Site name

Predsednik Evropske federacije novinara za Danas o predstojećoj poseti Beogradu zbog optužbi da vlast guši slobodu medija

Predsednik EFJ: Saslušaćemo obe sukobljene strane

- Poseta predstavnika Evropske federacija novinara Srbiji i sastanci sa predstavnicima vlasti i novinarskih udruženja u vezi sa medijskim slobodama, izazvali su oštru polemiku u javnosti, koju je pokrenula savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević.

13

Piše: K. Živanović

Beograd 11. januar 2018. 08:00

 Predsednik EFJ: Saslušaćemo obe sukobljene strane

Ona je protestovala što predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregord nije tražio sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i što će se u Srbiji susreti samo sa predstavnicima NUNS-a. Nakon oštrog pisma upućenog Bjeregordu, predsednik EFJ je rekao da bi se rado susreo sa Vučićem tokom naredne sedmice, kada delegacija EFJ bude u Srbiji.

Upitan da li je će do susreta doći zbog pisma koje mu je Vasiljevićeva poslala, predsednik EFJ je za Danas odgovorio da nije bitno ko je kome prvi pisao, te da se raduje susretima sa zvaničnicima i novinarima u Srbiji.

- Kao i uvek u našim misijama, pokrenutih kako bismo se upoznali sa realnom medijskom situacijom, planirali smo da se sastanemo sa zvaničnicima, i uvek sam srećan kada uspemo da to učinimo na najvišem nivou. Organizacija takvih susreta je uvek teška i predstavlja "slagalicu", uključujući gomilu mejlova, pisama i procedura, a ne vidim zbog čega je značajno ko je prvi poslao pismo - ističe Bjeregord za Danas. On dodaje da je najvažnije da se tokom posete saslušaju sve strane.

- Ovo je zajednička misija koja uključuje tri međunarodne organizacije i naše srpske članice, ali i gomilu zahteva za razgovore i sastanke. Stoga, ne bi bilo pošteno da u ovoj fazi govorimo o krajnjem ishodu, već će to biti učinjeno u Beogradu, na kraju misije - naglašava Bjeregord.

Savetnica predsednika Suzana Vasiljević je u pismu Bjeregordu navela da je Vučić "glavna meta većine kritika" koje dolaze iz Evropske federacije novinara i upitala zar ne bi bilo pošteno da njihovi predstavnici lično kažu Vučiću zašto smatraju njegov odnos prema medijima problematičnim i pruže mu priliku da iznese svoje viđenje situacije i svoje argumente. Ona je podsetila da je predsednik EFJ nedavno ocenio Srbiju kao najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu i izrazila negodovanje što će se članovi evropske misije sastati samo sa predstavnicima NUNS-a, a ne i sa predstavnicima drugih medijskih organizacija u Srbiji "ukoliko im je cilj da otkriju prave činjenice o situaciji u ovoj zemlji".

Nezavisno udruženje novinara Srbije odbacilo je juče optužbe savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević o namernom izostavljaju sastanka predstavnika EFJ sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"NUNS ukazuje da je EFJ, planirajući posetu i sastanke sa predstavnicima državnih institucija imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijeru, ministru za kulturu i informisanje, ministru pravosuđa i ministru policije. Reč je o predstavnicima Vlade, odnosno izvršne vlasti u čijoj su neposrednoj ingerenciji ključna pitanja slobode medija i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji", navodi se u saopštenju NUNS-a i dodaje da je pravo predsednika Srbije da traži sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje brinu o medijskim slobodama, "ali to nikako ne treba da bude povod za napad na novinarsko udruženje i EFJ".

Suzana Vasiljević je odbacila optužbe NUNS-a navodeći da nije protivzakonito da se predsednik EFJ sastane sa predsednikom Srbije.

- Nije protivzakonito, a kulturno je i odgovorno sastati se sa čovekom koji je na meti njihovih skoro svakodnevnih napada, a koji je i slučajno predsednik države u koju su pozvali Evropsku federaciju novinara. Ukoliko je namera NUNS-a da EFJ zaista utvrdi činjenično stanje u Srbiji, osnovni red je da čuju i drugu stranu. Drugo je pitanje da li NUNS želi da se čuje druga strana i da li uopšte želi da predstavnicima EFJ pokaže da u Srbiji postoji i drugo mišljenje - navela je Vasiljević.


         Vasiljević: Čega se NUNS plaši?

