– čitam kako drugovi poletarci iz niškog odbora Pokreta za socijalizam, stegonoše Vulina, iniciraju stvaranje institucije „zaštitnika od zaštitnika građana“!

Šta je jadni ombudsman zgrešio – slušao gotovo četiri sata ojađene i ozlojeđene Nišlije u prepunoj sali Skupštine grada i niti jednog sekunda nije pomenuo ni politiku, ni Vučić, a ponajmanje Vulin Aleksandra (slušao imenjaka lično)!? Nemam pojma i to je razlog onog opasnog smrzavanja koji ne parališe samo vene već i centre u mozgu za časno i logično.

A logično odavno ne stanuje u ovom socijalističkom pokretu. Drug Vulin koji voli da čita Kapital na bazenu hotela Hayat i oslovljava članove pokreta sa „druže“ u isto vreme je „jako zadovoljan radom Međunarodnog monetarnog fonda“ (Blic, 01.09.2016. godine). Ova poznata organizacija iz socijalističke internacionale sa sedištem u Vašingtonu tri puta nedeljno donosi odluke na nivou Odbora izvršnih direktora a na zadovoljstvo Vulin Aleksandra i njegovog Pokreta za socijaliste.

Ovakva ideološka doslednost nije od juče. Još davne 2010. godine Pokret za socijalizam je napravio koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Novom Srbijom i Pokretom „Snaga Srbije“ – sa strankama izrazito leve provinijencije! Istina neki su tu pomalo ravnogorci i pomalo monarhisti, a neki su toliko levo da ih u Rusiji jedva nađoše, ali ko da traži dlaku u jajetu kada je Srbiji teško i kada očekuje pomoć najbolje dece svoje!? Tako je i nastala legenda o četiri srpska musketara: Karić Bogoljub, Ilić Velimir, Vulin Aleksandar i Vučić Aleksandar… Pogađate ko je D’Artanjan?

Na pitanje novinara da li mu Vučić zamera na nekim istupima i kako se te rasprave završe, ovaj naš musketar daje žovijalni i ideološki čist odgovor: „mi smo saborci i završi se kao i kod svaka dva saborca“! Ovaj saborac povodom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja Prve proleterske Narodnooslobodilačke udarne brigade poručuje i da je „Srbija ponosna na svoju antifašističku prošlost“, sklanjajući pogled od svojih ravnogorskih koalicionih partnera i ljutito principijelnog Draškovića Vuka, koji ovoga puta nije isukao Nož.

Hajde što ja ne mogu da shvatim Vulin Aleksandra – nije ni čudo, ta on je ministar u najboljoj vladi Srbije još od Ilije Garašanina, ali ga ne razumeju ni strane diplomate. Tako nem ostaje američki ambasador Kajl Skot koji izjavljuje „da ne zna kako da odgovori na izjavu ministra Aleksandra Vulina da su problemi koji su kulminirali pronalaženjem oružja u blizni kuće oca premijera Aleksandra Vučića u Jajincima počeli još u izbornoj noći kada je Skot navodno razgovarao sa opozicijom“. To je ona suptilna i filigranska levičarska diplomatska aktivnost predsednika Pokreta koju malo ko razume! Da je Kajl Skot pročitao ovogodišnju rođendansku čestitku Fidelu Kastru u kojoj Vulin naglašava da je „kubanska revolucija sa vama na čelu, uz uporno i neprekidno suprotstavljanje imperijalističkim snagama, ispisala stranice istorije i postala večna inspiracija istinskim levičarima, kako u Srbiji, tako i širom sveta“ znao bi da se ovom socijalisti od karijere ne valja ni zamerati. Seamos realistas y hagamos lo imposible!

Na stranu ideologija, ali je levičarska briga za običan narod ovog srpskog doktora DŽekila zaista vredna respekta: tako je posle svih zalaganja i pregovora minimalna plata u Srbiji porasla sa 20.328 RSD u januaru na 21.296 RSD u decembra, dakle oko 980 dinara. Onih 400.000 građana Srbije koji primaju minimalac najzad je odahnulo – samo ove godine plata im je povećana za skoro 8 evra! Istina, Vulin Aleksandar je bio izdašniji prema svojima u Ministarstvu za socijalno staranje, te je sklopio ugovore sa nekoliko firmi u kojima radnici njegovog ministarstva sa specijalnim karticama imaju popust od 10 do 45 odsto pri nabavci nameštaja, sportske opreme, skupih marama i ešarpi, ali i kod frizerskih i kozmetičkih usluga! Pa naravno – iako je komunista Vulin verovatno veruje u Boga i zna da je čak i on prvo sebi pravio bradu…

Ovoj bard Pokreta za socijalizam jednako brine o svima – o najstarijima kao i najmlađima. Tako 1. oktobra povodom Međunarodnog dana starih obilazi Gerontološki centar na Bežanijskoj kosi i zahvaljuje se najstarijim sugrađanima što su se borili za Srbiju u kojoj „vredi živeti“! Avaj, ovaj čeovski usklik ne razumeju mladi Srbije pa prosečno emigrira samo u zemlje članice OECD oko 26.000 godišnje!?

Međutim, zahvaljujući merama naših musketara 2013. godine emigriralo je već 45.000 osoba, a 2015. samo 58.000 njih! Beže iako Vulin smanjuje stopu nezaposlenosti među mladima u Srbiji „za 8% u odnosu na početak godine tako da ona u drugom kvartalu 2016. godine iznosi samo 36%“! Kako je i gde Vulin uspeo da uposli ovolike silne ljude zna samo on i stotine i stotine mojih studenata koji se prijavljuju Agencije za zapošljavanje medicinskog kadra u Nemačkoj (Bulevar Mihajla Pupina br. 10, lokal 28, Beograd)…

Eto dokle može da dovede sitničavost dokonog profesora i njegovo razmišljanje o inicijativi formiranja institucije „zaštitnika od zaštitnika građana“, odnosno o ideološkoj čistoti naše vladajuće koalicije.

Ovo je prva vlada moderne Srbije koja je ukinula svaku primisao o potrebi postojanja ideologije. Dovoljna je država, kao naš mali zemaljski Bog, govorio je nekada Tomas Hobs.

Ipak, patriotski zanos umesto ideologije danas jako slabo greje.

Pa kako da se ne smrzavam ovih dana!?

Autor je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu