Koliko minimalaca treba za jedne cipele Ane Brnabić 1Foto: EPA-EFE / Georgi Licovski

Svaki četvrti zaposleni u Srbiji prima minimalac, koji je malo veći od 35.000 dinara.

Od 1. januara biće 40.000 dinara. To nije dovoljno za normalan život. To nije dovoljno ni da napunite frižider za mesec dana, jer ne pokriva ni ono što nazivaju minimalnom potrošačkom korpom.

Koja je smešna jer je njom predviđena stavka za obrazovanje dovoljna da se kupi jedna ili dve sveske za školu.

Na pitanje koliko može da joj potraje 40.000 dinara premijerka Srbije Ana Brnabić, kojoj je plata u Vladi 128.000 dinara, rekla je „nekoliko dana, pretpostavljam“.

Nekoliko dana – da, ali njenih – teško.

Svako četvrto dete u Srbiji je u riziku od siromaštva.

Koliko minimalaca treba za jedne cipele Ane Brnabić 2
Foto: Goran Srdanov

Više od 265.000 dece prima dečji dodatak od države, koji je u proseku od 30 do 40 evra. Za jedno pakovanje pelena, na primer.

To znači da svi oni žive u porodicama u kojima mesečno na raspolaganju imaju po osobi manje od 10.000 dinara – a to su tri pakovanja pelena ili jedan komplet knjiga za niži razred osnovne škole. Bez hrane.

To su ti minimalci, u kojima imate toliko da kupite – ali bukvalno – samo mleko ako ga nađete na rafu, i hleb uz nešto čime možete da ga namažete. To su minimalci sa kojima ne možete da platite sve račune istog meseca pa prebacujete dugove na sledeći i posle ga smanjujete, tek onoliko da vam jednog trenutka ne iseku struju.

Tim ljudima i tim porodicama sa decom minimalci potraju danima. Kada razvuku što više mogu, a mogu da razvuku jer su potrebe davno sveli na ispod minimuma.

Ani Brnabić minimalac ne može da potraje nekoliko dana. Njoj minimalac i ne traje jer joj za jedan par cipela koje nosi treba bar tri minimalca.

Premijer ne bi ni trebalo da radi za minimalac, to je u redu i to je druga priča, ali bi trebalo da zna da radi svoj posao, da ga radi pošteno i da prstom u oči ne bode ljude koji jedva sklapaju kraj s krajem. Da manje maže oči narodu i podseća kako je sada bolje nego što je bilo pre.

Narod dobro zna kako živi. Zna da je hrana poskupela za godinu dana više od 20 odsto, da su neke namirnice, drva poskupeli gotovo duplo.

Narod tačno zna koliko malo može da kupi za minimalac koji zaradi. Za razliku od premijerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.