Foto: Fonet

Turski Parlament i njegov predsednik koji ćute na hapšenja i progone građana, opozicionih poslanika, pisaca, intelektualaca, novinara, profesora, umetnika i masovna kršenja ljudskih prava nisu oni sa kojima Skupština Srbije treba da se tapše po ramenu.

Dok sve relevantne svetske institucije za ljudska prava upozoravaju na masovna i drastična kršenja prava i sloboda građana u Turskoj, dok predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, derogira sve institucije, uključujući i Parlament Turske, ukida demokratiju i grabi svu vlast za sebe, srpski parlament jednoj od perjanica takvog režima priređuje gala večere i očekuje od poslanika da na njima učestvuju. Ne hvala.

Ponižavajuće je da, dok su izveštaji Ujedinjenih nacija, Human Righst Watcha i Amnesty Internationala puni podataka o stotinama ubijenih, masovnim hapšenjima novinara, zatvaranjima stotina medija i nevladinih organizacija i hapšenjima opozicionih poslanika, kao i više od 150.000 profesora, boraca za ljudska prava, sudija i tužilaca, naša Skupština dočekuje predsednika turskog parlamenta kao dragog gosta, borca za demokratiju i političkog prijatelja. Nije pošteno.

Demokratska stranka je nastala da bi se borila protiv autokratije, strahovlade i nasilja. Tako će uvek biti. Onima kojima ne smeta nečoveštvo, koji mogu da se smeju i sede za istim stolom dok su nevini u zatvoru, osuđeni jer ne misle isto, neka im je na čast. Za mene nije ljudski.

Autor je predsednik Gradskog odbora DS Beograda