Šta je učinio Asanž? 1Foto: medija centar

DŽulijan Asanž, bivši pripadnik specijalnih američkih snaga, uz pomoć Čelsi Mening, analitičarke američke Agencije za nacionalnu bezbednost, provalio je 250.000 strogo poverljivih dokumenata koji se tiču obaveštajnih i vojnih akcija SAD i objavio ih na posebno za te namene stvorenom sajtu.

Time je raskrinkao brojne manipulacije CIA, Pentagona i američke diplomatije i pokazao čovečanstvu da smo svi pod nadzorom „Velikog brata“.

Međutim, da li je to nešto novo i iznenađujuće u svetu u kojem živimo?! Zar nam odavno nije jasno da su kamere svuda, da su svi telefonski razgovori, SMS i imejlovi snimaju i prate? Zar to radi samo Amerika i njene službe? Jesmo li sigurni da u okvirima svojih tehničkih i finansijskih mogućnosti to ne čini svaka država, bila velika ili mala?

Asanž je obelodanjivanjem poverljivih dokumenata ugrozio brojne akcije i ofirao brojne agente infiltrirane u redove pre svega islamskih fundamentalista širom sveta. Šta to znači za bezbednost sveta a ne samo za SAD? Teroristi koji su pobili onoliko ljudi na Šri Lanki kažu da se bore protiv američkog imperijalizma. Da li samo zbog toga treba da nam simpatije budu na njihovoj strani? Hitler i Musolini su se takođe borili protiv američkog imperijalizma pa da li to znači da samo zbog toga treba da ih simpatišemo? (Izgleda da prema „srpskoj“ logici treba.)

Čelsi Mening, koja već sedmu godinu robija, stupila je američku vojsku kao muškarac pa je tokom službovanja promenila pol i postala žensko. Zadržala je svoj položaj analitičara sa pristupom visoko poverljivim dokumentima. Ne bi bila otkrivena da se nije javno preko društvenih mreža pohvalila onim što je učinila. Gde je ovo još moguće u svetu? Osim u imperijalističkoj totalitarnoj SAD.

Sa stanovišta paragrafa to što su učinili Asanž i Mening u svim zakonodavstvima sveta podvodi se pod „odavanje službene i vojne tajne“ i kao takvo sankcioniše zavisno od države i zavisno od toga da li je učinjeno u ratu ili miru od višegodišnjeg zatvora do smrtne kazne. Idealni motivi kojima se može opravdati taj delikt nisu merodavni sa sud. Da neko od vojnih lica ili civila u Srbiji učini tako nešto mislite da ga ne bi odmah uhapsili i osudili?

Bez obzira na moguće idealne pobude da se domaćoj i stranoj javnosti razotkriju mutne rabote vlastodržaca. Da li bi se u tom slučaju našlo mnogo onih koji bi se usudili da u javnosti brane pravo „uzbunjivača savesti“? Gde bi tada bili svi oni novinarski i ostali licemeri koji sada liju krokodilske suze za Asanžom na propagandnim servisima poput Sputnjika? Konačno, zašto bi Mening bila u zatvoru a Asanž na slobodi zbog istog dela?

Svi znamo da više od vek unazad traje prljavi rat raznih obaveštajnih službi koje su postale prikrivene gazde nad narodima („duboka država“), da skriveni centri moći drže konce političkog i javnog života u svojim rukama. Svi znamo da je čitav svet pod nadzorom. Da li može drugačije u ovakvom svetu i pod ovakvim okolnostima?

Možda ne bi moralo ovako ali zato treba da se odigra duboki preobražaj na globalnom nivou i da se svi „igrači“ dogovore da će prekinuti sa politikom „ko će koga“. Do tada, u svetu prepunom opasnosti, jednostrani potezi i jednostrana raskrinkavanja neće koristiti svetskom miru.

Autor je književnik i istoričar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.