Hoćemo stav Rusije o razgraničenju 1Foto: MC Beograd

Poštovani gospodine predsedniče,

Razlog da Vam ponovo pišemo je naše saznanje da sredinom januara meseca 2019. godine treba da posetite Srbiju. Naime, svi provladini mediji, kao i predsednik Srbije i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin kažu da ćete u Beograd doći 17. januara.

Slobodni smo da Vas zamolimo da nas tokom Vašeg boravka u Republici Srbiji primite u prostorijama ruske ambasade u vremenu ne dužem od pola sata da bismo razrešili neke nedoumice koje nas opterećuju.

Naime, zvaničan stav Ruske Federacije jeste da rešenje statusa Kosova i Metohije mora da bude u skladu sa Rezolucijom 1244 koja garantuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, što je i naš stav. Neki drugi vaši predstavnici, kao što su Marija Zaharova, Aleksej Puškov, Aleksandar Čepurin, kažu da će Moskva prihvatiti svako rešenje kako se Beograd i Priština dogovore.

Vama je sigurno poznato da predsednik Srbije u pregovorima sa svojom južnom pokrajinom zastupa ideju „razgraničenja“ sa Albancima kojom prilikom teritorijalnim kombinacijama Republika Srbija navodno treba da dobije tek nešto više od 1 odsto teritorije Kosova i Metohije. Kako mi ne želimo da živimo u takvoj separatističkoj tvorevini voleli bismo na vreme da znamo kakav je stvarni stav Ruske Federacije i da ga od Vas neposredno čujemo. Plan o „razgraničenju“ Srba i Albanaca u suštini znači odricanje od Kosova i Metohije i suprotan je Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Posle 1999. godine više od 220.000 naših sunarodnika sa Kosova i Metohije je završilo u kolektivnim i sabirnim centrima u ostatku Srbije. Mnogi od njih i dan-danas u njima žive. Zato da ne bismo doživeli njihovu sudbinu hteli bismo na vreme da se pripremimo za eventualni nepovoljan razvoj događaja. Normalno je da Vi pre svega brinete o interesima svoje države. Nama je poznato da je broj Srba na Kosovu i Metohiji veći od broja Rusa koji žive u Čečeniji, Ingušetiji, Dagestanu ali Vama ne pada na pamet da se „razgraničavate“. Čak naprotiv, sedište Kaspijske flote iz Astrahana prebacujete u luku Kaspijsk u Dagestanu.

Gospodine predsedniče, kakav god da je stav Ruske Federacije mi ćemo ga razumeti. Neka Vas Bog čuva i neka Rusija bude što veća i jača.

Autor je predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.