Gubljenje evropskog autoriteta 1Foto: Medija centar

Verovala sam da Berlinski proces predstavlja prekretnicu u odnosima u našem regionu i da je njegov cilj da pripremi naš region za članstvo u EU.

Godine 2014, u Berlinu, po prvi put svi lideri našeg regiona okupili su se za istim stolom. Osnovna ideja Berlinskog procesa je da nas politički i ekonomski poveže. Jedna od najvažnijih odluka je bila da se podnose godišnji izveštaji o rešavanju bilateralnih pitanja. Na nekima od samita bilo je reči i o tome da nerešena bilateralna pitanja neće uticati na proces evropskih integracija. Na poslednjem, petom samitu, razgovaralo se o značaju ekonomskog, infrastrukturnog i digitalnog povezivanja, a nakon toga smo dobili takse na srpske proizvode uvedene od strane Prištine.

Briselski sporazum je potpisan 2013. godine i Evropska unija je garant sprovođenja ovog sporazuma. Ključne odredbe nisu ni do danas sprovedene, kao što je Zajednica srpskih opština, što pokazuje da EU nema dovoljno autoriteta da bude garant sprovođenja ovog sporazuma. Pored toga, Priština je Srbiji i Bosni i Hercegovini uvela takse od 100 odsto na njihove proizvode. I pored brojnih poziva da ukine takse od strane najuticajnijih zemalja situacija je i dalje nepromenjena. Prekršeni su Sporazumi o Stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA. Izgleda kao da niko nema mehanizam da utiče na Prištinu ili jednostavno to ne želi.

Evropska unija se poslednjih nekoliko godina suočava sa brojnim izazovima, poput Bregzita, migrantske krize, borbe protiv terorizma, rastućim ultradesničarskim strankama. Sve ovo uticaće na rezultate izbora za Evropski parlament u maju ove godine. Odnos snaga će se svakako promeniti, a nova koalicija formiraće Evropsku komisiju (mandat sadašnjoj prestaje 1. novembra ove godine). Proširenje u jeku izborne kampanje ne postoji na agendi evropskih partija, jer je to, pored migranata, nepopularna tema. Možda je to samo deo izborne kampanje. Ostaje da sačekamo rezultate izbora za Evropski parlament i da li će doći do promene stava o proširenju. Verovatno će doći do redefinisanja odnosa unutar same EU, što najavljuju neki lideri vodećih zemlja.

Nama je izuzetno važna stabilnost EU, jer se reflektuje na naš region. Iako Srbija nije deo EU, kao stara evropska zemlja delila je sve izazove migrantske krize kao i zemlje članice. Taj primer je pokazao da je integracija regiona Zapadnog Balkana važna zbog stabilnosti EU, ali i našeg regiona.

Nisam evroskeptik i smatram da Srbija pripada evropskoj porodici naroda. Svedoci smo da je u poslednje vreme došlo do razmimoilaženja stavova o ključnim pitanjima unutar same EU, pa i kada je reč o proširenju. Jedan od primera je i izjava francuske ministarske za evropske poslove da nema proširenja. Postavlja se pitanje da li je to kriza koja će se okončati ili produbiti nakon izbora za Evropski parlament i na koji način će Evropska unija redefinisati unutrašnje odnose?

Autorka je narodna poslanica SNS

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Gubljenje evropskog autoriteta”

 1. Clan SNS sekte pise u „Djilasovim i Solakovim“ novinama? Blasfemija.

  • Baš tako!
   Dotična je bila sekretarica genseka SRS, koji je sobom poveo u SNS, “školovao“ i uveo u Skupštinu. Blam!

   • „Blam“ u Srbiji je kada neko radi pošteno svoj posao! U šta smo se pretvorili mrzeci sve i svakoga i to uvek hrabro pod lažnim imenom.

 2. Činjenica da je “ Danas “ objavio tekst koji je poslala poslanica SNS dovoljno kazuje da se u n o r m a l n o m mediju da prostor svima čiji su stavovi lišeni političke pristrasnosti !

 3. .Ovde je iznesena gomila opštih mesta, oveštalih fraza, izanđalih mantri, sve u maniru okretanja kako vetar duva ili kako se to nekada govorilo „biti svemu naredan“, pričati a ne reći suštinski ništa, to je odlična preporuka za npr. diplomatiju. Naučiš 10 rečenica i onda ih vrtiš u nedogled, treba težiti reformama u zemlji zarad interesa građana, biti servis građana, voditi transparentnu politiku, zalagati se za saradnju i mir sa susedima, poštovati evropske vrednosti, razvijati ekonomiju jer je to prioritet, podržavati inkluziju i manjinske i osetljive grupe, brinuti o penzionerima jer su oni mnogo učinili za zemlju, forsirati obrazovanje i inovacije, unapređivati zdravstvenu zaštitu građana, nastojati da se deca bave sportom i odvoje od droge, razvijati turizam jer to jača našu ekonomiju……

  • Sve je tačno što si napisao, ali glavna ‘fora’ kod ovog teksta je natrućati svašta, a ne reći ništa konkretno. Ovo je bio mamac za Danas. Molili su Boga (na nebu, na AVa) da se Danas upeca pa da ovo ne objavi, a onda drvljem i kamenjem iz dezinformera i ostalih ‘naprednih’ tabloida.

   • Pisala je ona za „Danas“ i ranije. Znam da sam citao njen tekst 2017 ja mislim u vezi NATO pakta kako nema trajnih neprijateljstva, tako nekako. Ne znam zasto „Danas“ dopusta da doticna objavljuje ovde tekstove kada pripada sekti koja unistava Srbiju, gde njihovi visoki clanovi pucaju i pale kuce novinarima i seksualno uznemiravju zene pa onda dodju ovde da pricaju o EU i njenim vrednostima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.