Oskrnavili ste sve vrline Demokratske stranke 1

… dok građani strahuju za svoja radna mesta usled posledica epidemije, dok su mladi puni neizvesnosti na koji će način izgledati ne samo dalja već i bliska budućnost, uz porazan izveštaj UNICEF-a da u Srbiji 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, a dodatnih 30,2 odsto u riziku da padne ispod linije siromaštva, dok je vladavina prava zarobljena, a parlamentarna demokratija utamničena, dok smo dalji nego ikad od Evropske unije, odlazeći predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac, nema predlog niti rešenje ni za jedan gorući problem.

Politički program Zorana Lutovca sveden je na  jurenje sopstvene senke i glasno tumačenje vlastitih strahova kao razloga za pasivnost i apatiju.

Kada je gotovo pre trideset godina obnovljen rad Demokratske stranke, sa verom i nadom da je usled pada Berlinskog zida vreme da se u Srbiji implementiraju vrednosti i vrline ujedinjene Evrope, nije se moglo ni zamisliti da će DS postati grobar sopstvene ideje.

Danas odlazeći predsednik Zoran Lutovac vara i obmanjuje javnost i sasvim svesno uništava DS.

Pa tako u autorskom tekstu za NIN navodi da: „Demokratska stranka nije ničije privatno vlasništvo, već izraz želje i potrebe za autentičnim zastupnikom modernih političkih ideja i vrednosti u pretpolitičkom društvu kakvo je naše.“

Gospodine Lutovac, svojim činjenjem i nečinjenjem pomažete učvršćivanju pretpolitičkog društva kakvo je naše, prenebregavajući činjenicu da je takvo stanje apsolutno uzročno-posledično vezano za odumiranje DS, čime postajete neposredni saučesnik Aleksandra Vučića.

Od dolaska na vlast SNS sve je učinjeno da se politički život svede na politički sataraš.

Sve sa ciljem obesmišljavanja političkog života, kako bi Aleksandar Vučić neograničeno uzurpirao sve društvene sfere.

U tom uništavanju političkog života u Srbiji, Vi, sasvim svesno i bez zadrške, pomažete Aleksandru Vučiću.

Koristite iste metode koje koristi SNS.

Svoje stanačke kolege etiketirate i nazivate karijeristima i pučistima, samo nedostaje da nas nazovete stranim plaćenicima poput vaših učitelja iz vlasti.

Takvim nastupom u javnosti navlačite bes građana Srbije na DS jer se bavimo sami sobom a ne onim što je svrha postojanja naše stranke – da nudimo nadu i rešenja za bolje sutra, da građanima ponudimo političku platformu dostojnu 21. veka.

Jedini karijerista i pučista u DS ste vi, i jedini koji DS potčinjava i upodobljava potrebama i interesima naručioca ovog prljavog posla otimanja DS ste vi.

Glavom i bradom.

Vi ste podmetnuti predsednik, zapravo, Vi ste lažni Slobodan Vuksanović.

Dodeljenu vam ulogu stečajnog upravnika obavljate perfektno, tako da ne morate da brinete, dobićete pozitivnu ocenu onih koji su vam izdali „licencu“, sve je već na dobošu za tri groša.

Od kako ste izabrani za predsednika DS, sa obećanjem da će te okupiti demokrate, stranku izvući iz dužničkog ropstva, vratiti je na političku scenu sa izvornim programskim principima i povećati joj rejting u javnosti, delovali ste i preduzimali radnje i korake  u potpunoj suprotnosti sa proklamovanim.

Sve vreme govorite o reformi stranke, prenebregavajući da je u realnosti nemoguće vršiti reformu nečega što ne postoji.

A prestaje rapidno da postoji vašom krivicom, katanac na svaki odbor i odumiranje stranke u svakom segmentu.

Vaša borba za DS je obično licemerje!

Dve godine uporno opstruišete DS, pravite amorfnu, neživotnu, birokratsku strukturu.

Ne okupljate članstvo nego delite, optužujete i napadate, raspuštate, krivično gonite i izbacujete svoje saborce!

Blago Vučiću!

Efikasno radite njegov posao i ispunjavate mu političke snove.

Motivi su vam lični.

Zato beskrupulozno kršite pravne akte, licemerno se zaklanjajuci iza Statuta kao da smo svi gluvi i slepi i da ne znamo pravila ponašanja u našoj kući u kojoj smo kako ko, manje-više, evo, već 30 godina.

