Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je juče Brisel, prvi put u svojstvu šefa države, gde je razgovarao s najvišim zvaničnicima Evropske unije. On se u podne sastao s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a kasnije je imao razgovore sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Hermanom van Rompejom i Žozeom Manuelom Barozom.

Posle susreta sa Eštonovom, Nikolić je izjavio da je razgovor „bio veoma koristan i uspešan“, kao i da je uverio svoju sagovornicu da „i ne razmišlja o tome da postoji neka bolja budućnost za Srbiju izuzev članstva u Uniji“. Prema njegovim rečima, visoka predstavnica EU je naglasila da želi da se Srbija pridruži Uniji. Srpski predsednik je novinarima preneo da je Eštonovoj pružio uveravanja da će vlasti u Beogradu učiniti sve što je moguće da, uprkos problemima oko formiranja vlade, Srbija krajem godine dobije preporuku Saveta EU za početak pregovora o članstvu.

– Razgovarali smo o prošlosti i sadašnjosti, ali mnogo više o budućnosti, tako da ostaje da pokušam da političare u Srbiji nagovorim da što pre formiraju vladu, pošto je očigledno da gubimo dragoceno vreme, da ono što smo juče mogli da uradimo ne možemo danas, a ono što smo mogli danas nećemo moći sutra. Nama vreme curi kao pesak kroz prste – rekao je Nikolić.

Predsednik je istakao da „Srbija nikada neće priznati Kosovo“ i predložio da na čelu pregovaračkog tima u dijalogu Beograda i Prištine bude novi premijer, „pošto je ostalo malo toga o čemu treba da se dogovori, a veoma važnog“.

– Očigledno je da državni činovnici kada razgovaraju nemaju posle toga nikakvu odgovornost, zato što oni tumače nešto što je dogovoreno različito od svojih sagovornika, zbog čega je potrebno da dijalog s Prištinom vodi novi premijer – ocenio je Nikolić.

On je zamolio da „bude upoznat s implementacijom tih sporazuma (iz dijaloga Beograda i Prištine), odnosno sa stavom EU šta je u stvari dogovoreno pod njenim okriljem“.

– Dogovorili smo se da intenzivno sarađujemo u vezi s rešavanjem problema Kosova i Metohije, da obezbedimo mir i bezbednost za sve građane, posebno na severu KiM, da se spreči bilo kakva jednostrana akcija s bilo koje strane koja bi ugrozila mir i bezbednost – izjavio je srpski predsednik.

Komentarišući izjavu Tomislava Nikolića da premijer treba da vodi pregovore s Prištinom, direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić za Danas kaže da pregovori s predstavnicima kosovske vlade ne mogu biti direktni, niti na visokom političkom nivou, jer bi to značilo da Srbija faktički priznaje Kosovo kao ravnopravnog sagovornika na međunarodnom planu, što je kršenje Ustava Srbije.

– Dosadašnji format dijaloga je podrazumevao da se o tehničkim pitanjima razgovara bez potpisivanja sporazuma i uz jasna ustavna ograničenja. Ne verujem da treba na visokom političkom nivou razgovarati o energetici, telekomunikacijama, diplomama i svim otvorenim pitanjima – kaže Todorić.

On dodaje da treba sačekati formiranje vlade i „ne izletati s inicijativama koje se odnose na njene kompetencije, jer to unosi dodatnu konfuziju u pregovore o formiranju parlamentarne većine“.

– Kad je reč o Kosovu, treba se setiti kohabitacije od 2004. do 2007, kada je bilo jedino ispravno formirati jedinstvenu politiku da se ne bi delili na manje i veće Evropljane – zaključuje Vladimir Todorić.

„Normalizacija“ odnosa s Kosovom najvažnija

Čelni ljudi EU su ponovili Nikoliću da „dalja normalizacija odnosa sa Kosovom ostaje ključni uslov za sledeći korak, početak pregovora o pridruživanju“ Srbije Uniji, navodi se u saopštenju predsednika ES Van Rompeja posle sastanka sa srpslkim predsednikom. Predsednik EK Barozo je izjavio novinarima da Brisel snažno održava Srbiju, kao i da očekuje da se što pre formira nova vlada u Beogradu i „normalizuju“ odnosi s Prištinom. On je pritom naglasio važnost dobre susedske saradnje i pomirenja u regionu. „Čuo sam jasno da EU nikad neće tražiti da Srbija prizna KiM i ja im verujem“, rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji s Barozom, istakavši da je ubeđen da se zahtevi Evrope u vezi s Kosovom mogu ispuniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari