Sokolovo oko i neposlušni građani 1Foto: BETA/ BRANISLAV BOŽIĆ

Svedoci smo vrlo efikasnog delovanja novih mera kontrole parkiranih automobila u Beogradu pod nazivom „Sokolovo oko“.

Za kratko vreme, skoro da nema vozača koji nije imao „poznanstva“ sa ovom novotarijom. Već dobro poznata kola Komunalne policije krstare Beogradom, danju i noću, zalazeći u sve ulice, pa i one najzabačenije. Snimaju i šalju kazne.

E sada bih ja predložio „Sokolovom oku“ da se pozabavi neposlušnim građanima, koji ne poštuju propisane mere donete od strane kriznog štaba, lekarske struke, u ovom talasu opasnosti od korone i to u ovoj sadašnjoj situaciji, kada se pandemija ponovo razbuktava. Lekari kume i mole da se pridržavamo zaštitnih mera: maske i distance, okupljanja! Pa zar je to mnogo? Međutim, mere se slabo poštuju. Eto, vraćam se iz kupovine, naravno sa maskom. Gledam oko sebe na ulici i vidim da se retko pojavi osoba sa maskom. Da ne govorim o kafićima i zabavama.

Evo dobrog razloga da „Sokolovo oko“ bude upotrebljeno u velikom broju i da prione na posao. Ne mora mnogo da se kreće, kao kada traži nepravilno parkirane automobile. Naći će „mušterije“ koje će same da naleću i da se pecaju. Malo bi trebalo da se tehnologija promeni i prilagodi, jer neposlušni građani nemaju registarsku tablicu, ali „soko“ će se brzo prilagoditi.

Nekada su „padinjaci“ bili puni prekršioca: vađenje krompira, branje voća i povrća, zimi i leti. Dobro i za državu i za prevaspitavanje, naročito neposlušne omladine. Sad bi imali „Sokolovo oko“ i novčane kazne, koje će brzo doneti dobre rezultate. Tako će se sprečiti naglo širenje epidemije. Ne samo da će neposlušni spasiti sami sebe, već će i nas poslušne lišiti zaraze od njihove strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari