DB - BIA zatvara krug 1ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

Obrt i rasplet se teško naziru, deluje kao komedija ali je u suštini tragedija. Još u „Balkanskom špijunu“ Dušan Kovačević predstavio je opsednutost praćenjem i prisluškivanjem. U toj mitomaniji svako ko nije praćen – nije ni vredan, što bi se reklo – boranija.

Međutim, u drugim normalnim društvima tajne službe su veoma ozbiljno shvaćene i imaju civilnu kontrolu da se razni generali, bezbednjaci i špijuni ne ponesu preko mere. U Srbiji, a pre toga u SFRJ, tajne službe bile su izvan društvene kontrole. Neki žal srpske javnosti ostao je za Krcunom i Lekom Rankovićem, šefovima UDBE, odnosno DB. Malo više svetla u ovaj tamni vilajet došlo je sa obelodanjenom ulogom Željka Ražnatovića Arkana, pogotovo činodejstvovanjem u inostranstvu. Prave maske su pale nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

Prethodno su službenici DB duboko zabrazdili ubistvom bivšeg predsednika SR Srbije Ivana Stambolića, četvorostrukim ubistvom funkcionera SPO na Ibarskoj magistali, tu je i ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, atentat na Vuka Draškovića, i verovatno još toga neotkrivenog a ubitačnog. Za ubistvo premijera Đinđića osuđeni su pripadnici elitne Jedinice za specijalne operacije.

Nažalost, ni posle svega, namene, uloga i kontrola tajnih službi nije preuređena, i još uvek to je nedodirljiv teren za javnost i zakonitost. Ekser u kovčeg službe je postavljenje visokog funkcionera jedne stranke, što nije po zakonu, Bratislava Gašića. O njegovoj srednjoškolskoj diplomi još se priča, a poznato je i njegovo „diskretno i kultivisano ponašanje“. Pa kada se Aleksandar Vučić žali da je praćen i prisluškivan sve vreme od DOS-ovske vlasti, procurelo je da je i on kao „operativac“ dr Vojislava Šešelja bio umešan u ovu ilegalnu aktivnost.

Nikoga ne čudi da je Služba angažovana u praćenju sadašnje opozicije. Pa je tako gradonačelnik Šapca i predsednik ZSS Nebojša Zelenović javno ukazao da su fotografije na portalu „Embargo“, koje prikazuju njegov odlazak na sastanak u Ambasadu Nemačke, direktan dokaz da je nezakonito praćen i prisluškivan po nalogu režima. Objasnio je da je na sastanak sa nemačkim partnerima otišao da razgovara, između ostalog, i o žalosnom stanju demokratije u Srbiji. Sve to ukazuje na opasan put bez povratka tajnih službi, koja direktno krši osnovna demokratska prava, sa najmračnijim elementima policijske države.

Ovo je samo jedan u nizu primera kršenja Ustava i brojnih zakona u Srbiji. Možda je vreme da i građani podnesu krivičnu prijavu protiv sudija Ustavnog suda ili državne tužiteljke Zagorke Dolovac jer ništa ne preduzimaju na očigledno bezakonje i to od strane najviših državnih funkcionera, koji su se zakleli na Ustavu, a predsednik Vučić pride i na Jevanđelju. Ovako, ostalo bi da se dopiše „Balkanski špijun“ sa najnovijim atributima tajnih službi.

Autor je novinar iz Šapca