Frapantno promašeno 1

„Zašto bih se ja vakcinisao“?

Ovo je pitanje koje najviše postavljaju mladi kada ih pozivaju na imunizaciju protiv kovida 19.

Nadležni, pre svega država preko učesnika sistema borbe protiv epidemije korona virusom, očigledno nije dobro odgovorila na ovo pitanje, a pitanje je da li će i uspeti u tome.

Pre svega, još u vreme pravljenje plana vakcinacije i njegovog predstavljanja javnosti, potpuno je zanemarena ova starosna grupa stanovništva od 18, a sada već od 16 do 30 godina starosti.

Ne zbog toga što su stavljeni u poslednji red za cepljenje, već zato što su potpuno zanemarene osnovne premise komunikacije sa njima.

Nije se smelo pretpostaviti da će najvitalniji deo društva, koji pored toga nema nikakva iskustva sa epidemiološkim opasnostima i koji se pretežno oslanja na informacije sa društvenih mreža, biti prijemčiv za klasične „oruk“ kampanje i apele na televizijama i u štampi.

Što bi rekao jedan od sagovornika Danasa psiholog Oliver Tošković, mladi nisu klasično biračko telo kojima se obraća vlast, a mi dodajemo da ako i jesu, osnovna znanja o mladalačkom buntovništvu i otporu prema establišmentu iziskuju poseban i inteligentan pristup, pre svega onih koji su takođe mladi i još bolje – uspešni.

Ali, kako očekivati od vlasti i Kriznog štaba da pruže šansu takvim pokretačima javnog mnjenja, kada se zna šta su sve radili, počev od „najsmešnijeg virusa“, preko uvođenja čas najstrožih, čas nikakvih mera, pa do skrivanja broja preminulih.

U prevodu, kakva nam je bila epidemijska (ne)kontrola, takva nam je i realizacija vakcinacije, i to ne samo za mlade.

Ona prošlogodišnja istraživanja koja su govorila da je preko dve trećine punoletnih spremno da se vakciniše, sada nemaju ni približnu potvrdu, uprkos repetiranju brojki o nabavljenim dozama cepiva. Bolji podatak o tom trendu, koji će nas koštati sigurno još jednog talasa epidemije, jeste da smo na svetskoj listi ispali iz prve petorke čak na trideset i neko mesto po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika. „Frapantno loše“, što bi rekao Zoran Gojković, član Kriznog štaba. Ali ne samo za mlade.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.