Trgovanje tehnologijom - nova "tiranija Kine" 1Foto: Corax za Medija centar Beograd

Opšte je poznato da odnose izmedu Sjedinjenih Americkih Država i Kine karakterišu napetosti pojacane od pojave korona virusa u kineskom gradu Vuhanu, pocetkom 2020. godine.

Takode je opšte poznato da ove dve države zastupaju suprotstavljene stavove i u vezi sa trgovanjem tehnologijom, kao i o Zakonu o nacionalnoj bezbednosti koji je Kina nedavno nametnula Hongkongu.

Mnogi americki zvanicnici a i mediji vec duže vremena obelodanjuju da je kineski predsednik Si Đinping pojacao partijski nadzor nad kulturom i umetnošcu.

Biznis i vojsku podredio je takode partijskim interesima.

Nije nikakva tajna, cak naprotiv, da su šef Kineske komunisticke partije i države i njegovi saradnici neprijateljski raspoloženi prema svim vidovima liberalnog uticaja.

Zato su napredne tehnologije odredili kao kljucni instrument za postizanje komunisticke dominacije svetom.

Prema kineskim strateškim planovima, Kina ce do 2030. godine postati tehnološki lider.

Bolji poznavaoci stanja u Kini svedoce da se ti planovi ubrzanim tempom ostvaruju.

Kina je neverovatno brzo ovladala mnogim naprednim tehnologijama, posebno tehnologijom za razvoj 5G internetske mreže, cime je, moglo bi se pouzdano reci, dostigla i prestigla Zapad.

To je prouzrokovalo ozbiljnu zabrinutost na Zapadu, posebno u Sjedinjenim Americkim Državama.

Kinesko sistemsko hakovanje podataka koji su intelektualno vlasništvo, na primer, americkih kompanija koje sa vladom saraduju na vojnim projektima i vladinih agencija, omogucilo im je najveci transfer informacija ali i bogatstva u istoriji.

Zato americki strucnjaci agituju za veca izdvajanja za sajber ratovanje, posebno za sajber sigurnost baza podataka vladinih agencija i kompanija angažovanih pre svega u proizvodnji oružja za Pentagon te za zaštitu svih vidova komunikacija u sajber prostoru, od države, preko kompanija do pojedinaca.

Trgovanje tehnologijom - nova "tiranija Kine" 2

Ako Amerika ne bi preduzela odgovarajuce mere, neki strucnjaci najavljuju joj apokalipticnu blisku buducnost uvrstivši i potpunu moblizaciju ljudstva i opreme unutar Amerike jer bi cela komunikacijska infrastruktura bila onesposobljena.

„Sateliti o kojima americke oružane snage zavise radi obaveštajnih podataka komunikacije i globalnog pozicioniranja bili bi oslepljeni laserima, ucutkani visoko energetskim ometanjem ili potpuno izbaceni iz orbite antisatelitskim raketama. Komandne i nadzorne mreže koje upravljaju protokom kritickih informacija za americke snage u borbi bile bi razbijene u paramparcad i uništene elektronskim napadima, sajber napadima i raketama. Veci deo americkih snaga ostao bi gluv, nem i slep“, navodi Christian Brose u svojoj knjizi „THE KILL CHAIN: Defending America in the future of high-tech warfare“.

To bi se moglo dogoditi i drugim zemljama.

Neki misle da Brose opet na dramatican nacin preuvelicava opasnost koju Kina predstavlja za americku bezbednost.

Predsednik SAD Donald Tramp i šef americke diplomatije Majk Pompeo smatraju da citav svet treba saradivati, kako bi se osiguralo da se sve zemlje, ukljucujuci Kinu, ponašaju na nacin koji bi bio u skladu sa medunarodnim poretkom.

Zato Pompeo i poziva sve zemlje koje drže do slobode i demokratije da shvate kakvu pretnju predstavlja Kineska komunisticka partija.

Tako je recimo London, gde je boravio Pompeo, pre par meseci naredio da se oprema kineskog komunikacijskog diva Huaweija potpuno ukloni iz britanske 5G mreže do 2027. godine.

Poništivši odluku iz januara prema kojoj udeo opreme Huaweija za britansku 5G mrežu, izuzevši osnovnu telekomunikacijsku infrastrukturu, sme iznositi do 35 posto, britanski premijer Boris Džonson je zabranio britanskim telekom operaterima da do kraja godine kupuju opremu Huaweija i dao im rok od sedam godina da se reše vec ugradene opreme.

„Inace informacije koje prolaze tom mrežom kineskog porekla završice sigurno na stolu Kineske komunisticke partije“ – još ranije je ustvrdio Pompeo, iako je Kina odbacila te optužbe.

Njegove nedavne posete Austriji, Ceškoj, Poljskoj i Sloveniji, državama sa kojima SAD imaju dobre odnose, u svrhu su prioriteta koji Vašington daje neutralizaciji uticaja Rusije i Kine na prostorima Istocne Evrope, pozvavši taj region da se otarasi uticaja Kine.

Pompeo je u svom naumu uspeo da dobije sporazum sa Slovenijom o bezbednosti njene 5G mreže i konsolidaciju ionako bliskog odnosa sa Poljskom.

Austrija i Ceška su odbile da prihvate Pompeov zahtev.

Kao što je poznato Bela kuca je odobrila nove sankcije Kini, ukljucujuci zabranu prodaje mikrocipova Huaweiju, zabranu aplikacije TikTok, i sankcije zvanicnicima Hongkonga.

Upoznata sa dubinom problema oko 5G mreže koju donosi Huawei, a kako na to upozoravaju americki strucnjaci i politicki lideri, Srbija se sporazumom koji je ovih dana potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vucic u Vašingtonu obavezala da ce zabraniti korišcenje 5G mreže koju isporucuju neprovereni isporucioci u svojim telekomunikacionim mrežama.

Tamo gde je ta oprema vec prisutna pristupice se uklanjanju opreme i drugim vidovima posredovanja u razumnim vremenskim rokovima.

Tako se Srbija, cini se na vreme, obavezala da se prikljuci delovanju u skladu sa medunarodnim poretkom.

Da li ce Kina, kao dosadašnji dobar partner Srbije, imati razumevanja ostaje da se vidi. No Vucic je ocenio, nakon svega što mu je predoceno u Vašingtonu, da je to dobra stvar za srpske gradane.

Tekst je preuzet sa sajta Medija centra

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.