalitetnog ulja. Ulje iz semena se dobija bez hemikalija, presovanjem. Zbog niske tačke ključanja tikvino ulje nije pogodno za prženje, već nalazi primenu kao salatno ulje, a zbog lekovitosti primenjuje se i u farmaciji. Lekovitost ulja ispoljava se u ublažavanju tegoba kod oboljenja prostate. Vrlo je korisno i meso ploda koje je kvalitetna i kabasta stočna hrana. Najviše sadrži minerale, vitamine i žuti pigment karotin, stručno objašnjava ova domaćica..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari