Sejanje straha od vakcina 1

Poslednja epidemija malih boginja podsetila nas je, doduše po preskupoj ceni od 15 umrlih osoba, na značaj vakcinacije.

Čak je i najkonzervativnija relevantna politička grupacija načelno prihvatila ovu meru, uključujući njenu obaveznost, kao važno civilizacijsko dostignuće. Međutim, za njeno „nametanje silom“ postavila je nekoliko uslova, uglavnom vezanih za sumnje u ispravnost uvoznih vakcina.

Obično se počinje lamentom nad Institutom „Torlak“, uz naivno čuđenje zašto ta ustanova ne zadovoljava sve domaće potrebe za vakcinama. Za otrežnjenje su dovoljna dva argumenta. Prvo, sav taj patriotski nadahnuti svet treba da objasni zašto (skoro) najzaostalija evropska zemlja ne proizvodi lambordžini ili boing i dokle ćemo da čekamo na slanje naše ekspedicije na Mars. Drugo, nazadovanje je očekivani prirodni smer kretanja ustanova doživljavanih kao partijski plen, uz zapostavljanje znanja i profesionalne čestitosti.

Tako će biti sve dok birači ne shvate da svaka vlast koja od svojih poslušnih ignoranata pravi direktore bestidno radi protiv narodnih interesa, sebično se opredeljujući za mafijašku politiku grupne koristi.

Za poslednjih više od četvrt veka „Torlak“ su vodili ginekolog (JUL), hirurg (DS) i, sada, fizijatar (SNS), a mada rezultat nije baš bio slobodan pad, uočljivo je batrganje, uz napor da se, bez najurenih i zbog ponižavanja pobeglih najboljih stručnjaka, povrati makar deo nekada rutinske proizvodnje. Nacionalna je sramota što, uprkos zamašnoj međunarodnoj pomoći i domaćim ulaganjima, već 16 dugih godina nemamo vakcinu protiv gripa.

Svake jeseni stižu i odlažu se obećanja da će ona biti na raspolaganju naredne sezone, a ta vakcina se od, recimo, konjugovane vakcine protiv pneumokoka ili neke petovalentne vakcine razlikuje koliko i domaći lovac od ruskog MIG-29 ili američkog F-16.

Netačna je zamerka da niko ne kontroliše kvalitet uvoznih vakcina. Ova država ima Agenciju za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) čiji je smisao postojanja upravo pružanje garancije o ispravnosti i bezbednosti preparata koje treba pustiti u promet. Nesporazum proističe iz nerazumevanja samog tog postupka. Pravljenje vakcine, od bazičnih laboratorijskih priprema, preko prvih pokušaja na životinjama, pa zatim na ljudima, do demonstriranja delotvornosti i bezbednosti obično traje više, nekada i mnogo više od 10 godina.

Treba li upravo naručenu vakcinu protiv gripa podvrgavati takvoj proveri, pa je davati za jednu deceniju, kada joj prođu svi rokovi, a jave se sasvim različiti sojevi virusa gripa?

Jedino realno i normalno je da, kada je jedna članica EU licencirala neku vakcinu, ostale zemlje, uključujući i nas, pristupe skraćenom postupku. To znači da se podrobno prouči obimna dokumentacija, s detaljnim opisom svih faza rada, uključujući rezultate svakog eksperimenta. Ako se uverimo da su, recimo, mali Francuzi bili uspešno zaštićeni, ostaje nam samo da na odabranom uzorku proverimo da li je došlo do hemijskog ili mikrobiološkog zagađenja i da prihvatimo očigledno.

Lišena je smisla i sumnja da nam se poturaju novoproizvedene vakcine koje tek treba ispitati. Svaka vakcina uvedena u naš program vakcinacije za poslednjih više od 80, a ako računamo i vakcinu protiv variole, punih 180 godina, prethodno je dugo davana u razvijenim zemljama. Teoretičari zavere moraju sebi da objasne da li Amerikanci zaista truju svoju decu vakcinama s odloženim dejstvom samo da bi namamili Srbe da učine to isto?

Takođe je s one strane razuma strah da se za građane Srbije prave posebne, manje pouzdane vakcine. Lako je proveriti da se iste serije vakcina, dakle količine koje se istovremeno pripremaju u istim posudama, mogu naći u Skandinaviji, Slovačkoj i Srbiji.

Iz sve te nepoverljivosti proistekao je savet roditeljima da se raspituju o poreklu i kvalitetu vakcina. Kako i gde? U komšiluku i na sajtovima raznih ksenofoba? Mi možemo svašta da zamerimo svojoj državi, svesni smo gušenja i zamiranja institucija, ali se ipak nije palo tako nisko. Vakcine nisu kocke na Trgu republike, a ALIMS još uvek savesno radi svoj posao. Ako je vakcina odobrena, znači da se dobro znaju i njeno poreklo i kvalitet.

Paničari, uz to, podučavaju roditelje da zahtevaju detaljne imunološke i ko zna kakve druge preglede pre vakcinacije. Sami savetodavci nemaju predstavu koja to ispitivanja treba navodno obaviti, već upućuju na lekare. Oni, sa svoje strane, mogu samo da utvrde da li postoje jasno definisane kontraindikacije, a van njihovih moći je da pogode koje zdravo dete će se povrediti na času fizičkog vaspitanja, biti oboreno na pešačkom prelazu ili ispoljiti neželjena dejstva posle vakcinacije.

Da zaključimo. Dobro je što su, kako izgleda, sve političke partije shvatile da im sejanje straha od vakcinacije neće doneti poene kod glasača. Međutim, postoje još uvek pojedinci i grupe posvećeni borbi protiv vakcina. Bez obzira da li ih pokreće samopromocija, podozrivost prema zapadu, istinska zabludelost ili neki drugi motiv, oni objektivno čine znatnu štetu ne samo naivnim žrtvama svoje slatkorečivosti, već i društvu u celini. O tome svedoči ovih dana skoro istovremeno prijavljena pojava malih boginja u tri grada u susednoj Hrvatskoj.

Autor je epidemiolog, profesor Medicinskog fakulteta u penziji

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

24 reagovanja na “Sejanje straha od vakcina”

 1. Izgleda da su i Hrvati hteli da zaštite nacionalni identitet, pa se nisu vakcinisali. I oni misle da vakcina menja svojstva nacionalnog identiteta. Udara more, direkt u glavu.

  • Kolika je cena desetine hiljada autistične dece? Zašto se cenjeni profesor nije dotakao toksičnih jedinjenja koje sadrže vakcine? Inače, ne truju Amerikanci svoju decu već farmaceutske kuće truju decu celog sveta, ma gde ona bila vakcinisana. U Americi pogotovo.

   • Prvo, kakve veze imaju autistična deca sa vakcinama? Sva svetska nauka tvrdi da te dve pojave nisu povezane.
    Drugo, ako verujete u doktorsku zaveru, kako objašnjavate da doktori vode sopstvenu decu na vakcinaciju? Žele im zlo? Ma, haj’te, molim Vas!
    Treće, koja toksična jedinjenja? U kojoj koncentraciji? Toksine ćete naći danas svuda. U vakcinama ih ima manje nego u vazduhu (lepe Vam se na usne i ulaze kroz nos), u hrani i drugde.
    Četvrto, po Vama, farmaceutske kuće truju male Amerikance, a njihovi roditelji nemo učestvuju u tom masovnom zločinu. Pa, hajde, saberite se!

    • -„…Američkom Kongresu je predsedavao kongresmen Den Barton, koji je na tu temu predsedavao i prethodnih godina od 2000-te kada je pokrenuta tema – veze između vakcina i autizma…
     Na video snimku koji se pojavio na mreži JuTjub data je NEOPOZIVA ISTINA O TOME DA SU ZDRAVA DECA KOJA SU PRIMILA MULTIPLE (MMR) VAKCINE POSTALA AUTISTIČNA, da je ta CIFRA OBOLELIH 1980. godine od 1 u 10.000 dostigla cifru od 1 u 50 u 2013-oj godini i da to predstavlja zaista zabrinjavajući rezultat koji je predsedavajući Den Barton nazvao „NAJVEĆIM ZLOČINOM SVIH VREMENA PROTIV AMERIČKOG STANOVNIŠTVA, NAJVEĆIM ZLOČINOM IKADA!“…
     Kada pogledate pomenuti video prilog onda se zapitajte DA LI DECA TREBA DA PRIMAJU VAKCINE KOJE UVOZE U SRBIJU stranih KOMPANIJA ČIJI JE GARANT ZA ISPRAVNOST VAKCINA I LEKOVA Dr Pol Torsen PREVARANT KOJI SE NALAZI NA FBI POTERNICI I OSUĐEN JE ZA PREVARE NA 260 GODINA ZATVORA, a za američki Centers for Disease Control (CDC) je radio studije o ISPRAVNOSTI LEKOVA I VAKCINA PROIZVOĐAČA MERK I SLIČNIH kompanija, ukupno 21 od 24 studije, znači – skoro sve…
     PORAST AUTIZMA u SAD od 1980. do 2013. godine – REZULTAT JE ZAISTA KATASTROFALAN!
     godina 1980 – 1 od 10.000
     godina 1995 – 1 od 500
     godina 2001 – 1 od 250
     godina 2004 – 1 od 166
     godina 2007 – 1 od 150
     godina 2009 – 1 od 110
     godina 2012 – 1 od 88
     godina 2013 – 1 od 50 – ŠTO ZNAČI DA NA SVAKIH 50 VAKCINISANIH – JEDNO DETE OBOLI OD AUTIZMA, – STRAŠNO!
     NAJVEĆI ZLOČIN SVIH VREMENA PROTIV AMERIČKOG STANOVNIŠTVA, NAJVEĆI ZLOČIN IKADA!“

  • Ne samo Hrvati. Setite se samo one histerije bivšeg ministra Tomice Milosavljevića oko vakcine protiv svinjskog gripa. U isto vreme ministarka zdravlja Poljske nije dozvolila da se ista vakcina koristi u Poljskoj. Rekla je da „… ako nisam za to da se ta vakcina da mojoj deci neću dozvoliti da se da i ostalom stanovništvu“. Znači razum i stručnost su prevagnuli nad punjenjem svog džepa. Na žalost, kod nas je uvek u pitanju ova druga opcija.

 2. Ukoliko mislite da je moja samopromocija to sto ne verujem ni 1% onom koji je platio 3 milijarde $ kazne radi prevare sa jednim lekom. Onom koji je skrivao podatke, placao lazne studije i uporno tvrdio da nema losih posledica, onda cu se samopromotirati i dalje.
  Gospodine, kad vec nama „slepima“ otvarate oci, zasto se malo ne dotaknete price o korupciji i kriminalu u farmakologiji i farmaciji?
  Npr. ta USA koju ste spomenuli ima u svojim arhivima i sve presude o aferama farmacije, najvece presude su i po 3-4 milijarde $, ne miliona. Naravno novine nece o tome pisati, pisace o tri sela iz hrvatske. Samo ima jedna stvar, istina uvek isplva na videlo, kad, tad.
  P.S.
  Mogli bi ste nam napisati i neku rec o vasem radu sa GSK, oni su isto jedna od kompanija koje su platile najvece kazne zbog prevare. Koliko me secanje pamti Brankica vas je u Insajderu nesto spominjala ali niste se nikada izjasnili povodom toga. Objasnite nama „slepcima“ po cemu mislite da je vasa rec kredibilna?

  Hvala unapred i lep pozdrav.

  • Lep pozdrav i Vama. Poštujem Vašu iskrenost (nazvali ste se neprilagođenim), a imam komentar u vezi sa Vašim priznanjem koliko Vas „sećanje pamti“. Idemo redom.
   Prvo, pisao sam više puta kritički o farmaceutskoj industriji, kako u Danasu, tako (ranije) u Politici i NIN-u. Morali biste da budete informisaniji i načitaniji da biste donosili tako kategorične ocene.
   Drugo, uprkos tome što sam svestan prevara u industriji lekova (i, naročito, suplemenata), ne odričem se, recimo, tableta protiv povišenog pritiska. Mora da ste i Vi upoznati sa nečasnim radnjama u oblasti poslednje industrijske (elektronske) revolucije, za koje su kazne takođe u milijardama dolara, pa se ipak služite Internetom.
   Treće, nisu mi poznati korupcija i kriminal u farmakologiji. To je časna nauka, kao, recimo, fiziologija ili histologija.
   Četvrto, Zagreb, Dubrovnik i Slavonski Brod mogu za Vas da budu sela, ali niko u svetu ih tako ne poima.
   Peto, čak i da je reč o najzabitijim seocima pogođenim malim boginjama u susednoj državi, normalno je da se kod nas tome posveti dužna pažnja.
   Šesto, ne znam ništa o svom „radu sa GSK“, osim što je ta kompanija pomogla da se pre devet godina postavi sajt Lige za imunizaciju. Taj podatak je odmah unet na sajt Lige, kako bi sve bilo ćisto.
   Sedmo, nije me pominjala Brankica, već jedna njena saradnica koju je, čvrsto verujem, i danas zbog toga sramota.
   Osmo, nije tačno da se nikada nisam izjasnio „povodom toga“. Poslednji put sam na više strana pisao o suludoj sumnji jedne novinarke da se Svetska zdravstvena organizacija proglasi zlotvorskom organizacijom u drugom izdanju svoje knjige „Grip“, koja narednog meseca izlazi iz štampe.
   Deveto, nije u pitanju da li je moja „reč kredibilna“. Ja sam samo glasnik koji prenosi saznanja iza kojih stoji cela svetska nauka. U to čak i Vi lako možete da se uverite ako uložite napor.

