Sokolovo oko i neposlušni građani 1Foto: BETA/ BRANISLAV BOŽIĆ

Svedoci smo vrlo efikasnog delovanja novih mera kontrole parkiranih automobila u Beogradu pod nazivom „Sokolovo oko“.

Za kratko vreme, skoro da nema vozača koji nije imao „poznanstva“ sa ovom novotarijom. Već dobro poznata kola Komunalne policije krstare Beogradom, danju i noću, zalazeći u sve ulice, pa i one najzabačenije. Snimaju i šalju kazne.

E sada bih ja predložio „Sokolovom oku“ da se pozabavi neposlušnim građanima, koji ne poštuju propisane mere donete od strane kriznog štaba, lekarske struke, u ovom talasu opasnosti od korone i to u ovoj sadašnjoj situaciji, kada se pandemija ponovo razbuktava. Lekari kume i mole da se pridržavamo zaštitnih mera: maske i distance, okupljanja! Pa zar je to mnogo? Međutim, mere se slabo poštuju. Eto, vraćam se iz kupovine, naravno sa maskom. Gledam oko sebe na ulici i vidim da se retko pojavi osoba sa maskom. Da ne govorim o kafićima i zabavama.

Evo dobrog razloga da „Sokolovo oko“ bude upotrebljeno u velikom broju i da prione na posao. Ne mora mnogo da se kreće, kao kada traži nepravilno parkirane automobile. Naći će „mušterije“ koje će same da naleću i da se pecaju. Malo bi trebalo da se tehnologija promeni i prilagodi, jer neposlušni građani nemaju registarsku tablicu, ali „soko“ će se brzo prilagoditi.

Nekada su „padinjaci“ bili puni prekršioca: vađenje krompira, branje voća i povrća, zimi i leti. Dobro i za državu i za prevaspitavanje, naročito neposlušne omladine. Sad bi imali „Sokolovo oko“ i novčane kazne, koje će brzo doneti dobre rezultate. Tako će se sprečiti naglo širenje epidemije. Ne samo da će neposlušni spasiti sami sebe, već će i nas poslušne lišiti zaraze od njihove strane.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

17 reagovanja na “Sokolovo oko i neposlušni građani”

  1. Nemoj da me zajebavate da je ovo vest. Prevazilazi i lični stav jer se upire prstom. Prevazilazi lični stav jer se piše o podelama i kaznama koje ne postoje za delo koje se navodi. Vozilo koje snima parkiranje se vodi nekim zakonima koji su propisani. Da postoje zakoni da je maska obavezna napolju ili u tim kafićima koje spominješ, onda bi mogle i te kazne, a do tada nosi svoju masku gde god želiš i distanciraj se od nepodobnih. Možda i napišeš neki novinarski tekst u medjuvremenu.

    • Ovo je neprimenjivo. Sta bi prekrsioci radili u “padinjaku“? Nije PKB vise srpski pa da tamo mogu da pleve paradajz i okopavaju krompir. Jedino da kazneni rad obavljaju u Jovanjici, tamo su i neki ministri isli

    • Onaj ko se odrekne i zrna slobode zarad bezbednosti, ne zaslužuje ni jedno ni drugo.

  2. Ovaj tekst je toliko pun fasizma da je naprosto neverovatno da urednici DANAS a dopustaju tako nesto .. Poziva se oko sokolovo da snima gradjane koji setaju bez maske …Maske na otvorenom su preporuka kompromitovanog kriznog staba.. PREPORUKA …Posebno je pitanje zasto bi slobodan covek zeleo da ga snima kamera , da slika njegovog lica zavrsi u centru za spijuniranje gradjana i da ako tom velikom bratu ne odgovara ponasanje slobodne jedinke on bude kaznjen.. Sta je to ako ne totalna kontrola ? Gubitak slobode , totalitarizam, fasizam, … I to sa likovanjem ljudi koji su u svojoj glavi vec postali moderni robovi , bezlicni, potcinjeni, oni koji prihvataju sve da bi zastitili svoj bedan zivot …Pa makar i svi ostali patili …Sramota ..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.