Pošto batine u vreme posete Vučića i Orbana? 1Foto: Media Centar

Osnovni sud u Nišu osudio je policajce Miomira Petrovića i Miljana Tatića na po šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog toga što su pre pet i po godina prilikom privođenja zlostavljali i mučili maloletnike Aleksandra Tasića i Luku Nićiforovića.

Mladići su privedeni u noći između 20. i 21. novembra 2016. zbog toga što su na mostu kod Tvrđave u centru Niša skinuli nekoliko zastava Srbije i Mađarske, okačenih povodom održavanja zajedničke sednice njihovih vlada, kojom su predsedavali premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

U prvostepenoj presudi se precizira da je policajac Petrović Luku udarao nogama u leđa, vrat i noge, te pesnicama u rebra i stomak, a do „marice“ odveo sa savijenom rukom i hvatanjem za glavu povijajući je nadole.

Tatić je Aleksandru zadao više udaraca nogom u predelu glave, rebara i nogu, gazio ga po leđima i takođe ga sa zavrnutom rukom odveo do policijskog vozila. U „marici“ su ih zastrašivali da će „biti optuženi za državni udar i izazivanje međudržavne krize“.

Maloletnici su se, inače, nakon početnog bežanja, vratili na lice mesta i nisu pružali bilo kakav otpor.

Policajci su na suđenju kategorički negirali da su bili nasilni i tvrdili su da su postupali po pravilima policijske službe, što je reklo i četvoro njihovih kolega.

Pritom su okrivili Danas zbog toga što im se sudi, podsećajući da tužilaštvo tri godine nije podizalo optužnicu, a da je to učinilo nakon pisanja našeg lista.

„Očigledno je da se vodi medijska hajka protiv nas“, ocenili su, ne mogavši da objasne i zašto su maloletnici nakon privođenja imali vidljive povrede.

Uprkos tome što su povrede okarakterisane kao lake, a Aleksandar i Luka, inače dobri studenti teologije i prava, u trenucima mladalačke nepromišljenosti ili obesti remetili javni red u mir, građani na društvenim mrežama tvrde da je uslovna kazna za policajce „čista sramota“.

Za krivično delo zlostavljanje i mučenje koje počini službeno lice u vršenju službe zaprećena je kazna zatvora do tri godine, odnosno do deset godina, jedan je od argumenata.

Roditelji mladića su, pak, zadovoljni što su policajci uopšte osuđeni, valjda već sviknuti na to da država ume da ode na pauzu kada treba sankcionisati „vlast“, a da ono što se dešava u policiji ostaje u policiji.

U presudi, uostalom, jasno piše da se policajci kažnjavaju jer su postupali na način kojim se „vređa ljudsko dostojanstvo“, a ono je ovde već dugo na rasprodaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.