Letovanje i zimovanje u Vučićevim cipelama 1foto EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIĆ

„Ja da idem na more da se kupam da bih bio poželjan, dobar Srbin, neću, mene ne zanima more“, samo je jedna od izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj sa prezirom govori o letovanju i ljudima koji idu na more. Sada se na isti način obratio i onima koji idu na zimovanje, navodeći da im je to skijanje „obezbedila država“.

Na koji to tačno način država nekom obezbeđuje odlazak na odmor i kako se kupanjem u moru dokazuje da li je neko „dobar i poželjan“ Srbin, zna verovatno samo predsednik, jer je teško odgonetnuti kojim logičkim operacijama je došao do ovog zaključka.

Svima je, pak, jasno da prezir koji Vučić iskazuje prema ljudima koji odlaze jednom ili dvaput godišnje na odmor predstavlja podilaženje njegovom biračkom telu – većinskoj Srbiji, toliko osiromašenim pojedincima i porodicama koje jedva prehranjuju decu, a odlazak na odmor im je misaona imenica. Onda im je, valjda lakše, kad čuju i da njihov predsednik ne ide na more, da su odmori nepotreban luksuz ljudi sklonim bahaćenju.

Odmor je civilizacijska tekovina potrebna svakom radnom čoveku, posebno u Srbiji, da bar na desetak dana zaboravi svakodnevne egzistencijalne probleme, strah da li će imati dovoljno novca da plati astronomske dažbine državi, i da li će mu i koliko ostati za hranu. Na garderobu i obuću ne misli, nov par obuće kupiće kada se stari raspadne.

Na letovanje će otići prvenstveno zbog dece, jer je more zdravo, a našim mališanima je potrebno i malo radosti jer brige roditelja osećaju i oni, ma koliko pokušavali da ih zaštitimo od sivila života u Srbiji, koje svakodnevno postaje sve tamnije. Podići će mučeni roditelji kredit, grcaće u dugovima, odricaće se osnovnih stvari kako bi tih desetak dana, u najjeftinijem smeštaju u Grčkoj, vukući hranu sa sobom, mogli decu da odvedu na more.

Letovanje i zimovanje u Vučićevim cipelama 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Naravno da naš predsednik to zna, a dodatno je licemerno što i sam uživa u luksuzu koji građanin Srbije sa prosečnom platom teško da sebi za života može da priušti – luksuznoj večeri i skupocenom vinu u elitnom restoranu u Njujorku ili brendiranoj garderobi. Sin mu putuje po svetu i posećuje fudbalske utakmice. Ko od nas može da pošalje dete na tako nešto? Samo najbogatiji deo građana, ili tajkuni, što bi rekao predsednik.

Čak i kada cena Vučićevog firmiranog i preskupog odela dođe do njegovog glasača, on ima spreman odgovor – to je iz fundusa, on se u garderobu ne razume. Neka onda kaže svojim savetnicima i stilistima da ga oblače malo skromnije. Neka ne nosi odela od hiljadu evra, ili cipele za koje poznavaoci kažu da koštaju 1.800 evra.

Za te jedne vaše cipele, poštovani predsedniče, četvoročlana porodica može dvaput da letuje u Grčkoj. I ko se sad ovde bahati?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.