Recept nedelje: Kiseli kupus sa krompirom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sezona je kiselog kupusa.  Već sam pominjala da namirnice i jela delim na zimska i letnja. Kiseli kupus je definitivno simbol zime.

Od kiselog kupusa najčešće pripremam razne posne sarme, ali i podvarak. Kiseli kupus se može pripremiti na dosta načina, a jedan od njih je i ovaj sa krompirom. 

Kiseli kupus sa krompirom, sastojci:

1 manja glavica kiselog kupusa (cca 1 kg)

3 veća krompira

2 lovorova lista

1 veća glavica crnog luka

3 čena belog luka

1/2 dl ulja

1 kašika aleve paprike

1 kašičica kima

mleveni biber i ljuta paprika po ukusu

1 kašika mlevenog sušenog povrća (ili mešavina začina)

 Recept nedelje: Kiseli kupus sa krompirom 2

Priprema: Pripremite ekspres lonac (ili običan, ali kuvanje će trajati malo duže). U manju šerpicu sipajte ulje, kim i biber. Pržite na nižoj temperaturi dok zrna kima ne počnu da pucaju. Dodajte alevu papriku, pržite je nekoliko sekundi, pa sipajte šolju vode i ostale začine. Kupus i krompir isecite na komade željene veličine. Crni luk i beli luk iseckajte sitno. Na dno lonca stavite kiseli kupus, potom krompir, crni i beli luk i na kraju ponovo kupus. Prelijte mešavinom začina i ulja koju ste napravili. Dodajte još 1 šolju vode. Kupus sa krompirom kuvajte oko pola sata u ekspres loncu. Ukoliko je ostalo previše tečnosti, po vašem ukusu, kupus kuvajte još malo u otvorenom loncu.

Ukoliko kupus sa krompirom kuvate u običnom loncu, povremeno dolivajte još vode kako bi se sve lepo skuvalo. Na kraju otklopite lonac i kuvajte dok voda skoro skroz ne ispari.

Napomena: Kupus sa krompirom možete preliti rasolom umesto vode u zavisnosti od vašeg ukusa. Za one koji ne vole kombinaciju krompira i kiselog kupusa, predlažem kuvani kukuruzni griz ili palentu. Uz ovako pripremljen kiseli kupus možete dodati meso po izboru.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari