Nije istina ni da su zalihe u hladnjačama ogromne, jer je ove godine uskladišteno samo 45.000 tona voća. Poređenja radi, 2003. ili 2004. godine u Srbiji je proizvedeno oko 90.000 tona. Kupci iz Evrope trenutno nude 3,5 evra za malinu „roland“, a „griz“ plaćaju 2,7 evra. Ako je ove godine realan odnos „rolanda“ i „griza“ bio 60 prema 40 odsto, onda će prosečna izvozna cena biti 3,2 evra.

Nije istina ni da su zalihe u hladnjačama ogromne, jer je ove godine uskladišteno samo 45.000 tona voća. Poređenja radi, 2003. ili 2004. godine u Srbiji je proizvedeno oko 90.000 tona. Kupci iz Evrope trenutno nude 3,5 evra za malinu „roland“, a „griz“ plaćaju 2,7 evra. Ako je ove godine realan odnos „rolanda“ i „griza“ bio 60 prema 40 odsto, onda će prosečna izvozna cena biti 3,2 evra. Vlasnici hladnjača su ove godine u otkupu malinu plaćali ne 2,3, kao što tvrde, nego 2,2 evra, imajući u vidu da im se vraća pet odsto PDV – komentariše Terzić.
On dodaje da su vlasnici hladnjača ranije navodili da su troškovi od trenutka otkupa do izvoza 35 centi po kilogramu, a potom ponudio računicu po kojoj će hladnjače ove godine „na sto vagona otkupljene maline za par meseci zaraditi oko 65.000 evra“.
– Iza izjava hladnjačara krije se pohlepa. Kažu da će sa malinom biti kao sa kupinom, koju ove godine niko neće da kupi, ali za situaciju sa kupinom krivi su upravo hladnjačari i zbog njih poljoprivrednici sledeće godine to voće neće uzgajati. Podsećam Radeta Ljubojevića, predsednika UO Udruženja hladnjača Srbije, da je krčenje malinjaka usledilo kada je on počeo da zagovara da otkupna cena maline bude 50 do 60 evrocenti. Kada smo mi reagovali i zbog tako niske cene otišli u Ministarstvo poljoprivrede, tamo nam je rečeno da uništimo malinjake ako nam ne odgovara cena. Ljubojeviću sada poručujem da zatvori svoju hladnjaču ako mu sadašnja cena ne odgovara, rekao je predsednik Unije proizviđača maline, poručivši hladnjačarima da „ne seku granu na kojoj sede“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari