Site name

Šormaz negira navode o krivolovu u Osipaonici

Predsednik Lovačkog saveza Srbije i narodni poslanik Dragan Šormaz (SNS) negirao je navode iz saopštenja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije o krivolovu u ataru Osipaonice, prenosi regionalni informativni portal Podunavlje.info.

5

Piše: D. Đ.

Smederevo 27. avgust 2017. 09:51

“Nisu oni slučajno išli u lovište, već namerno zbog mene, da bi o tome pravili priču u medijima, jer moraju da opravdaju pare koje dobijaju iz inostranih fondova za svoj rad. Tako su pre svega nekoliko dana pokušali da organizuju proteste u Novom Sadu i Beogradu protiv lova prepelica u Srbiji, na koji se odazvalo svega dvadesetak građana Republike Srbije”, kazao je Šormaz.

Prema Šormazovim rečima, ako zaista postoji krivolov i švercovanje ptica, kako se navodi u saopštenju Društva, “o tome treba da razgovaraju sa nadležnim organima a to su MUP, Granična policija i Uprava carine, a sigurno ne Lovački savez Srbije i lovačka udruženja, jer se mi bavimo lovom a ne krivolovom, sve u skladu sa zakonom“.

“Baš me čudi što je neko, ko je došao nepozvan u lovište, zatekao lovočuvara u lovištu, kome je tamo radno mesto. Zaista je frapantna činjenica kako su zatekli lovočuvara kako oni pišu, a tamo mu je posao. Apsolutna je laž da su ga zatekli sa tim vabilicama i elektronskim uređajima, a čak i da jesu, to ne bi bilo kršenje zakona. Koliko sam upoznat, te vabilice ne pripadaju lovačkom udruženju ’Pomoravlje’ Osipaonica, pa čak i da pripadaju, nisu korišćene u vreme lova, kada je njihova upotreba zabranjena”, navodi Šormaz..

Prema Šormazovim rečima, ovi isti uređaji mogu da se koriste za monitoring i prebrojavanje ptica, što je potrebno da se uradi kako bi Ministarstvo poljoprivrede i država znali stanje migratornih ptica u Srbiji, “a ne da organizacije poput ove paušalno iznose podatke, bez korišćenja ijednog naučnog metoda da bi to dokazali”.

“Država ima kao saradnika i partnera Lovački savez Srbije i lovačka udruženja i mi ćemo nastaviti to da budemo, a sasvim sigurno ona sredstva koja su zabranjena u lovu nikada nećemo koristiti u lovu”, zaključuje Šormaz u izjavi za Podunavlje.info.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prethodno je saopštilo da su njihovi aktivisti, uz pomoć službenika Policijske stanice iz Smedereva, u subotu ujutro sprečili “još jedan slučaj nezakonitog lova na prepelice uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica”.

U saopštenju se precizira da su na njivama koje se nalaze u ataru sela Osipaonica kod Smedereva pronađene tri vabilice, a policijska patrola i aktivisti Društva napravili su zasedu u koju su upale četiri osobe. Među osobama koje su policajci legitimisali bio je i lovočuvar Lovačkog udruženja „Pomoravlje“ iz Osipaonice. Kako se navodi, policajci su na informativni razgovor priveli i tri lokalna lovca.

„Zabrinjava nas činjenica da je u nelegalni lov pošao lovočuvar, službeno lice koje bi moralo da prijavljuje i sprečava ovakve gnusne događaje. Osim toga, zaprepastili smo se kada smo saznali da je aktivni član Lovačkog udruženja iz Osipaonice narodni poslanik i predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz“, izjavio je Draženko Rajković iz Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo je saopštilo i da sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, i da širom Srbije više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt. Korišćenje ovih nelegalnih uređaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu, kao i siguran profit nakon što se te prepelice prokrijumčare preko granice.

Prema podacima Društva, u Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji, zaključuje se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nenad

27. avgust 2017.

Kakav predsednik lovackog saveza,takav i savez ,takvi i lovocuvari. Sve sam lopov do lopova.

Ex lovac

27. avgust 2017.

Žalosno je, jadno, bedno, nehumano,........ šta se sve radi u državi bezzakonja, samovolje, nekulture, neodgovornosti i mnogo čega još. Još žalosnije, tragičnije, bolje reći - tragikomičnije deluju nesuvisla, rekao bih - bezobrazna, drska i krajnje nekorektna objašnjenja nekoga ko se predstavlja za predsednika Lovačkog saveza koji ne trepnuvši izjavi: “Nisu oni slučajno išli u lovište, već namerno zbog mene, da bi o tome pravili priču u medijima, jer moraju da opravdaju pare koje dobijaju iz inostranih fondova za svoj rad". Prepoznatljiva mantra kada se ostane bez argumenata, a verovatno i mozga. Bruka i sramota. Ko je ovog čoveka postavio na tu funkciju, čime je to zaslužio, koje je rezulztate postigao, kome on odgovara? Gde su pravi, istinski, vredni, autohtoni, dugogodišnji, pošteni,........ lovci iz cele države? Zašto ćute, žmure i što su dozvolili i dozvoljavaju ovakve brljotine, nezakonitosti, vršljanje, samovolju, po lovištima koja su, uzgred rečeno, dobra svih građana i koja moraju biti štićena, korektno održavana uz maksimalnu brigu o svim detaljima? Zašto ne uzmu stvar u svoje ruke i eliminišu razne Šormaze i slične iz svojih redova?

kad sam bio mlađanlovac ja

27. avgust 2017.

Potrebno je povezati dva navoda iz novina o krivolovu; -I. "Na njivama u ataru sela Osipaonica kod Smedereva pronađene su tri takve vabilice, zbog čega su policijska patrola i aktivisti Društva napravili zasedu. Među uhvaćenom četvorkom krivolovaca koje su policajci legitimisali bio je i lovočuvar Lovačkog udruženja „Pomoravlje“ iz Osipaonice, a policajci su pored njega na informativni razgovor priveli i tri lokalna lovca" i -II. "“Baš me čudi što je neko, ko je došao nepozvan u lovište, zatekao lovočuvara u lovištu, kome je tamo radno mesto. Zaista je frapantna činjenica kako su zatekli lovočuvara kako oni pišu, a tamo mu je posao. Apsolutna je laž da su ga zatekli sa tim vabilicama i elektronskim uređajima, a čak i da jesu, to ne bi bilo kršenje zakona. Koliko sam upoznat, te vabilice ne pripadaju lovačkom udruženju ’Pomoravlje’ Osipaonica, pa čak i da pripadaju, nisu korišćene u vreme lova, kada je njihova upotreba zabranjena”, navodi Šormaz." i videti ko su krivolovci i ko lovočuvara „uspešno“ brani.

baka

27. avgust 2017.

Nisam ja, majke mi. A mozda i jesam, sli ste vi to namerno primetili, da biste me kompromitovali. A i ako sam nesto uradio to nije ono sto vi kazete da jeste, vec ono sto ja kazem da jeste. Ovo "vadjenje" je prava slika gdina Sormaza.

Pedja

28. avgust 2017.

Sta reci?