Represija u Šapcu na sve strane 1Foto: Privatna arhiva

U represivni lanac koji se nad Šapčanima obvija ovih dana, pored „bageraša“ i batinaša opremljenim motkama i zidarskim čekićima, potpomognutih od strane sudske vlasti u lanac terora nanizala se još jedna karika, karika izvršne vlasti.

U već dobro poznatim obračunima nakeženih SNS pristalica protiv mirnih demonstranata na ulicama grada, otvoreno i nedvosmisleno su se umešali i oni koji sukobe moraju da sprečavaju.

Šabački Osnovni sud i tužilaštvo i pored brojnih prijava protiv „vozača“ i batinaša ne preduzima ništa iako je epilog batina i gaženja, za sada, jedna operacija kičme na Banjici.

Naravno da se znaju imena i prezimena učinilaca, ali ćutanje nadležnih po tim pitanjima izaziva grozu, koje podseća na ćutanja o velikim zločinima koji su se u prošlosti dešavali.

Da je slika crna i da se tama nadvila nad sumorni Šabac, dokazuje i činjenica da se šabačka policija retroaktivno uključila u represiju šaljući stotinama građana prekršajne naloge za ometanje saobraćaja u vreme protesta.

Nalozi su sročeni tako da jedan policajac navodi da je osobu prepoznao na protestu i odokativnom metodom utvrdio da je ona ometala normalno odvijanje saobraćaja.

Naravno, policije na mostu nije bilo nijedan put i sedeli su u lagodnoj toploti svojih kancelarija, dok su građane batinali oni koji su osetili ugroženost vrlog nam predsednika Vučića i njegove klike.

Ovih dana imamo apsurd da ista ta policija šalje prekršajne naloge i to onima koje uopšte nisu videli na licu mesta, niti su ih na bilo koji način legitimisali i utvrdili identitet osobe.

Zakon o policiji jasno i precizno propisuje kako se utvrđuje identitet lica (uvid u ličnu ispravu, otisak prsta…)

Batine, gaženja, nisu hteli ni želeli da spreče i to najlakšom metodom, metodom neprisutnosti, ali su na volšeban način napravili spisak šabačkih protestanata za koje oni smatraju da su „ma 100%“ na protestima i bili. Jedan sugrađanin je dobio prekršajni nalog iako toga dana, te subote, zbog korone nije bio na mostu, mada, bio bi on sigurno samo da je bio zdrav.

Pretpostavke i insinuacije putem nazovi neposrednog opažanja dovode do toga da u ovoj državi više nikakvi zakoni ne važe već se sprovodi jedna otvorena diktatura i teror nad građanima koji drugačije misle i koji se oslanjaju na Ustavno pravo da se može iskazati politički revolt i bunt na miran, demokratski način.

Svi ćute, niko ništa ne preduzima a smisao i svrha svega ovoga jeste „sejanje straha“ u sve manje slobodarskih glava u Srbiji. Klasičan recept diktatorskih režima.

Autor je novinar iz Šapca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari