Da li ima demokratske opozicije koja izlazi na izbore? 1Boban Stojanović Foto: Medija centar

Ovo nije pitanje da li neko radi za Vučića, da li se prodao, da li ima bilo kakve veze sa vlašću.

Kada pitam da li ima demokratske opozicije, mislim na to da je nekom stvarno i zaista stalo do demokratskih procedura, transparentnosti i vladavine prava.

O čemu se ovde radi?

O potpisima podrške od strane birača za kandidovanje na izborima. I ne optužujem nikoga, želim da se ovo razjasni i da se jasno i precizno sve pokaže građanima.

Još pre korone se pokrenula priča kako su neke izborne liste na mutne načine prikupile potpise, kako im je Vučić skupio potpise, kako su na ovaj ili onaj način to uradili. I ne samo za ove izbore, bilo je priče o tome i ranije.

U poslednjem „Utisku nedelje“ smo čuli nove optužbe kako niko osim Suverenista od opozicije nije samostalno skupio potpise i kako su predstavnici te liste gledali izborne materijale i utvrdili da lista Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana ima 5.002 potpisa overena u jednoj opštinskoj upravi (Novi Beograd), što je samo po sebi nemoguće, a PSG to demantuje.

Otvorena je nova spirala pitanja na koje nemamo odgovore i javnost ima samo još veću sumnju da je ovde čak i kandidovanje na izborima u potpunosti farsa.

Zašto je sve dodatno problematizovano posle korone?

Zato što je vlast izmenila Zakon o izboru narodnih poslanika kojim je omogućila da osim notara, potpise mogu da overavaju i opštinske ili gradske uprave koje kontrolišu političari, a politička odluka i politički dogovor često mogu da se ogluše o zakone.

Druga važna stvar, opštine i gradovi imaju lične podatke građana i ne bi bio prvi put da ih zloupotrebe za političke stvari.

Mnogi se pitaju kako to SNS skuplja potpise nekome, kako neko vara i krivotvori potpise podrške i ko je u stvari zakonito do istih i došao? Prema tome, ovu stvar treba rešiti do kraja.

Jedan od mogućih načina zloupotrebe potpisa može biti da vam neko drugi (što mnogi kažu SNS) skuplja potpise time što pošalje svoje ljude da vam daju podršku.

I verujem da je kod notara to uglavnom slučaj, pošto notari (iako verujem da i tu ima nepravilnosti) ipak imaju mnogo veću odgovornost i ne žele da rizikuju sa tim.

Odnosno, ne žele da overavaju potpise bez da se osoba lično pojavi i uz svoje dokumente stvarno potpiše izjavu podrške.

Isto ovo može da se radi i kod opštinskih overitelja. Ovo je jako teško dokazati, osim nekog insajdera koji bi o tome progovorio.

Drugi mogući mehanizam, a posebno važi za opštinske i gradske uprave jeste da overitelji iz tih lokalnih samouprava overavaju izjave birača bez prisustva birača, a često i „blanko izjave“ – na osnovu podataka građana koje imaju u svojim bazama, a bez ličnog prisustva građana, a i naravno bez njegovog znanja.

To je mehanizam koji je daleko brži i jednostavniji od prethodnog.

E zato je sve dodatno sumnjivo nakon izmena zakona kojim je ponovo omogućeno overavanje u opštinama i gradovima.

I to ne mora da znači da je SNS nekome skupio potpise, možda su ih i dobili kroz neke druge političke dogovore, lične usluge, a možda i kroz kupovinu.

Kako razrešiti ove sumnje, posebno iz ovog drugog mehanizma? Ima nekoliko načina, ali ono što bi mogao da bude sled: 1) Utvrditi ko je i koliko overio potpisa za sve liste (koja opština, koji grad, koji notar – ti podaci se dostavljaju u elektronskom obrascu RIK-u); 2. Ukoliko se utvrdi da postoji nesrazmeran broj potpisa koje je overila neka opština ili grad (a da se tamo nisu ni skupljali potpisi npr.), što je otvoreno kao tema u medijima, da se pokrene postupak radi utvrđivanja da li u tim opštinama ili gradovima u spisima o overi postoje sve neophodne kopije dokumenata na osnovu kojih je utvrđen identitet potpisnika, da li je potpis identičan kao na dokumentu i sl; 3. Ako postoji sumnja da su zloupotrebljeni lični podaci, da se angažuje Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti i proveri da li su ljudi zaista dali potpise ili su ipak njihovi podaci zloupotrebljeni.

Uputio sam zahtev RIK-u prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja da mi dostavi podatke opisane u koraku 1. Nisam siguran da ću dobiti odgovor, makar ne pre izbora.

Međutim, neko ima mehanizam da to uradi i pokaže sve podatke javnosti praktično sutra. Svaka lista koja učestvuje na izborima ima svoje predstavnike u RIK-u koji mogu da ostvare uvid i izvuku ove podatke i izveste javnost o tome.

Suverenisti su na taj način i došli do onoga što je Saša Radulović rekao u „Utisku nedelje“, ali mora sve da se otvori i da se za sve jasno prikaže. Pa ako ima potrebe, odnosno jasnih nelogičnosti, da se onda pokrenu koraci 2 i 3.

I ovo je javni poziv, za stranke koje kažu da su demokratske, transparentne, da im je stalo do zakonitosti i vladavine prava – da izvuku ove podatke za sve izborne liste i da obaveste javnost o tome (ili ne moraju za apsolutno sve potpise, ali za 10 najbrojnijih overitelja/notara po listama – sve vam je to u jednoj excel koloni).

Da se međusobno iskontrolišu.

A za početak bi svi mogli i da objave ove podatke za svoje liste, a onda drugi da ih kontrolišu kroz RIK.

Jer ko je samostalno prikupio potpise, zašto ne objavi ko ih je overio?

Zar ima bilo šta da krije? Objavite, drugi neka kontrolišu u RIK-u i dajte javnosti sve podatke i otklonite sumnje oko prikupljanja potpisa. Otklonite sumnje sa sebe, a onda i sa svih ostalih.

I ovo je poziv za sve, ali pre svega za one koje tvrde da su opozicione stranke i da su bolji od aktuelne vlasti.

Ukoliko niko ko učestvuje na izborima ne iznese javno ove podatke za sve izborne liste pre izbora, to samo znači da svi nešto kriju, da su možda svi varali i da niko nije prikupio potpise na zakonit način.

A time ćete i pokazati da vam nije stalo do demokratije, do demokratskih procedura, do transparentnosti, zakonitosti i vladavine prava. To bi onda značilo i da ste isti kao vlast. Imate 10-ak dana da javnosti pokažete da li ste prava i demokratska opozicija.

Autor je politikolog

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari