Da li bi NATO bombardovao Srbiju da se vlasti nisu "dičile" svojim energetskim potencijalima? 1foto (BETAPHOTO/MK GRUPA/Jakov Simović)

Oduvek su oni koji su raspolagali većim energetskim resursima imali veću šansu i za preživljavanje i za napredak. Brojnije porodice su imale više energije za rast i razvoj i lakše su se nametale ostalim.

Uspostava plemenskog organizovanja bila je, energetski gledano, u korist brojnijih plemena, i onih koja su bila spremnija da uče, pa su svoje modele ponašanja naturala ostalim.

I tako, sve do organizovanja složenih društvenih zajednica, kao što su države. A tu se, normalno, zbog „gladi“ za energijom, proces ne zaustavlja, pa se formiraju šire međudržavne strukture. Gde, i kako će se taj proces završiti, videćemo.

Pošto nema energetskog procesa, počev od ishrane, pa preko stanovanja, poljoprivrede, industrije, saobraćaja, prenosa informacija, te korišćenja energije u ratovima, bez stvaranja otpada i zagađenja životne sredine, svi su nastojali da ostatke energetskih transformacija koje naprave za sopstvene potrebe, udalje što više od svojih prebivališta, i da ih „majka priroda pretvori u nešto što joj neće smetati“.

Za to su uvek „dobro“ služili rečni tokovi, vazdušna strujanja i blizina mora.

Da li bi NATO bombardovao Srbiju da se vlasti nisu "dičile" svojim energetskim potencijalima? 2
Foto: Privatna arhiva

Masovna upotreba i neodgovoran odnos pri korišćenju lako dostupnih energetskih resursa (ugalj, nafta, gas), ja ih zovem milionima godina „pakovanom sunčevom energijom“, doveli su do velikog zagađenja ukupne životne sredine, i do rasta temperature u Zemljinom vazdušnom omotaču, do nivoa koji preti da ugrozi život na njoj.

Očigledan porast globalne temperature vazduha i mora, doveli su do promene klimatskih prilika, koje nisu ni malo „blagonaklone“ ljudskoj populaciji, koja svojim ubrzanim rastom i težnjom da zadovolji životne potrebe pojačava zagađenje planete i kida milijardama godina uspostavljane ravnoteže između korišćenja dostupnih vidova energije i emisije zagađujućih polutanata koji prate energetske transformacije.

E, sad su se svi našli u situaciji „stani – pani“! Posebno oni delovi civilizacije koji su od uvek bili najveći potrošači energije!

Neke veće i razvijenije zemlje od Srbije „mudro ćute“ o svojim energetskim potencijalima, i o onome što imaju u „utrobi Majke Zemlje“ na teritorijama koje kontrolišu, što im može pomoći da ne podstaknu one još veće da im „pomažu“ da unapređuju njihovu bezugljeničnu proizvodnju energije.

Zato te zemlje imaju stabilan razvoj, pošto su njihove vlasti odavno naučile da se treba čuvati nepotrebnog skretanja pažnje na sebe, i što taj princip prenose s generacije na generaciju.

Slično se ponašaju i neke mudre vlasti malih država, koje nastoje da stalno budu ispod „radara“ uvek energetski gladnih velikih zemalja.

Svi paze da ne alaču i da se ne kočopere time što poseduju energetske resurse iznad i ispod zemlje.

Pitanje je da li bi bilo ovolikih stradanja da je imao neko dobronameran da posavetuje ukrajinske vlasti da se prse svojim energetskim potencijalima.

Pitanje je i da li bi NATO bombardovao Srbiju da se srpske vlasti nisu „dičile“ svojim podzemnim i nadzemnim energetskim potencijalima, posebno onim na KiM!

Pitanje je i kako će ovo što je ostalo od Srbije proći zbog jarcanja naših vlasti pred velikim i energetski gladnim zemljama zato što, navodno, „raspolažu velikim“ podzemnim energetskim resursima na teritoriji izvan KiM?!

Autor je inženjer

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari