Srećan rođendan, Danase 1

Redakciji Danasa, novinarima i novinarkama, urednicima i urednicama, tehničkom i administrativnom osoblju, ekipi iz prodaje, logistike, preloma i dizajna, kolumnistkinjama, spoljnim saradnicima, dopisnicama, kolporterima, vozačima…

… knjigovodstvu i vernim čitaocima i čitateljkama, inicijativa Ne davimo Beograd čestita još jednu godinu borbe za slobodno, pravedno i demokratsko društvo, slobodu govora i kritičkog mišljenja.

Teško je naći odgovarajuće reči zahvalnosti i pohvale poslenicima i institucijama sedme sile koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao, jer na taj način priznajemo da je atmosfera medijske kontrole, cenzure, autocenzure, ucena, konkursnih prevara, ogromne manipulacije medijima radi gušenja nezadovoljstva građana nešto normalno, a da su u stvari oni neki čudan izuzetak. Mi ne želimo da profesionalnost i izvrsnost Danasa bude izuzetak, već pravilo. Pristajanje na degradiranost medijske scene je opasno i defetističko. Zato nam svima želimo da ono što Danas radi već 21 godinu bude normalno i obično.

Stavljanje u prvi plan i svakodnevno izveštavanje o borbi protiv korupcije i izvestavanje o zloupotrebi javnih dobara pojedinaca bliskih vlasti, kao i izvestavanje o ugrozavanju radnih prava i drugim drustvenim problemima trebalo bi da bude drustvena norma, a ne novinarska hrabrost koju Danas svakodnevno pokazuje.

Prostor koji Danas otvara novim licima, organizacijama i progresivnim grupama što na solidarnim osnovama pokušavaju da mobilišu građane da se samoorganizuju i uključe u razne procese ozdravljenja naših gradova, za Danasovce je dnevna rutina koja bi trebalo da bude uobičajena. Od lokalnih urbanističkih problema, preko sindikalnih i radničkih prava, do zaštite prirodnih dobara.

Želimo da otvorenost za različita mišljenja, od progresivnih levih ideja koje zastupamo, preko liberalnih, ali i tradicionalno konzervativnih ima svoj prostor na stranicama dnevnih novina kao što to ima u Danasu. Želimo da dijalog bude negovan i podstican kako bi na najbolji način došli do odluka i stavova o kojima će građani biti adekvatno obavešteni i u njih uključeni.

Požrtvovanje koje odlikuje novinare i novinarke Danasa, koji su se mnogo puta i bukvalno našli na meti batinaša vlasti izveštavajući sa prvih linija fronta o avanturama korumpiranih gradskih čelnika, voleli bimo da bude odlika svih naših građana, jer nema ko drugi da se izbori za pravednije društvo sem nas samih. Ne smemo se povlačiti pred silom koja je uzurpirala naše institucije i sistem u celini.

Zato će inicijativa Ne davimo Beograd biti uvek saveznik i poštovalac ovakvih medija u izgradnji demokratskog društva zasnovanog na dobrobiti i socijalnoj sigurnosti svih naših građana. Srećan rođendan, Danase.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Srećan rođendan, Danase”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.