Umetnička dela "Muraške" na ulicama Beograda 1

U Srbiji je na Dan Ustava Ukrajine 2017. prvi put predstavljena ukrajinska etno odeća, i to haljine iz etno studija „Muraška“ (Murashka).

Prilično konzervativni kada je o „narodnoj odeći“ reč, Beograđani su bili impresionirani stilskim haljinama. Zbog čega je tako posebna bila ova odeća? Najpre, napravljena je od različitih materijala i ukrasnih detalja. Kako sami dizajneri kažu, trudili su se da pronađu ekskluzivne materijale. Iako je to zaista teško, na kraju je postalo moguće. Stilsko i elegantno, originalno i aktuelno, ekspresivno i kreativno – sve se ovo može reći o odeći i aksesoarima koje dizajnira Muraška.

Brend su osnovale pre osam godina Irina i Oksana Muraška. Pre tri godine došlo je do reorganizacije kompanije, povećan je broj zaposlenih, počeli da sarađuju sa pravim profesionalcima i to je dovelo njihov brend na visoki nivo. Čak su promenili i sam stil izrade Muraške, prilagodili starinski ručni vez savremenim haljinama (ranije kolekcije njihove odeće nisu bile u etno stilu, ali su bile sa velikim brojem elemenata ručnog rada). „Revije naših proizvoda održavaju se u Ukrajini (nekoliko puta učestvovali smo na LFW, sarađivali smo sa konkursima lepote Mis Lavova i Staface Family) i u inostranstvu (bili smo učesnici revije kolekcije ukrajinskih dizajnera u Torontu (Kanada) na Bloor festivalu, sarađivali smo sa Miss Ukrainian Canada i slično. Sada se naši proizvodi, osim u Ukrajini, prodaju u partnerskim radnjama u Torontu i u Singapuru, a šalju se širom sveta, pošto postoji mnogo narudžbina iz SAD, Kanade, Izraela, Kuvaja i drugih zemalja“.

Kako kažu dizajneri, „najvažnije je pravilno „osetiti“ klijenta, šta mu je potrebno i u čemu se udobno oseća. Sve smo mi različiti, zato ono što odgovara jednom, potpuno je neupotrebljivo za nekog drugog čoveka. „Naš posao je da uspemo da predložimo i napravimo čoveku ono što mu odgovara. U dizajnerski studio ljudi dolaze jer žele da budu jedinstveni. Nama je najvažnije da to damo čoveku i da ne zaboravimo na to da klijentu mora da odgovara ono što mu predlažemo. Glavno je da odredimo kome stoji duga haljina, kome je potreban nizak struk i tako dalje, pošto uz pomoć haljine možemo čak i da korigujemo figuru. Zašto klijenti biraju „Murašku“? Zato što ćete u našim haljinama sigurno biti u centru pažnje i dobićete bezbroj komplimenata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari