Stara pesma za nove gusle 1foto FoNet Aleksandar Levajković

Odmah posle vesti da Aleksandar Vučić napušta napredni Titanik i formira patriotski blok za pristojnu Srbiju, usledilo je ogromno interesovanje za novu političku organizaciju. Prvi je u red za člansku kartu stao Milutin Jeličić Jutka sa buketom karanfila umotanim u papir na kom se još nije osušilo mastilo sa sveže ispisanih poruka koje bi svi članovi ovog bloka trebalo da šalju svojim sekretaricama.

I to svakog dana, barem po stotinak puta. Tekst poruka je poput scenarija trećerazrednog švedskog akcionog filma s kraja sedamdesetih. Pri tome, karanfili su vestački. Nasuprot želji da se kupi karta za novi brod, koja je kod ljudi koji bi da se učlane u vlast tako prirodna.

Za vratom Jutki diše Dragoljub Simonović, predsednik dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Grocke, veliki humanista i čovekoljubac, koga su mangupi iz tog pitomog mesta na obali Dunava prevarili da naruči paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Samo pukom srećom novinar Milan Jovanović i njegova supruga su preživeli ovaj zločinački nasrtaj na svoje živote i privatnu imovinu.

Suđenje Simi iz Grocke još uvek traje, praćeno snažnim pritiscima na sud kako od strane režima, tako i od skupine huligana koji se spontano okupljaju na svakom ročištu i koji su za svoju izraženu spontanu solidarnost sa piromanom iz Grocke dobro plaćeni. I svi su viđeni za članstvo u novom bloku.

U red za člansku kartu političke organizacije čije je glavno programsko opredeljenje pristojnost, stao je i nedavno privedeni aktivista SNS iz Požege, uhapšen zbog krivičnog dela silovanja, kome je prilikom hapšenja u krvi potvrđeno prisustvo kokaina.

Pa kako bez takvih proverenih i dokazanih kadrova u susret naprednoj pristojnosti. Taj je rezervisao partijsku knjižicu počasnog člana. Baš kao i pristojni čupač grkljana iz Subotice, sada već zaboravljeni akter čuvenog audio snimka koji je odmah zauzeo mesto u redu za člansku kartu sve stiskajući Bonton u rukama.

U patriotski blok za pristojnu Srbiju već su pohitali i izvođači radova iz Kosovske Mitrovice sa svojim pucačkim umećem i vrsni poznavaoci vatrene moći duge devetke sa prigušivačem. Takvi se samo u Srbiji zovu kontroverzni biznismeni, dok u nekom pristojnom i civilizovanom svetu uz svakog ko bi učestvovao bilo u pripremama bilo kao neposredni počinilac ubistva Olivera Ivanovića, išle bi reči poput kriminalac, mafijaš, ubica i zlikovac.

Posebno raduju reči jednog od glasnogovornika napredne mafijaške organizacije, koji tvrdi da je glavni uslov za članstvo u patriotskom bloku za pristojnu Srbiju da politička stranka koja pledira da postane deo ove grupacije, ne sme da ima gazdu u inostranstvu. Pošto je Kosovo srce Srbije a Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti su koalicioni partneri i glavni poslodavci napredne mafijaške organizacije, jasno je da je i ovaj uslov ispunjen.

Gazda nove organizacije nije u inostranstvu sve dok novi patriotski blok Kosovo ne proglasi inostranstvom. U novoj organizaciji mora da bude  mesta i za političkog oca sa sve zarđalom kašikom, i to najnovijim modelom za 21. vek. Jer kako praviti naprednu pristojnu Srbiju bez osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Samo ovo smo već videli. Kad su radikali ocenili da im je brend propao, formirali su naprednjake. I svi su stali pod novu zastavu. Sad je očigledno da je posle deset godina istekao rok trajanja i naprednjaka. I tako eto nama pristojnih patriota.

Kao diplomirani inženjer poljoprivrede za stočarstvo više sam nego pozvan da opišem ovu političku prevaru. Kad imamo jednu kravu Šarku koja tokom deset godina uz najbolju negu i ishranu, jedva daje pet litara mleka iako je obećavano da će iz njenog usahlog vimena teći i med a ne samo mleko, da li će ta krava dati 100 litara mleka ako je prekrstimo u Belku. Ili će ostati isto ono govedo koje se ritnulo i prosulo punu kantu mleka koju čak nije ni napunilo.

Možda su gusle i nove, al stara je to pesma. Idealna za fajront koji se približio.

Autor je predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke i narodni poslanik

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.