Euronews, ili kako ogaditi EU 1Foto: Medija centar Beograd

Evo, skoro će godinu dana otkako je najavljeno pokretanje Euronews Srbija, informativnog kanala i digitalne platforme namenjene publici srpskog govornog područja.

Kad je u julu prošle godine u Beograd stigao francuski predsednik Emanuel Makron s njim u delegaciji bio je i Majkl Peters, generalni direktor TV mreže Euronews (Juronjuz).

Evropski informativni kanal Juronjuz i medijska grupa iz Srbije HD-WIN, čiji je vlasnik Telekom Srbija, osnovali su tada franšizu Juronjuz Srbija s ciljem da publici u Srbiji ponudi kvalitetne i nepristrasne vesti i priče.

Pri potpisivanju ugovora rečeno je da će glavnog urednika srpskog kanala odabrati Juronjuz, koji će formirati i kontrolisati Uređivački odbor.

Taj Odbor treba da bude zadužen za kreiranje strateške uređivačke orijentacije koja počiva na osnovnim vrednostima te medijske kuće, kao što su uređivačka nezavisnost i čuveni princip All Views (sva mišljenja) koji garantuje nepristrasan tretman vesti, što je u suštini i deo vrednosti na kojima počiva Evropska unija.

Evo, skoro posle godinu dana Juronjuz je, na osnovu dugotrajnog, temeljnog i sistematskog analiziranja, odlučio da za glavnog urednika izabere dosadašnjeg zamenika glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS), koji je na toj dužnosti proveo 16 godina.

U svom saopštenju, Juronjuz je ničim izazvan i iz samo njemu poznatih razloga osetio potrebu da posebno naglasi kako je glavnog urednika izabrao „po svom nahođenju“. A po čijem bi drugom nahođenju, kad je pre godinu dana jasno rečeno čija je nadležnost izbor glavnog urednika.

Na ovakvu odluku o izboru verovatno je uticalo i to iz kakve zanatske (novinarske) kuće (škole) dolazi novi glodur Juronjuz Srbija.

Jer, Juronjuz nije bilo koji medij, ako ga je Evropska unija izabrala da bude njen zvanični servis za vesti onda je to medijska kuća koja osim evropskih poštuje i sve vrednosti i standarde novinarske profesije.

A kuća (škola) iz koje dolazi novi glavni urednik Juronjuza poznata je, inače, kao medij dokazano nesumnjive evropske orijentacije koji afirmiše i zagovara evropske i vrednosti profesionalnog, slobodnog novinarstva.

Ključna referenca novog glavnog urednika Juronjuz Srbija je ta da je 16 godina (kao zamenik glodura Informativnog programa RTS-a) učestvovao u formiranju Javnog servisa koji je svojom nezavisnom uređivačkom politikom stekao nepodeljeno poverenje svih građana Srbije jer zastupa princip All Wiews u svom uređivačkom etosu.

Taj Javni servis sve te godine bespoštedno se borio protiv političkog udvorištva i za nepristrasne vesti i priče a i dalje se neumorno bori za evropske standarde novinarskog zanata i zastupa evropske vrednosti, kao što su: pravo građana da znaju sve i da budu objektivno informisani, dostupnost Javnog servisa svim političkim opcijama, promovisanje pravne države i nezavisnog sudstva, političku i svaku drugu toleranciju, dobrosusedske odnose, osudu ratnih zločina… Zato nije ni čudno što je RTS kao Javni servis u 16-godišnjem mandatu zamenika glavnog urednika Informativnog programa postao gorostas evropske Srbije i stameni oslonac građanima u nepristrasnom i slobodnom informisanju.

Sve te reference garantuju da će Juronjuz Srbija, kad na jesen proradi, biti profesionalni medij (kako pre godinu dana reče Majkl Peters, generalni direktor Juronjuza i član francuske državne delegacije) na čelu s bivšim zamenikom glodura RTS-a i da će građanima Srbije preko Telekoma (državno-partijske firme) ponuditi pravovremene, kvalitetne i istinite vesti i priče u spektru svih mišljenja.

Čestitke Juronjuzu, vodećem evropskom informativnom kanalu sa sedištem u Lionu, na ovakvom izboru. Nije bilo lako doneti takvu odluku „po svom nahođenju“.

Čestitam, jer niko i nikad nije uspeo da mi u 45-godišnjoj karijeri tako ogadi novinarski zanat, Evropsku uniju i evropske vrednosti kao što je to sada uspeo Euronews.

Autor je novinar

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Euronews, ili kako ogaditi EU”

 1. E, sada treba pratiti trag novca; da li je skoro i ko uplatio izvesnu sumu na racun Majkla Petersa i njemu bliskih ljudi ili firmi?
  Ili je Euronews dobio neke donacije pre nekog vremena i od koga?
  Proverite ako je moguce sve, ovo je sad pitanje casti.
  Mislim da bi BIRN, KRIK i agencije srodne njihovim u Evropi, mogle da pronadju odgovore na sva pitanja glede Juronjuz Srbija i Majkla Petersa.
  BTW, cela EU sa svim svojim sluzbama i agencijama smrdi na mito i korupciju. U sta smo se uverili vise puta za proteklih osam a i vise godina.

 2. Poštovani Gospodine Mišo, članak Ti je spice stein, u smislu duboko iz srca i nikoga nisi uvredio. Tako treba. Inače, ja te Francuze ne mogu još od 11. Nov. 2018. Kad su našeg Pretsednika Vučićta stavili u poslednji red državnika i to na kraju. Kažete da Vas je Francus gorko iznenadio. A to što Ste Vi mene isto tako, nikom ništa, hm?! Čudi me da ste izgubili iz vida da su to medjudržavni poslovi, a DRŽAVA Mišo dragi je DRŽAVA, pa me čudi da Si zaboravio onu našu iskonsku narodnu da vrana vrani itd. Itd. Tđćja reci Ti meni kako tvje sve prodje kroz gusto sito Danasovo ? Nije li to možda isto ono? Ipak veliki predizborni pozdrav Srpskom Narodu.

 3. Pratila sam Euronews jos od devedesetih. Uzasno los kanal. Dosadan. Malo su promenili koncepciju koju su imali na pocetku svog postojanja. Ne vredi. Uvek sam imala utisak da ko se tu „uhljebi“, taj odatle ne ide tako lako. Zato me cudi Vase razocarenje u doticni kanal, a jos me vise cudi da Vam taj kanal moze ogaditi EU i evropske vrednosti. Slabo ko ga i u EU prati.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.