Rolat sa spanaćem za prazničnu trpezu 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Rolat sa spanaćem možete napraviti na više načina. Bitno je da je prisutan spanać jer u suprotnom to ne bi bilo ono pravo. Ništa bez spanaća.

Spanać možete da stavite u koru ili u fil. Ili i u koru i u fil… Kako god mislite da treba. Šunka može biti pileća, ćureća, svinjska, a možete je rendati, seckati ili ređati šnite.

Rolat sa spanaćem, sastojci

Biskvit:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike ulja
  • 4 kašike brašna
  • 100 g blanširanog spanaća (može i zamrznuti briketi)
  • po ukusu: so i biber

Fil:

  • 150 g feta sira
  • 100 g pavlake
  • 150 g tanko isečene praške šunke
  • Po ukusu: so i biber.

Rolat sa spanaćem za prazničnu trpezu 2

Rolat sa spanaćem, priprema: Za biskvit pripremite pleh dimenzija 30*30 i obložite ga papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca. U žumanca dodajte ulje, brašno, sitno iseckan spanać i začine. Belanca umutite čvrsto sa prstohvatom soli. Sjedinite obe smese. Sipajte u pleh, poravnajte i pecite oko 6 minuta. Prohlađen biskvit, uvijte zajedno sa papirom i upakujte u vlažnu krpu.

Za fil sjedinite pavlaku i sir. Začinite po ukusu. Ostavite cca 2 kašike fila za završnicu. Otpakujte biskvit, premažite ga polovinom fila, poređajte šnite šunke i premažite drugom polovinom fila. Uvijte rolat. Ostavite ga da se steže u frižideru oko sat vremena. Premažite ga filom i pospite rendanim trapistom po želji.

*Napomena: Nekada stavljam više fila, ali ne previše (200 g feta sira i 150 g pavlake uz napomenu da koristim Somborsku fetu, ukoliko koristite neku mekšu fetu, stavite manje pavlake, više sira).

Svaki kolač (i slan i sladak) se lepše seče kada se malo „odmori“.

Kada je u pitanju fil, možete koristiti razne sireve i sirne namaze. Vajkrem, krem sir, feta sir, sitan sir… Bitno je da fil bude mekši da može lepo da se razmazuje. Čvršće sireve razredite pavlakom ili majonezom. Začini po ukusu. Pored navedenih, često u kore dodajem prstohvat belog luka u prahu. Kada pravim fil sa spanaćem, šunku iseckam ili izrendan, propržim je kratko (da zamiriše), dodam spanać (više ili manje), a kada se sve ohladi, umešam sir/sireve. Dekoracija je uvek po želji.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari