Ne može se u Brisel preko Moskve 1Foto: Stanislav Milojkovic

Od pada Slobodana Miloševića, programski cilj svih vlada Srbije bio je – članstvo države u Evropskoj uniji.

I, dokle smo stigli? Sve govoreći da putujemo ka Briselu, putovali smo u suprotnom smeru. EU je daleko, a Evroazijskoj uniji pristupićemo već u oktobru.

To je uspeh, kažu, jer na tržištu Evroazijske unije živi 180 miliona ljudi.

Da li je tako? Članstvom u Evroazijskoj uniji (Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Jermenija) Srbija rizikuje tržište EU od 500 miliona ljudi, na koje izvozi blizu 70 odsto svega što izvozi, dok u države Evroazijske unije izvozi dvanaest puta manje. Srbija rizikuje da ostane i bez milijardi evra donacija, subvencija i bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova EU.

Rizikuje i civilizacijski raskol sa svojim građanima koji žive na Zapadu. U zemljama EU njih je blizu dva miliona, a još toliko ih je u SAD, Kanadi i Australiji. Samo za poslednjih desetak godina, iz Srbije se, u potrazi za poslom i boljim životom, iselilo više od 700.000 ljudi, mahom mladih i obrazovanih. Svi oni, kao i milioni pre njih, otišli su na Zapad, skoro niko ni u Rusiju, ni u Kinu, ni u Kirgistan. Srbija rizikuje da, odbačena od EU i Zapada, postane balkanska Venecuela, možda i Sirija.

Brojke kažu da Srbija izvozi više u BiH nego u Rusiju, Kinu, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Jermeniju zajedno. Zemlje EU su donirale, poklonile, Srbiji više od tri milijarde evra, a SAD jednu milijardu. Narod u Srbiji to ne zna. Veruje medijima: sa Zapada stižu samo pretnje i ucene, a Rusija i Kina su darodavci i dobrotvori, iako poklona iz tih država nema.

Činjenice su neumoljive. Tim gore po činjenice, govorio je Staljin, a sledbenici tog autizma i jednoumlja vaspitavaju javnost Srbije brutalnije posle Miloševića nego za njegovog vladanja. Devedesetih prošlog veka, kad su ubijali i rastrzali onu veliku državu, protiv njih se, svakodnevno, borila Srbija otpora zlu, žigosala i demaskirala i zločine, i zločince, i njihove ideologe. Tu Srbiju nisu mogli umiriti i ućutkati ni ubistvima, ni torturom, ni zatvorom, ni optužnicama za nacionalnu izdaju.

Već osamnaest godina, od proklamovanja „demokratskog preporoda“ Srbije i njenog okretanja ka „evroatlantskim integracijama“ (ka EU i NATO), katedre edukovanja naroda protiv tih ciljeva drže vinovnici najvećeg nacionalnog poraza i sramote. Udbaši, ratni mafijaši, pljačkaši i razbojnici, haški osuđenici za ratne zločine, antizapadni ideolozi, kvazinaučnici i analitičari, pravoslavni džihadisti, vračare i vidovnjaci, svakog dana su na televizijama, širom su im otvoreni najtiražniji štampani mediji, objavljuju knjige i ratne memoare o zaveri Evrope i Amerike protiv Srbije, drže predavanja po varošima i selima, hejtuju po društvenim mrežama… I, evo nas gde smo. Ne u Evropskoj, nego u Evroazijskoj uniji!

A kako je u Rusiji? Prema zvaničnoj statistici, iz Rusije se, za poslednje dve i po decenije, iselilo oko – pet miliona ljudi. Nevladine organizacije u Moskvi kažu da je taj broj, najmanje, dva puta veći. Aleksej Kudin, bivši ministar finansija, tvrdi da je iz Rusije otišlo – 18 miliona ljudi! Alina Polakova, predsednica Atlantskog saveta, dramatično upozorava da se događa „egzodus Rusa“.

Iz zemlje se iselilo i oko 800.000 naučnika. Azil u državama EU najmasovnije traže izbeglice iz Sirije i Rusi koji napuštaju Rusiju. I zvanična Moskva ne skriva „demografsku katastrofu“. Međutim, za ovdašnju antizapadnu pomamu, Vladimir Putin je – Rusija. Putin zapretio, Putin naredio, Putin odlučio… Svakodnevno, antievropska i antizapadna kampanja u Srbiji istura ruskog predsednika kao svoj mač i štit. Da je, onda, bilo Putina, ne bi bilo ni Oluje, ni Bljeska, polomili bismo NATO, očistili Kosovo i Srbiju proširili do granica koje smo hteli! Ovo narod u Srbiji sluša već osamnaest godina. Od ovakvih fantazija obolela je Srbija.

A Rusija, najveća država na svetu, najbogatija po resursima dobijenim od Boga, zemlja najbrojnijeg evropskog naroda velikog znanja i duha, poseduje sve da bude magnet koji privlači i globalna sila u svemu. Rusija to, nažalost, nije. Zapad je nadmoćan. Zapad pobeđuje na frontu ljudskih sloboda, životnog standarda, tehnologije, takmičenja ideja, smenljivosti i kontroli svake vlasti. Prirodna potreba, da budu slobodni, da rade i zarade, da ne strepe od države i njenih ideoloških, verskih ili ma kojih inkvizitora, ljude iz celog sveta vuče ka Zapadu. Sa Zapada nema iseljeničkih karavana. A države, iz kojih narod odlazi, od neizbežnog poraza ne mogu spasiti ni oružje, ni tajne službe, ni represija, ni propagandisti iz šinjela Gebelsa i Berije.

Dok je Rusije i Kine, izgubljeno Kosovo nije izgubljeno! Naročito na ovome lancu, Srbija se vuče od Evrope ka Aziji.

Poslednji je trenutak da Srbija izađe iz lavirinta samoobmana, obmana i propadanja. I da pokrene svoj evropski voz koji, uklet i okovan, već osamnaest godina, stoji u beogradskoj stanici. Briselski tegljači pokrenu ga donacijama, subvencijama, bezviznim pasošima, pa i laskanjima, ali voz zaustave tegljači sa Istoka i povuku ga unazad. Održava se iluzija kretanja Srbije ka Zapadu, a Zapad je sve udaljeniji.

Ne može se u Brisel preko Moskve ni na Zapad preko Istoka.

Autor je predsednik Srpskog pokreta obnove

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

113 reagovanja na “Ne može se u Brisel preko Moskve”

 1. Ako izadjete sami na izbore , pukli ste definitivno. Pricati posle svega o dobri namnerama zapada , koji od nas pravi, deponiju za smece i svake vrste ljudskog otpada, zaista je jadno i smesno.
  Vuk zaboravlja ko je kriv za ovako ponizvajacu poziciju Srbije u svetu, sankcije, bombardovanje, 5. oktobar, gde je i sam popio politicki patos , koji je s njim obrisao doktorski Djindjic, dovodjenja Vucica na celo drzave, sve je to podlost zapadnih agentura, koje jedino imaju za cilj, da Srbija nestane. Pisati o predpristupnim fondovima i poklonima EU I SAD je cista prevara,oni nam samo ponekad daju na kasicicu nase pare, koje su nam prevarno oteli u vreme Milosevica a kasnije Djindjica. Kina i Rusija i jos neke zemlje ,nisu krive, sto je zapadni model ,doziveo sunovarat, pre svega u SAD i EU. Izlazak mocne engleske iz porodice evropskih naroda, najbolji je dokaz da nam tamo nije mesto.
  Nemacka i Francuska bez Engleske, podsecaju na SFRJ bez Slovenije. Kraj znamo , propast, beda, lazi i ono sto je najgore, pojava poluidiota na politickoj sceni, koji su postali vrlo bogati. sada zive u strahu od sudbine ,sta ce ih snaci ako se jezero koju su zamutili, nekad izbistri. Nikad robom.

  • Nadam se da pišeš ili iz Srbije ili iz Rusije… jel bi bilo previše licemerno ako pišeš iz bilo koje druge zemlje.

   Da je Britanija toliko sretna zbog izlaska iz EU već bi davno otišli, a ne već 2 godine pokušavali da zaustave izlazak ili da naprave neki deal sa EU.

  • Tvoj komentar kaže da si za doktora. Tako i Sloba govorio da jeZapad pred slomom pa je sad pod lipom. Ako su argumenti koje si izneo trebali nekog da ubede da Vuk nije u pravu mislim da si skroz zakazao. Takvi kao ti samo dokazuju svaku Vukovu napisanu reč.

 2. A Vi gospodine Draskovicu “seditte”sa Vucicem u koalicionom “zagrljaju”.
  Imate lí Ví OBRAZA kad sednete da pisete ovakve kmentare.Supruga
  ima 8000 evra mesenu apanazu od “prokletih”NIS ovaca a brat “kupio”po
  la prehrambene industrije Srbije.Kao bivsi SPO vac,stidim se,iskreno.Vase
  obmane nikog vise ne interesuju jer je svima jasno kakva ste licnost.

  • Nisi ti Milivoje nikakav bivši SPO-vac, već bot rasturača magle ostataka KGB-a. Pretera ga sa lažima, čak i udbaški tabloidi retko pominju cifru od 8000. Bolje se stidi botovskog posla koji radiš za male pare, a Vuk je samo napisao istinu koju nijednim argumentom nisi mogao da osporiš.

 3. Živim u eu trenutno ali nisam za to da budemo član! Neka forma privilegovanog partnerstva treba da se traži. To nam daje mnogo fleksibilniji status i pruža mogućnost za
  Mnogo siru saradnju i povezivanje, donekle čak i osecaj nezavisnosti i slobode!

  • Vuče , Vuče…
   Koliko si dresova promenio?
   Dečak iz Hercegovine, komunista Mika Špiljka, kum Voje vojvode, monarhista, kralj trgova, ministar Slobodana Miloševića, izumitelj trafika u Beogradu a posebmo Stari grad i Bulevar, počišćen od strane Dinđića i gumicom izbrisan, partner A.Vučića, muž člana UO Nis -a tog ruskog “ giganta“.Sram te bilo.Ti da nam pričaš gde da idemo? Da takvih nesposobnjakovića nije bilo kao što si ti Srbija bi bila u Eu pre 20 godina.

   • Bravo?! Lepo ste oslikali ovog čoveka koga oni koji se lepo izražavaju zovu i „majka demagogije“. Za mene će on zauvek predstavljati običnu moralnu olupinu, koja se savija kako vetar duva. Čovek „sapun“. Kada misliš da si konačno shvatio o kome se, ili o čemu radi, on sklizne, kao sapun i ode na sasvim neočekivanu stranu. U mom selu za njega kažu da je to čovek koji „Dok sere tri pameti menja“. Mislim da je definicija prilično primitivna ali surovo tačna.

    • Bravo zabludeli zoranče, lepo se ti zasra po vuku a ništa te ne košta! Ako je istina da se prodao navrhvođi i vlasnoj familiji zar bi ovakav tekst napisao? Ne, napisao bi sve suprotno i hvalio evroazijsku uniju i veličao Rusiju. Ali to je Vuk Drašković ne može ga imati niko osim njegove Dane, čak i kad pomisli da je izgledan kraj njegovog javnog delanja on je tu i dalje svoj na svome.

   • Bravo Saša–svak ti je ispravna!Sve stoji!Inače sam bio na njegovoj strani do pada Miloševića.Posle se počeo prodavati drugima a zapostavio svoju prirodnu suštinu postojanja—pisanje!

  • Jesam li dobro razumeo, ti koji živiš u EU želiš nama koji smo ostali u Srbiji da spočitavaš šta treba da radimo? Izvini pobratime, ali to ne može, ti više nisi deo „nas“. Vidim da ti život u civilizaciji još uvek nije iskorenio srpske navike, ali bi vremenom trebalo da te nauči da se pitaš tamo gde živiš, a ne tamo odakle si pobegao

  • Šeteta što živiš u EU kad tako misliš. Savetujem ti da skokneš do Kirgizije da tamo živiš sa porodicom, a pusti nas Srbe da se i mi malo patimo koliko se ti mučiš na tom Zapadu.

   • A, ko ti brani Goco, da se i ti malo „patiš“ u toj EU?! Pretpostavimo da onak „Ko na brdu ak imalo stoji više vidi neg onaj pod brdom…“ i da je ovo samo njegovo mišljenje ili savet i da ti on ne brani da se zaputiš tamo gde te srce i duša vuku. Zato pasoš u ruke i juriš u EU. Ako ni zbog čega drugog onda makar iz inata ovom gospodinu.

  • Pa ti nemoj da budeš član. Lepo iz EU kad je tako loša pređi u Aziju pa odatle zatupljuj narod komentarima. Baš će nas meko da pita šta tražimo… Nama treba sbe što i svima oko nas koji su ili beć u EU ili na putu da uskoro budu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.