Iza fasade koja pada bebi na glavu u centru Beograda i mosta koji se ruši u Ovčar banji krije se isti manir 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Fasade u Beogradu veoma lepo izgledaju. Obnovljene čine da srpska prestonica, ako se posmatra iz posebnog ugla, izgleda kao druge evropske metropole.

Stranci šetaju glavnim ulicama, dižu pogled i dive se.

Desi im se međutim da skrenu sa glavnih ulica, tek par metara, i tu ih sačeka beton u glavu.

Ili još gore beton na glavu njihove dece.

Iza fasade koja pada bebi na glavu u centru Beograda i mosta koji se ruši u Ovčar banji krije se isti manir 2
Foto: Luca Marziale / Danas

U subotu je ruski bračni par sa dvoje dece šetao Knez Mihailovom. Skrenuli su sa glavne ulice u prolaz u potrazi sa mestom gde bi mogli da ručaju. Deo fasade sa oronule zgrade pao je na petomesečnu debu. Dete je prevezeno u Urgentni centar i kako je preneo RTS, na sreću, dobro je.

Moglo je i da ne bude. Mogli smo da čujemo vest sličnu onoj od pre par nedelja kada se srušio viseći most u Ovčar Banji, a dve turistkinje poginule.

U Beogradu je obnovljeno preko 500 fasada, pohvalio se pre par meseci odlazeći zamenik gradonačelnika Goran Vesić i još dodao da ima potrebe da se obnovi 10.000 ali da je bolje uraditi 500 nego nijednu, te da je “prvi put Beograd počeo da uređuje fasade”.

Tačno, bolje 500 nego nijednu, ali bi još bolje bilo da tih 500 zgrada imaju obnovljene fasade u celosti – dakle sa svih strana. Jer dešava se i da je prednja strana zgrade uređena dok sa one koja se ne vidi i dalje otpada fasada. Postoje i inspekcijske službe koje mogu da naprave popis svih zgrada sa kojih otpadaju delovi pa da pod hitno počne saniranje, a ako to baš nema para za takvu investiciju, valjda može da se nađe za traku kojom bi se ogradili prilazi tim zgradama tako da prolaznici znaju da postoji opasnost.

Isto kao što bi bilo dobro da kada Vlada odluči da u Ovčar banju uloži desetine miliona evra, da bi od ovog područja napravila turistički centar, neko se seti da postoje viseći mostovi preko kojih je prelazak kaskaderska misija, pa da se ne desi da turisti ginu dok obilaze Ovčar banju.

I fasada koja pada detetu na glavu u centru Beograda i most koji se ruši u Ovčar banji pokazuju isto. Manir samo neka bude spolja umiveno, neka šljašti, nek se razbacujemo pohvalama o milionima uloženih evra dok je unutra sve trulo i sve se raspada, doći će nam glave.

Bukvalno.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.