Sram vas bilo što ne poštujete te ljude, pa da je samo jedan jedini demokrata u pitanju. Vaša samovolja uništava bilo šta što vas je ikada činilo demokratom.

Za demokratsko ponašanje potrebno je dostojanstvo i kultura, jednostavno, vrlina DS-a.

Vi ste ukinuli bilo kakvu razliku izmedu apsolutizma aktuelnog predsednika Srbije i sebe, odlazećeg predsednika DS-a.

Gde je nestala demokratija, kada ste postali njena suprotnost i negacija?

Vaše namere prema DS-u su tendenciozne i loše, jer vas postupci razotkrivaju.

Jedan apsolutizam ne pobeđuje drugi, samo ga nasleđuje, dopunjuje i omogućava mu produženo trajanje.

Nama je toga i u državi i u DS-u dosta.

Zato se politika DS-a nije ni videla ove dve godine – vodio ju je čovek koji boluje od istog autoritarnog virusa.

Politika naše stranke je doživela svoj pad i svela se na vaš karakter.

Na lice „dobrice“ iza koga se krije autoritarac.

Taj dobrica ne samo da neće da razgovara sa svojim saborcima, nego ne želi da podnese finansijski izveštaj o 300.000€ koje je, kako sam tvrdi, Dragan Đilas uplatio na račun DS-a.

Svi organi stranke su za postojanje tog novca saznali iz medija. Ispostavlja se da je taj novac uplaćen na fond koji kontrolišete direktno vi!

U redu, možda može i tako!

Ali gde je novac?

Za šta je utrošen?!

Zašto odbijate da o tome razgovarate, a još manje da GO DS podnesete izveštaj o uloženim sredstvima?!

Opet je na snazi samovolja podmetnutog predsednika!

Kao vrstan demagog, sve ono što vi radite prebacujete na drugog.

A zar tako ne radi i Vučić?

Pomenuli ste da smo „mi“ oni koji donose odluke iza kulisa i van organa stranke.

Opet ste precizno opisali sebe. Sve što ste kao predsednik DS-a odlučivali u ime DS-a, desilo se izvan stranke. U SZS, gde ste imali ulogu političkog kurira za vezu.

Mi smo bili zaduženi za potvrđivanje već donetih i dogovorenih odluka.

Da bi ste izbegli debatu i kritičko mišljenje, raspuštanjem odbora i postavljanjem poverenika, stvorili ste većinu i odluke donosili opštim preglasavanjem.

To je najgrublje kršenje Statuta, jer ti poverenici nisu demokratski izabrani i nemaju pravo odlučivanja, nego ste ih vi postavili.

Oni ne odgovaraju pred svojim opštinskim odborom nego iskljucivo pred vama.

I, eto pred „legalistom“ Lutovcem nedemokratske većine u GO.

Zar vam ovo ne liči na srpski parlament danas?

Svi navijači na jednom mestu! Dobri Lutovac bi morao da poznaje Statut svoje stranke.

Kao „legalista“ treba da zna da 1/3 GO može da zakaže GO i mimo volje predsednika i da stavi bilo koju tačku kao obaveznu za raspravu i glasanje na GO.

Time je statut DS-a osigurao da predsednik ili bilo koji organ stranke ne uzurpira svoje ingerencije i uguši ili potisne inicijativu članstva da stavi na raspravu neku svoju ideju stav ili kritičko misljenje.

Zato smo mi DS a ne lider-privatna partija, poput ostalih.

Ne smeta vama Statut zbog neupodobljenosti realnom stanju i odnosima, već zato što je pisan i usvajan, poštovan i sačuvan u vremenu kada su vrednosti bile demokratske, borba se vodila protiv autoritarnih tendencija i deformacija, a istina, činjenice i pravo bile legitimno oružje.

Eto razloga zašto smo mi članovi DS-a, nepremostiva prepreka za otimanje DS-a i njegovu prodaju pa makar to na opštu sramotu činio i nadamo se ne dugo i njen odlazeći predsednik „Dobrica“ Z. Lutovac.

Oskrnavili ste svaku vrlinu Demokratske stranke, te je stoga za vaš rad i delovanje jedina prikladna čuvenu Kromvelova poruka „U ime Boga, napolje“!

Autor je član Izbornog štaba DS i diplomirani pravnik

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.