   • Očigledno je da ne postoji (dobra, ni loša) namera da se odgovori na postavljena pitanja, da se istraže sporne a i dokazane afere, pa se sve završava ironijom i izvrdavanjem.

    • Ma, koje sporne afere? Zašto bi se istraživale dokazane afere? Ovde je reč o vakcinaciji kao najvećem doprinosu savremene medicine čovečanstvu i neosnovanoj podozrivosti pojedinaca prema toj meri. Sve je jednostavno: ili jesi ili nisi razuman.

     • „Sve je jednostavno: ili jesi ili nisi razuman.“
      Kakva retorika.
      A šta mislite u koju grupu Vi spadate?

     • Spadam u grupu u kojoj je ceo naučni svet, uključujući, recimo, Svetsku zdravstvenu organizaciju. A, zar Vas ni malo ne brine što ste u onoj drugoj grupi?

   • „Prvo, pisao sam više puta kritički o farmaceutskoj
    industriji, kako u Danasu, tako (ranije) u Politici i NIN-u.“

    Prvo, nadam se da pricamo o kritickom pisanju o farmaciji i
    farmakologiji( koju ovde, uzdizete i nazivate casnom ), zajedno. Farmakologija itekako
    ima svoju odgovornost i ne tako casnu ulogu u onome o cemu ja pisem. Svesni ste i sami
    da bi neki lek uopste izasao na trziste, mora imati podrsku od doktora i naucnika.

    „Drugo, …“

    Gospodine, gospodine, sta reci na ovo vase drugo?
    Nisam siguran da li vi to stvarno usporedjute IT industriju i farmaceutsku indrustiju,
    praveci neku poveznicu koja mi je totalno nejasna, sta ste zelili reci? Da je neka
    tamo IT kompanija isto platila par milijardi $ kaznu i da je to normalno?
    Meni nikakav internet niti IT kompanija, ne odredjuje sta moram da unosim u svoje
    telo, za razliku od farmacije, kratko i jasno.

    „Treće, nisu mi poznati korupcija i kriminal u farmakologiji. “

    Kriminal i korupcija u farmakologiju su najprimetniji u lecenju psihicki obolelih.
    Ali verujem da znate i sami kako to ide, bila je afera i sudjenje i oko toga, ne
    tako davno.

    „Četvrto, Zagreb, Dubrovnik i Slavonski Brod mogu za Vas da budu sela, ali niko
    u svetu ih tako ne poima.“

    Rec selo je bilo metafora vise vezana za broj obolelih procentualno gledajuci. Barem
    farmacija i farmakologija vole da se drze tih nekih %, zar ne?
    Mozete li nam matematicki izracunati procenat tih obolelih u odnosu na broj stanovnika?
    Ukoliko biste stvarno mogli i hteli izracunati, onda bismo ga kasnije mogli uporediti
    sa % koji pise npr. na dokumentu o nus pojavama te vakcine koju spominjete.

    „Peto…“

    Pogledati pod cetvrto.

    „Šesto, ne znam ništa o svom „radu sa GSK“, osim …“

    Moram napomenuti, ukoliko biste si dali vremena i prelistali sve najvece presude
    koje su naplacene farmaceustkim kompanijama zbog obmanjivanja, laznog svedocenja, laznih
    tvrdnja doktora i naucnika, placenih studija i tekstova, sakrivanja podataka o
    posledicama leka, prebacivanje zabranjenog leka u druge drzave, pod drugim imenom itd.

    Onda biste shvatili na koji nacin, te velike kompanije potplacuju doktore i naucnike.
    Svakakvi seminari, putovanja, do direktnog placanja na racun, da sam kojim slucajem
    zlonameran, mogao bih pomisliti da je i taj sajt jedan vid mita.

    „Sedmo, nije me pominjala Brankica, već jedna njena saradnica…“

    Nekako sam se uvek drzao one, nije bitno ko je rekao, nego sta je rekao.
    Naravno da ce te se drzati da nemate nikakve veze, kao sto cu ja zadrzati svoje pravo
    da ne gledam sve tako crno, belo, kako nam vi to predstavljate.

    „Osmo, nije tačno da se nikada nisam izjasnio „povodom toga“. Poslednji put sam na
    više strana pisao o suludoj sumnji jedne novinarke da se Svetska zdravstvena
    organizacija proglasi zlotvorskom organizacijom…“

    Interesantna je stvar kako se svi provaxeri uvek pozivaju na CDC kao bibliju a onog
    ko je bilo sta rekao, odmah stavljaju na lomacu. CDC ta velicanstvena organizacija,
    od Boga poslata, da pomaze nejakim i bolesnim. Medjutim niko od provaxera da spomene
    da skoro 70% njihovih istrazivanja i studija, placaju farmaceutske komopanije.
    Zar to nije konflikt interesa?

    „Deveto, nije u pitanju da li je moja „reč kredibilna“…“

    Itekako je u pitanju vasa rec i njen kredibilitet, barem dok ovako pisete i svrstavate
    neistomisljenjike u vama znam prostor, vreme itd. Interesantno mi je to slepo verovanje
    najbogatijim korporacijama i naivno trazenje od drugih isto to da rade, naravno sve to
    samo zbog nas samih i naseg dobrog.

    P.S.

    GSK i Merck su kompanije koje su platile najvece kazne za prevare oko lecenja ljudi i lekova.
    Znaci laganja, skrivanja dokaza, placanja doktora da rade lazne studije, pisu lazne
    tekstove, sve kao sto sam gore vec napisao. Iste te dve kompanije proizvode dobar broj
    vakcina, koje mi moramo uzimati. Posto na sudjenima naravno nije bilo licne odgovornosti.
    ili u smesnim brojkama, znaci placena kazna, zabrana proizvodnje leka i cao, zdravo.
    E sad jedno pitanuje za vas, ako su uspeli organozovati prevaru svetskih razmera,
    radi leka i njegove zarade i izvuci se, sta vama kao coveku daje veru da to nece
    ponoviti kad im se ukaze prilika?

    I na kraju krajeva ako su to oni stvarno uradili, po cemu je njihova rec krdibilnija
    od nase, koji radimo „samopromociju“, mi smo mozda „neprilagodjeni“ ali nemamo
    kriminalnu proslost, niti svesno lazemo ljude, sakrivamo dokumete itd.
    Lp

    • Dragi moj, tužno je koliko ništa ne razumete. Ostavljam Vas Vašoj podozrivosti i ksenofobiji. Korisno bi bilo da proverite da li se prepoznajte u opisu Daning Krigerovog sindroma. To je pojava da osobe s manjkom znanja imaju utisak o sopstvenoj superiornosti jer ih upravo oskudno znanje sprečava u spoznaji sopstvenih ograničenja da razumeju svet oko sebe.

     • Pozdrav za ekipu gore u komentarima, vi gospodine radovanovicu niste u toj ekipi, naravno. Takodje ovo, gospodine, ispred vaseg imena radovanovicu, je tu samo radi mene i moje uctivosti, ne radi vas i vaseg izrazavanja.

      Moram vam napomenuti da vas nisam zeleo udostojiti odgovora jer ga niste zasluzili. Prihvatam da ljudi mogu raditi za farmaciju radi svojih interesa ali da mogu tek tako profilisati ljude kao carobnim stapicem, to tesko. Sam vas odabir da od svih mogucih odgovora koje ste mogli dati, odete u „profilisanje“ mene; govori vise nego ste i sami zeleli reci. Mada, na kraju krajeva vi ste postali nebitni, najzad da docekam i taj trenutak. Ljudi su poceli da razmisljaju svojom glavom i da postavljaju prava pitanja. Udaraju vas tamo gde ste najslabiji a to je kriminal i korupcija.
      Radite za najprofitabilniju industrijsku granu, bogatiju od bankarskog sektora i naftne industrije. Vladate medijima, placate astronomske kazne zbog prevara, skrivate to od javnosti, menjate imena samih kompanija nakon velikih afera. Menjate imena lekova koji su zabranjeni zbog stetnosti i prodajete u drugim drzavama. Potplacujete doktore i naucnike, sudite se sa desetinama hiljada ljudi jer ste ih otrovali karcerogenim pesticidima. Dok vasa „biblija“ CDC izjavljuje da je pesticid najverovatnije karcerogen pre godinu, dve dana, nakon 30god koriscena. Sudjenja u koja ste „vi“ upleteni su najnecasniji primeri kako i na koji nacin farmacija „vodi racuna“ o ljudima i njihovom zdravlju.

      P.S.
      Ljudi nastavite da ih proispitujete i proveravate, farmacija je toliko korumpirana i kriminalna, da bi bila ludost slepo im verovati. Lepo je videti da vas ima sve vise i vise, uprkos tome sto vas degradisu, omalovazavaju i vredjaju.

    • Ne možete Vi gospodine parirati ovome, koji svoje epitete lepi lepi drugima.
     Njemu bi dijagnozu lepo mogla da saopšti dr Stojković, ali takvi uglavnom izbegavaju takve lekare i proglašavaju ih ludim.
     Vidite da on umišlja da je u nekom naučnom svetu i verovatno misli na dr Stefanovića, Tiodoro ića, Kona, Cimermana, (koji se predstavljs kao dr medicine, sa kojom nema nikakve veze)), Lončara…
     On je u penziji i nikome nije interesantan ni zanimljiv, pogotovo imajući u vidu koliko je učestvovao u prisilnom pelcovanju stanovništva kojekakvim đubretom, ali on nama opet soli pamet o vakcinams.Zašto?Onako?
     Nema više ništa onako.Sve se plaća.Čsk i u jednoj seoskoj kafani piše:“Nema sedenja ‘nako“.
     A i njegovog rečnika bi se postideo svaki kočijaš.I to je dokaz da on nije regularno odsedeo pet godina j akademskoj klupi.
     Ali, eto, to je internet, gde i ovakvi mogu da vređaju koga stignu, svakog čitaoca ponaosob.

     • Vaš komentar je toliko ispod svakog intelektualnog nivoa da ne zaslužujete ni odgovor. Uživajte u svom krtičnjaku bez pogleda na nebo.

     • Pošto tehnički ne mogu da odgovorim onome dole, koji me izvređa, moram to da učinim ovde.
      -Kad je u pitanju intelektualni nivo, reći ću mu samo da ono što i kad je on o IT počeo da uči, da sam ja tada iz te oblasti već otišao u penziju.A moj IQ će da izračuna ovako: broj njegovih godina puta 2 + 2, a neću da budem pakostan pa da kažem da mi se čini da je njegov IQ jednak broju njegovih godina.
      -A što se tiče mog krtičnjaka (bez obzira da li misli na krtičnjak u materijalnom ili duhovnom smislu), to je mali raj na Zemlji, kojeg sam stvorio krvavim radom i znojem zaradivši svaki dinar pošteno i zbog toga mirno spavam.Ko u raju.I zbog toga nikoga ne maltretiram.I opet, da ne budem ciničan, primećujem da bivši profesor ne spava ni u 4,35 ujutro, već se svađa sa neistomišljenicima na internetu i vređa ih.
      -To što ne zaslužujem odgovor, pa ja sam dao podršku čitaocu pod šifrom „Neprilagođen“ i obratio se jednom normalnom čoveku, a ne bivšem profesoru Radovanoviću.
      Ali on voli da se trpa i u komunikaciju drugih, jer on ne dozvoljava da iko misli drugaćije, nego što on zapoveda.

      Kako da me natera da imam poverenje u njegove priče, kad pored obilja materijala protiv farmakolobija i farmakomafije, usput se pomene i njegovo ime vezano za taj milje?
      Evo mu jednog naslova i jedne rečenice iz glasila sa ovih prostora:
      „- Srpski Mengele dr Radovanović i korumpirani pedijatri tužili novinare, liječnike, imunologe koji upozoravaju na spregu liječnika i farmako mafije!

      Umjesto da se ova koruptivna liječnička oligarhija ili elita spremi na duži rok iza rešetaka, zajedno sa svojim capo di tutti capi-em dr. Radovanovićem, država im dozvoljava da oni tuže one koji su ih razotkrili i koji se bore za javno dobro!“
      Hvala.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.