Foto: Stanislav Milojković

Ipak, onda je Asiel izjavio da u ovom napadu nije bilo boje već krvi, Što baca sumnju na sve što smo dosad saznali, nezvanično, iz medija, o ovom događaju. I dok policija ne iznese konačne zaključke, možemo samo da nagađamo da li je ovo neslana šala, da li je neko želeo da pogodi baš rabina i zašto, ili je to bio napad na celu jevrejsku zajednicu.

Jevrejska zajednica, doduše, ovih dana nije baš celovita, čak, kako neki svedoče, doživljava najveću dramu i mogući raskol od kada postoji u Srbiji, a ovaj događaj može biti kulminacija upravo tih previranja.

I sam rabin Asiel potvrdio je da, iako ne želi da veruje da je on nečija meta, zajednica prolazi kroz ozbiljna iskušenja.

Povod za to može biti, kako su mediji izveštavali, izbor novog rukovodstva Saveza jevrejskih opština Srbije. „Nesporazumi su otišli suviše daleko“ rekao je Igor Ginzberg kada je izabran za predsednika ove krovne organizacije. U jednom od intervjua Ginzberg je naglasio i da će upravo rabin Asiel biti prvi čovek sa kojim će razgovarati kako bi se definisao njegov položaj i nadležnosti. „Naš rabin se javno svrstao na jednu stranu i za mene je to neprihvatljivo“, rekao je Ginzberg tada. Sa druge strane, u zajednici postoji i struja koja upravo Asiela podržava a druge optužuje za pokušaje malverzacija sa sredstvima koja država treba da vrati žrtvama holokausta.

Da li se i ko okomio na Isaka Asiela, kakav je bio tip metka, i zašto je prolivena njegova krv, trebalo bi da utvrdi policijski izveštaj.

Rabin Isak Asiel, rođen 1964. godine, završio je ješivu Har Ecion u Izraelu i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.