Zoran RadovanovicFoto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Republike se ovih dana pojavio na društvenim mrežama sa šarenom kutijicom i rečima: „Ovo što držim u ruci je novi lek protiv korone.“ Uz to je dodao: „Moram da zamolim lekare da koriste ovaj lek.“

Građani su već navikli da se Vođa, poput majoneza, u sve meša i da bude ona poslovična mirođija u svakoj i svačijoj čorbi. On je špediter koji lično dostavlja respiratore u udaljene krajeve zemlje, ne žaleći truda da lekarima strpljivo objašnjava čemu oni služe, ali i natčovek koji iz aviona (valjda dok su u letu) otima pošiljke radi snabdevanja svojih nedovoljno zahvalnih podanika.

Neki od njih, doduše, zadovoljno cokću na Vođinoj moćnoj sisi, ali se sve glasnije čuje cikanje brojnih trinaestih prasića, a ima i zgubidana spremnih da podatnu sisu mučki ugrizu, samo ako bi im se ukazala prilika da joj priđu. Poslednje navedena sitničarska zakerala zahtevaju da se prigrabljenim polugama moći omađijani drži klimavog ustavnog plota, a profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović čak traži od svojih studenata da pronađu i objasne sva prekoračenja Ustava koja Vođa počini tokom prethodne nedelje.

No, glavna tužiteljka je u višegodišnjoj moralnoj i profesionalnoj kliničkoj smrti, lakomisleno potiskujući pretnju svog ispaštanja u večnom ognju. Zato se niko ne uzbuđuje zbog Vođinog skakanja u ambis nezakonitosti, mada su u njegovoj izjavi s početka teksta uočljivi sledeći gresi:

*A*: Prekršena su sva četiri stava člana 3 Pravilnika o načinu oglašavanja leka, odnosno medicinskog sredstva (Sl. gl. RS 102/2018):

– Informacije koje se oglašavaju o leku ne smeju dovesti u zabludu stručnu i opštu javnost (stav 1) i daju se uz poštovanje etičkih normi (stav 2). Nagovaranje lekara da propisuju neregistrovani lek dovodi ih u zabludu i navodi ih na kršenje etičkih normi, a rezultat je njihov ozbiljan sukob sa zakonom.

– Oglašavanje leka mora biti u skladu sa sažetkom karakteristika leka i uputstvom za lek, odobrenim od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (u daljem tekstu: Agencija), kako doslovno piše u stavu 3. Niti postoji takav sažetak, niti uputstvo za lek, a niti je Agencija odobrila bilo šta u vezi sa tim lekom.

– Oglašavanje medicinskog sredstva mora biti u skladu sa odobrenim uputstvom za upotrebu medicinskog sredstva (stav 4), Ne postoji ni takvo uputstvo.

*B*: Ostavljajući po strani kaznene odredbe, prekršena su bar tri člana Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima (Sl. gl. RS 105/2017):

– Lek koji nema dozvolu za lek i čiji uvoz odobrava Agencija … mora da ima uputstvo za lek na srpskom jeziku (član 156). Takvo uputstvo ne postoji.

– Zabranjeno je oglašavanje leka koji nema dozvolu za lek (član 167). U Vođinoj ruci je molnupiravir, preparat koji nisu odobrile ni Evropska agencija za lekove, ni naša Agencija.

– Zabranjeno je reklamiranje lekova za infektivne bolesti (član 168). Molnupiravir je ciljano pravljen za kovid 19, dakle za infektivnu bolest.

Dodajmo samo da je Vučić fizičko, ali je predsednik Republike pravno lice. Sledstveno, na njega se odnose i odredbe za privredni prestup pravnih lica iz kaznenog dela ovog Zakona.

Čoveku koji svakodnevno gazi Ustav ogrešenje o neki pravilnik ili zakon može da deluje kao šala. Vođa je, međutim, pogazio i međunarodnu zakonsku regulativu. Doduše, on ne pominje ni zaštićeni, ni generički naziv neodobrenog leka, ali propagira veliku i bogatu farmaceutsku kompaniju.

Stručnjaci za međunarodno pravo tvrde da postoji osnova za drastično kažnjavanje reklamirane kompanije mnogomilionskim dolarskim iznosom. Na kažnjenima bi bilo da jure svog nesmotrenog promotera, a on bi morao da dokazuje da je u bedak uleteo samoinicijativno, bez podmićivanja ili kakvog drugog podsticaja.

Vođi je jedino samopromocija važna. Kralj Ibi je opet spasao „svoj narod“, kao kada mu je nabavljao ventilatore bez odgovarajućih priključaka. ili za kovid 19 nedelotvorni lek protiv malarije. Da je pitao stručnjake, saznao bi da je njegova najnovija igračka skupa, da nije tako delotvorna kako se najavljivalo, da su sporna njena neželjena dejstva i da ima razloga što je Evropska agencija za lekove još uvek uzdržana.

*Autor je profesor Medicinskog fakulteta u penziji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari