Prestanite da pokušavate da nas zastrašite 1Foto: Privatna arhiva

Kako je peticija „Ujedinjeni protiv kovida“ koncipirana tako da nema svoje predstavnike, svako od potpisnika je slobodan da iznosi svoje lično mišljenje o razlozima zbog kojih je isto i potpisao.

Moje mišljenje je da u zahtevu potpisnika nema politike već iskrene zabrinutosti za našu budućnost, a u objašnjenju zašto je ko traži leže i nesporazumi oko Kriznog štaba.

Oni više ne mogu da shvate da ako je neko neistomišljenik, nije i protivnik.

Vi kao političari ne možete stručne predstavnike koncipirati tako što ćete svojim nahođenjem birati stručnjake koji vam odgovaraju.

Mislim da ju tome leži srž problema i eventualno rešenje.

Stručne predstavnike je trebalo da delegiraju institucije koje su izvorište kompetencija kao što su medicinski fakulteti i relevantne katedre, zajednice medicinskih fakulteta, relevantni naučni instituti, SANU, SLD…

Ideja mora biti da se ključne medicinske odluke vrate pod okrilje struke: na primer potreban je odgovor na pitanje koje telo je i kada diskutovalo koju vakcinu treba nabaviti i davati obećanja u trenutku kada nema izvesnosti u vezi sa delotvornošću.

Neophodno je i uključiti timove koji će koncipirati psihijatrijsku i psihološku pomoć; formirati fond za pomoć porodicama preminulih zdravstvenih radnika koji su oboleli od kovida; napraviti uporedno telo koje će anticipirati zdravstvene probleme stanovništva „dan posle“ i razraditi programe da im se izađe u susret (po pitanju dece, starijih osoba, adolescenata, ekonomski ugroženih); pronaći model za sveobuhvatnije učešće privatnog sektora u ovoj zajedničkoj borbi, uz konsultacije sa predstavnicima njihovih udruženja.

U ovom trenutku više od 2.500 nezadovoljnih doktora medicine stoji iza pisma „Ujedinjeni protiv kovida“. Uz nas su profesori i prodekani medicinskih fakulteta.

Tu su i najpozvaniji u stručnom smislu: infektolozi, pulmolozi, imunolozi, epidemiolozi…

Prosek godina potpisnika je nešto preko 40, što znači da su u stručno najproduktivnijim godinama.

Ozbiljni državnici bi se nad time duboko zamislili.

Učestali su pritisci u mnogim bolnicima, što se pažljivo registruje kako bi znali gde su pikovi politikanstva u zdravstvu.

U ovim situacijama organizuje se pravna pomoć kolegama koje su pod pritiskom.

Hrabra koleginica Saša Ljuština dala je otkaz kao nepristajanje na gubitak slobode i ponižavanje, što nas je sve dodatno ganulo.

Država Srbija je juče ostala bez još jednog vrsnog stručnjaka, a čini mi se da se ne ustručava da ih izgubi još mnogo više ukoliko se odluče da ne budu poslušnici politčki instruiranog menadžmenta.

Kolegi Orelju se sudi po prijavi N. N. lica zato što je rekao broj hospitalizovanih zbog kovida u svojoj sredini.

Mislim da nije normalno ovako grubo potcenjivati zdravstvene radnike i glumiti da je sve u redu i ne davati nikakav odgovor na ovu inicijativu.

Zamislite, pored navedenih doktora, koliko je još zdravstvenih radnika po dubini nezadovoljno, to su hiljade ljudi u belom.

Prestanite da pokušavate da nas zastrašite. Iza ovog pisma stoji lična i kolektivna čast zdravstvenih radnika, a to nema cenu.

Ono što mi je na kraju vrlo važno da kažem jeste da se ja lično nikada neću baviti politikom.

Autor je ortoped zaposlen na Institutu Banjica

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

28 reagovanja na “Prestanite da pokušavate da nas zastrašite”

 1. Ludilo vlasti je teško objasniti. Ne treba se ni truditi. Pokušati da se blokiraju gde je to moguće.

  • pa i nije tako teško . dovoljno bi bilo postaviti dijagnozu za samo jednu osobu u toj vlasti i sve bi bilo objašnjeno .

  • Svi potpisnici peticije koji smatraju da ih neko proganja i zastrašuje jednostavno DA OTKAZ u državnom zdravstvu u upliva u privatne zdravstvene vode i NIKO NIKAD ih neće više zastrašivati.Kako kažu ljubi ruku koja daje,njima državna ruka daje i zastrašuje PA šta čekaju OTKAZ Državi i miran san G.Doktori.

 2. Za mene je heroj svaki potpisnik ove peticije.Clan moje porodice je lekar i nije se usudio da potpise jer mu je direktorka Dr Stasevic koja pretnjama i ucenama sprecava ljude da potpisu da bi ocuvala svoju fotelju i dodvorila se onom kome treba.

  • Kako ovi u politikanti KS tumače da su lekari u bolnicama stotine smrti pogrešno prijavili kao kovid!? Onda se vredjaju i ljute kad im kolege kažu da im više ne veruju. Onda partijski doktori prepadaju nepartijske. Mislim da treba objavljivati imena i prezimena represivnih sadista na političko stručnim pozicijama u zdravstvu.
   Možemo davati istraživačkim novinarima informacije o sistemskoj korupciji: otudjenje državne imovine, bolničkih kapaciteta, nameštene velike nabavke. Pa nek se malo plaše oni koji rade takve stvari a ne oni koji lece ljude!

  • Jeste li vi i vaš član porodice upoznati šta potpisujete.
   Ili vi to vidite onako iz političkog ugla.

   • Ne, nego potpisuju blanko. E Roso, ništa ti ne znaš. Ti to vidiš onako iz političkog ugla.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.