"Čega se to NUNS plaši i o kojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima govore? Da li se pozivaju na isti onaj ustav po kome su 15. juna 2011. godine pozvali tadašnjeg predsednika Republike Srbije da otvori Skupštinu Evropske federacije novinara i da govori o medijskim slobodama i njihovom kršenju?", pita Suzana Vasiljević.

 

povezane vesti

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Biljana

11. januar 2018.

Radi objektivnosti uvek treba čuti više strana: i novinare Danasa, Blica, N1, RTS, kao i Informera, Pinka, a naravno i zvaničnike naše države, pa i predsednika. Onda može da se o nečemu govori i sudi.

TOMISLAV

11. januar 2018.

Nadam se da ce do susreta sa predsednikom EFJ doci, da ce mu Aleksandar Vucic date sve relevantne podatke kada je stanje u medijima kod nas u pitanju. Da ce nakon sastanka predsednik EFJ imati daleko jasniju sliku.

Tamara

11. januar 2018.

I kada dođe može samo jedno da zaključi, da u Srbiji nema cenzure, trebao bi neko da ga odvede do prvog kioska samo da pogleda naslove štampanih medija, ne zna se ko se više utrkuje u pljuvačini po sopstvenoj državi i predsedniku Vučiću.

GajbexG

11. januar 2018.

Nama uvek treba neko treci.

Maja

11. januar 2018.

Sloboda medija podrazumeva i odgovornost.

gola istina

11. januar 2018.

Nema ništa nova da se vidi i čuje. U Srbiji svako može da osnuje svoj medij. Tržište određuje koji je medij održiv a koji nije. Ne može država da finansira medije iz budžeta, jer je to u sukobu sa zakonima ove zemlje i pozitivnom praksom EU.

Viki

11. januar 2018.

Treba saslusati obe strane.

Orwell Vegan

11. januar 2018.

Nisu ni morali da dolaze u ovu moralnu kaljugu od nazovi drzave. Dovoljno bi bilo da su pregledali arhive vesti na internetu i broj angazovanih botova SNS u masivnom specijalnom ratu protiv sopstvenih gradjana bez primera u istoriji.

dusko

11. januar 2018.

Dokle bre više da vam je jedini argument, " a kada ste vi ili oni 20011 g., ..... " ? Pa nije briga o slobodi štampe i informisanja u nadležnosti predsednika i tačka!!! To je u nadležnosti izvršne vlasti, ministarstva i ne pravite se blesavim a još manje nas! A da je predsednik meta, greška. Meta je ono što on čini na toj funkciji, da se petlja u sve i svašta i sedma sila je baš zato da upozorava na to! Nije napad ako nas mediji obaveste o izjavi predsednika "kako ću pred Putina ako izgubimo Pećince"!?!? Ili ako nam prenesu izjavu " da su Savamalu srušili kompletni idioti iz vrha gradske vlasti" a posle godinu dana podsete predsednika na njegove reči onda je to napad? Ma ajde, što bi rekao pokojni Z. Radmilović! Napad na objektivno informisanje su upravo njegovi nastupi na Pinku, Prvoj TV i RTS u, gde se nekontrolisano iživljava nad nama svojom nepismenošću, neznanjem i sve to zavijeno u bahatost koja je za južnu ili severnu tribinu stadiona a ne TV nastup! Jasno sam ko bi njemu na crtu jer bi on i 5 njih stavio u mali džep! I po ovoj gospođi on je i ovde jedini kompetentan da objasni šta je istina tom g. Bjerhordu. Verujem da će ga čovek saslušati ali će zato Informer, Pink i ostala bratija da slovima od 5 santimetara objave kako su ti razgovori "protekli u iskrenom i prijateljskom tonu uz postignutu punu saglasnost" i.... karavan će nastaviti a kučiki će biti ostavljeni da laju ali ne u medije nego u neki vetar!

SWEDEN

11. januar 2018.

Ova Vasiljevic neka Vulinova tetka??

Mirjana Kujovic

11. januar 2018.

I shvatićete te da je Vučić u pravu!

minabegobic

11. januar 2018.

Mislim da ne bi bilo korektno da se raspravlje o medijima koji navodno nisu slobodni i da im tu slobodu uskracuje predsednik Aleksandar Vucic a da se sa njim o tome ne razgovara i da on sam tim povodom ne moze da argumentuje suprotno

Милка Ђокић

11. januar 2018.

Странци не мрзе Вучића колико би ви хтели! Јесте да имају своје интересе и покушавају да утичу на Србију и Балкан али поштују Вучића! Вас знају од раније и уопште вас не поштују! Џаба им се ви улизујете и тужакате своју државу! Виде они да нисте вредни поштовања!