Generalizacija termina "akušersko nasilje" 1Foto: Freepik

Poštovani predstavnici medija. Ceneći vaš sluh i borbu za istinu u sve učestalijim podsećanjima na „akušersko nasilje“, što je i za novinare i javnost, bez pravnih i medicinskih argumentacija postao opšteprihvaćen termin, imamo i profesionalnu i ličnu obavezu da se ponovo, a sada i na ovaj način oglasimo.

– Neprihvatljiva nam je, ozbiljna, opasno profesionalno diskreditujuća i bezbednosno ugrožavajuća generalizacija termina „akušersko nasilje“ za etiketiranje svakog neprijatno doživljenog iskustva u trudnoći i/ili porodjaju, sve dok je bezimena, jer svaki počinilac ima ime i prezime i samo tada se može adekvatno reagovati, a počinilac sankcionisati.

– Neprihvatljivo nam je i zapažanje novinarke Danasa o „Zidu ćutanja u srpskim porodilištima“. Ne ćutimo! Ne „okrećemo glavu“, ne čekamo „da prođe“ ne oklevamo, nismo nemarni, nismo profesionalno neodgovorni, SAMO NAS NIKO NIJE POZVAO da čuje šta imamo da kažemo. Istina, iza maske, jedinog zida, iza kojeg, od početka pandemije i ćutimo i radimo i govorimo.

Reagovali smo na prvu objavu pacijentkinje, koja je svoje neprijatno iskustvo na porođaju, okvalifikovano kao „akušersko nasilje“, podelila na društvenim mrežama, za šta je uz podrške pratilaca, dobila i razumevanje i podršku Autonomnog ženskog centra 26.01.2022: „Ovo je PRIMER INSTITUCIONALNOG NASILJA SISTEMSKE PRIRODE , koji predstavlja AKT TORTURE, odnosno SVIREPOG I NEHUMANOG ponašanja praćenog odsustvom svake empatije prema ženi koja to proživljava“. (Ova opservacija, uvredljiva je i neprihvatljiva za zdravstveni sistem svakog slobodnog društva, jer vremenski ide samo uz dešavanja na mestima u vremenu koje je daleko iza nas.)

Posvećeno se bavimo analizom i rešavanjem problema i nesuglasicma koji su, bez pravno-medicinske argumentacije kvalifikovani i opšteprihvaćeni kao „akušersko nasilje“ i reagujemo na svaku prijavu.

Ne bežeći od ove, za nas, veoma ozbiljne i diskreditujuće kvalifikacije, društvenu i profesionalnu odgovornost dokazali smo 25. maja 2022. na najvećem nacionalnom skupu ginekologa i organizovali Okrugli sto o upotrebi i zloupotrebi termina „akušersko nasilje“ (moderator prof. dr Branka Nikolić) u prisustvu 500 ginekologa i 350 učesnika on-line, sve u nameri da ne ćutimo i da kao odgovorni ljudi, profesionalno sagledamo problem, čujemo mišljenja; sociologa, psihologa, pravnika, novinara i sagledamo da li i gde grešimo i da li je neprijatnost, trauma, ili subjektivni doživljaj medicinskog postupanja u trudnoći ili porodjaju ekvivalent terminu „akušersko nasilje“.

„Zid ćutanja u beogradskim porodilištima“ podigli su novinari nepozivanjem ginekologa za sagovornike o „akušerskom nasilju“ zadovoljavajući se ponuđenom istinom iz jednog izvora.

Prof. dr Branka Nikolić,
moderatorka Okruglog stola „Upotreba i zloupotreba termina akušersko nasilje“

Prof. dr Olivera Kontić Vučinić,
predsednica Ginekološko-akušerske sekcije SLD

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari