U opštinama Zubin Potok, Zvečan i severna Kosovska Mitrovica danas počinje dvodnevno referendumsko izjašnjavanje građana o (ne)prihvatanju institucija samoproglašene kosovske države, dok će se u Leposaviću glasati samo sutra.

Prema konačnom biračkom spisku, pravo glasa ima 35.500 ljudi, izjavio je za Danas Ljubomir Radović, portparol izbornih komisija za sve četiri opštine. Referendum će pratiti dva posmatrača Međunarodne krizne grupe.

Održavanju referenduma protive se vlast u Beograd, zvanična Priština i međunarodna zajednica, a podržavaju ga deo srpske parlamentarne opozicije – DSS, SNS i SRS, ali i lokalni odbori DS i SPS na severu Kosova, s izuzetkom demokrata u Leposaviću.

Prištinski mediji javljaju da Vlada Kosova ne očekuje pogoršanje situacije zbog referenduma, jer „albansko stanovništvo veruje da će državne i međunarodne institucije delovati ako bude potrebno“. Olivije Saldago, portparol Unmika, izjavio je juče da će se referendum održati „mimo važećeg zakona, zbog čega neće imati nikakve pravne posledice“.

– Bez obzira na njihov stav, tražićemo od Unmika da rezultate izjašnjavanja prosledi Savetu bezbednosti UN. U protivnom, obratićemo se direktno državama stalnim članicama SB da one iznesu izveštaj o referendumu pred ovo telo UN – kaže za Danas Marko Jakšić, šef odborničke grupe DSS u SO severna Mitrovica.

Jakšić sumnja da bi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, zbog stava vlade o referendumu, pristalo da o rezultatima zvanično obavesti Njujork.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari