Foto: Medija centar

Postoji velika sličnost između Srba i Jevreja. Obe države imaju za svoj temelj krv i kosti svojih predaka. Naročito u Drugom svetskom ratu gde su i jedni i drugi ubijani na najzverskije načine. Očigledno da se žrtve ne vrednuju isto, jer nekoliko decenija kasnije srpski narod se ponovo našao u zbegu i krvnički je ubijan, oteto mu je srce Kosovo i Metohija, rušene su crkve, zgrade, mostovi, spisak nema kraja.

Amerika je 40-ih godina 20. veka pomogla Izraelu da napravi svoju državu, a danas njihov odnos je takav da jedni druge nazivaju braćom. I Srbi imaju velikog brata, a to je Rusija. Ona se danas bori da vrati srpskom narodu dostojanstvo i najbitnije da nam pomogne izgradimo savremenu državu koja će biti jaka i koju će u budućnosti teško ko moći više da napadne i razara.

Odnos koji imaju Amerika i Izrael je ne samo ekonomski, već i kulturni, religijski, diplomatski a na prvom mestu vojni i Amerika je ta koja pruža svu vojnu pomoć Izraelu u borbi za svoj opstanak. Rusija to isto mora da pruži Srbiji jer odnos naša dva naroda je prožet viševekovnim bratskim odnosom. Kada je bilo najteže, Rusi su nam pomagali. Nemojmo zaboraviti Prvi svetski rat, kada je carska Rusija bukvalno zapretila zapadu da se Srbija mora zaštititi iako ona sama nije imala snage, ali ušla je u bitku da bi spasila svog malog brata. Pored istorijskih i kulturnih veza, najjača je duhovna, pravoslavna.

Srpski narod izražava najdublje poštovanje i zahvalnost Izraelu zato što je sve ove godine principijelan i istrajan u nepriznavanju proglašenja nezavisnosti lažne države Kosovo. I sam izraelski premijer Netanijahu nedavno, ističući da prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda „seže hiljade godina unazad, još iz doba starog Rima“, obećao da „Izrael nikada neće zaboraviti ulogu Srbije u borbi protiv nacizma, zbog čega je srpski narod zauvek u srcima Jevreja“.

Verujem da će srpska diplomatija vrlo brzo priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela. Apelujem da se iskoristi jedinstvena prilika da se s punim pravom na jednom glasanju u Ujedinjenim nacijama nađemo na istoj strani sa predstavnicima SAD, odnosno američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je načinio pozitivan iskorak u međunarodnoj politici, priznavanjem Jerusalima kao glavnog grada Izraela – a ako ima mudrosti, srpska diplomatija mora uz pomoć izraelske diplomatije da obezbedi podršku od Donalda Trampa za naš srpski interes zato što je naš svenacionalni usklik „Kosovo je Srbija“ sinonim za jevrejsko „Jerusalim je Izrael“. Jevreji su u prošlosti učili od Srba, danas mi moramo da učimo od Jevreja.

Danas više nego ikada potrebno je da se produbljuje bratski odnos, jer od velike je važnosti radi spasenja srpskog naroda da rusko prisustvo u Srbiji bude sveprisustvo. Da Rusija postane Srbiji ono što je Amerika Izraelu.

Autor je predsednik Srpske lige