Podrška Nediću je podrška Hitleru 1Foto: wikipedia

Pripadnici ultradesničarskih grupacija i ove godine, tačnije u subotu, 4. februara, planiraju da obeleže godišnjicu smrti Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade tokom nacističke okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu.

Oni nameravaju da se tog dana okupe u Beogradu na uglu ulica Kneginje LJubice i Simine sa početkom u 18 časova, na mestu gde se nalazio zatvor Ozne u kome je Milan Nedić 1946. godine kao pritvorenik izvršio samoubistvo iskočivši kroz prozor.

Ove godine, na učešće na skupu simpatizere je pozvala i grupacija Zentropa Srbija, poznata po tome što je 12. marta prošle godine u klubu 451 u Beogradu planirala održavanje koncerta švajcarske neonacističke muzičarke Eviger Šturm, koji je nakon reakcije Saveza komunističke omladine Jugoslavije i drugih antifašističkih organizacija otkazan.

Prema pisanju medija, zastupnik udruženja građana Klub 451 je Marko Gajinović, za koga se tvrdi da je bivši član Nacionalnog srpskog fronta, grupacije na čijem portalu su se objavljivali tekstovi Gorana Davidovića, svojevremeno optuženog da je osnivač u Srbiji zabranjene neonacističke organizacije Nacionalnog stroja.

Među oznakama koje su na svojim jaknama nosili napadači na novosadski lokal „Crni ovan“ u Novom Sadu, u kome se okupljaju antifašisti, 15. januara primećene su i one grupacije Zentropa Srbija. Na skupovima na kojima se slavi Nedić učestvuju i aktivisti Srbske akcije i Carostavnika, koji se takođe odlikuju izražavanjem rasističkih i ksenofobnih stavova, kao i pripadnici zilotske „Srpski istinski pravoslavne crkve“.

Podrška Nediću je podrška Hitleru 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Istorija nas uči da je Milan Nedić, ratni zločinac, izdajnik Srbije, saradnik okupatora, antisemita i pristalica nacifašizma. Kao kolaboracionista je okarakterisan podjednako i od Vlade Kraljevine Jugoslavije u Londonu i od partizanskog Narodnooslobodilačkog pokreta. Potpuno opravdano, jer je reč o osobi koja je služila interesima hitlerovskog okupatora a na štetu svoje zemlje i naroda.

Shodno tome, jasno je da nadležni ne bi trebalo da dozvole da se u subotu održi skup na kome će se slaviti ime kvislinga i pristalice fašističke ideologije. Organizovati skup podrške Nediću u Srbiji isto je kao održati ga u znak podrške Adolfu Hitleru ili Benitu Musoliniju. Skandalozno i nedopustivo.

Veliki problem je što su nadležni u proteklim godinama tolerisali skupove ultradesnice povodom godišnjice smrti Milana Nedića. Dužni su da daju odgovor javnosti zbog čega.

Takođe, policija je dužna da obavesti javnost da li je skup podrške Nediću prijavljen, kako to zakon nalaže, ili je ilegalan. U slučaju da nije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su dužni da ga rasture.

Ako je pak skup prijavljen, policija je dužna da objasni javnosti zbog čega je dozvolila okupljanje na kome se veliča kvisling i fašista poput Milana Nedića.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.