Sa Vučićem nema slučajnosti: Zašto je "pohod na Srbiju" započeo baš 11. marta? 1Foto: Dušan Pešić

Ni najveći naivci neće poverovati da je slučajnost to što je Aleksandar Vučić svoj novi pohod na Srbiju započeo baš 11. marta.

Prosto, tako je na 17. godišnjicu smrti Slobodana Miloševića ponovo bezočno pokopao jednog od svojih političkih otaca, a jeftinom halabukom je još bezočnije pokušao da prekrije 20. godišnjicu ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića.

S kojim bi, nije šala – dve decenije nakon što se od sreće napio kad je Đinđić likvidiran – i dalje da se takmiči, iako je više nego pet puta duže na vlasti i povrh svega ogradio se i ustoličio u režimu koji, po ovdašnjim i međunarodnim kriterijumima, opasno klizi u autokratiju.

Parada političkog kiča i nasilja demonstrirana u Vranju i okolini u subotu zapravo je jasno pokazala gde je Srbija danas i kako je svetlosnim miljama daleko od one čiji je hod prekinut mecima ispaljenim 12. marta 2003. Đinđićevska Srbija, koja, treba li ponavljati, nije odgovarala inspiratorima ubistva i njihovim službenicima koji su, nepravde li, ni punu deceniju nakon atentata, uspeli ponovo da se domognu vlasti.

Sa Vučićem nema slučajnosti: Zašto je "pohod na Srbiju" započeo baš 11. marta? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

I nesputani svojim pređašnjim greškama nastave kao da drugo i drugačije vreme nije ni postojalo. I očigledno nameravaju još dugo da se zadrže, makar se opet pretvarali iz jednog ništa u drugo, pa umesto radikalnih i naprednih postali istovremeno i narodni i državotvorni.

Do neke nove kameleonske mimikrije.

Narodni pokret za državu, koji će Vučić osnovati za nekoliko sedmica, naizgled zvučnog imena zveči od praznini i prava je paradigma i njegove politike i njegove vladavine.

Po oprobanom principu, na istom poslu iskazivanja deklarativne ljubavi prema Srbiji naći će se i „dobri radnici“ koje je prizvao, moćni privrednici kojima je štošta učinio, s njima „studenti i seljaci“, nadasve ona čuvena poštena inteligencija i svi oni koje već drži u šaci sitnim apanažama. Obezbeđenim iz budžeta, jasno, koji su ubrzano počeli da se izjašnjavaju. „Za“, naravno.

A kako drugačije mogu i on i oni? Stešnjen između olako datih obećanja i povelikih očekivanja istoka i zapada, Vučić jedino može da se širi po Srbiji i to tamo gde ljudi, sistematski ubijani medijskim mrakom i lažima, ne znaju da postoji i nešto drugo sem sitnine garnirane večitim žalopojkama i „žrtvovanjem“ vođe.

A koliko samo pre dve decenije postojalo je, bez varke, iako je i tada izgledalo neverovatno da se Srbija može izvući iz crveno-crnog blata, koje je kao i pravco živo blato gutalo sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.