Srbija na dve stolice 1Foto: Luca Marziale / Danas

Bez obzira na to što je Ruska Federacija započela vojni napad na Ukrajinu, ekonomski eksperti u Srbiji ne očekuje da bi to moglo da izazove globalnu energetsku krizu.

Povećanje cena energenata pak, na kraće staze, je gotovo u potpunosti izvesno.

Što se naše zemlje tiče, njena pozicija je sada nezavidna jer Brisel sa jedne i Moskva sa druge strane očekuju da Beograd neće zauzeti kontra stav od njihovog po ovom pitanju.

U praksi to znači da Evropska unija očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, a Rusija očekuje da se to neće desiti pod bilo kakvim izgovorom.

Ako ne uradi šta Brisel smatra da treba uraditi, Srbija će biti na udaru kritika Evropske unije.

Ako ne uradi šta Moskva smatra da treba, uraditi, Srbija će biti suočena sa tim da ruska državna kompanija Gasprom može da joj pred sledeću grejnu sezonu odredi ekstremno visoke cene gasa.

Nadležni u Srbiji se pak nadaju da te cene neće biti veće od 600 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Ako bi one bile veće od tog iznosa, pitanje je da li bi srpska strana to finansijski mogla da izdrži a maloprodajne cene gasa u našoj zemlji bi eksplodirale.

Stoga se očekuje da će vlast u Srbiji, kako se ne bi zamerila ni Briselu ni Moskvi, veoma oprezno pristupiti aktuelnom sukobu na relaciji Moskva – Kijev i pokuša da zadrži neutralnu poziciju što će biti veoma teško.

Zarad postizanja tog cilja Beograd će odugovlačiti što više nadajući se da će se kriza u Ukrajini brzo okončati, pa da za zauzimanje eksplicitnog stava više neće biti potrebe.

Međutim, nekakav stav Beograd će morati da zauzme i u ovom trenutku ma koliko će biti uopšten i neodređen.

Kakav god da bude Srbija će pretrpeti kritike jedne od strana u sukobu.

Koliko je god pozicija sedenja na dve stolice za srpsku vlast bila povoljna opcija čak i nešto čime se hvalila kao neverovatnim državničkim i diplomatskim dostignućem sada je balast koga se teško osloboditi.

Sve neugodne stvari vezane za takvu poziciju vlastima u Beogradu dolaze na naplatu.

Pristalice principa a ne pragmatizma u političkom nastupu smatraju da je baš zbog svoje nezgrapnosti sedenje na dve stolice nešto što je na duge staze pogubno i štetno po sopstvene interese. Aktuelna situacija pokazuje da je takvo razmišljanje potpuno racionalno i ispravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.