Sinhronizovano plivanje sa sve težim bukagijama: Da li će đaci, roditelji i profesori na početku školske godine biti opet prepušteni sami sebi? 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Prvih dana avgusta veći trgovački lanci najavili su početak nove školske godine bogatim asortimanom školskog pribora. Šarene se gondole od vatrometa boja na sveskama, pernicama, rancima…

S druge strane, stiče se utisak da za resorno Ministarstvo školska 2023/ 2024. počinje u neko neodređeno vreme.

Doduše, kalendar je napravljen još krajem juna. Ali šta ćemo s njim, ako znamo da je tokom godine podložan promenama.

Najnoviji primer je završetak drugog polugodišta dve nedelje pre planiranog datuma.

Prosvetni radnici vraćaju se sa svojih godišnjih odmora i za nekoliko dana počeće organizovanje pripremne nastave za polaganje popravnih i razrednih ispita. Budući četvrtaci će sa svojim učiteljicama i učiteljima spremati priredbu dobrodošlice za novu generaciju prvaka.

Roditelji su već počeli da kupuju sveske i pernice u pomenutim marketima. Razmišljaju i o tome kako će izgledati povratak u klupe njihovih školaraca s obzirom na to da je strepnja nad bezbedonosnom situacijom sveprožimajuća.

Đaci k’o đaci – uglavnom se raduju povratku da bi se videli sa svojim drugarima, ali kako ko i kako gde. Prvaci osnovnih i srednjih škola kao i budući petaci, najverovatnije imaju osećaj neizvesnosti kako će se snaći pred novim izazovima u novom okruženju.

Sinhronizovano plivanje sa sve težim bukagijama: Da li će đaci, roditelji i profesori na početku školske godine biti opet prepušteni sami sebi? 2
Foto: Privatna arhiva

Sve u svemu, svi akteri u obrazovnom sistemu počeli su sa „visinskim“ pripremama za novi početak. Sistematske pripreme funkcionišu kao svake godine u ovo vreme.

Onaj drugi sistem „koji nije zakazao“ nada se da će se sve odvijati baš kako je zamišljeno i planirano školskim kalendarom.

Iskreno, verujem i ja. Uzdam se u svoje kolege i njihov entuzijazam, u njihovu intuitivnost da odreaguju na pravi naćin.

Uzdam se u roditelje, jer znam da će učiniti najbolje za svoju decu i nadam se njihovoj boljoj saradnji sa nastavnicima.

Uzdam se u učenike koji će ostvariti bolju saradnju sa svojim školskim drugovima i nastavnicima i da će se međusobni sukobi svesti na najmanju moguću meru.

Možda sam idealista, ali ne preostaje mi ništa drugo nego da se uzdam, jer pouzdano znam da ćemo svi biti prepušteni sami sebi, kao i nebrojano puta do sada, u razuzdanom, raspojasanom, ali i rigidnom sistemu koji traži da sinhronizovano plivamo sa bukagijama koje su sve teže i teže.

Autorka je profesorka engleskog jezika

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari