U koje svrhe i koga Vlada zadužuje? 1Foto: Freepik

Građani, koji ne čitaju Službeni glasnik, uskraćeni su za vest da je pred Novu godinu – 29. decembra 2021. godine – Vlada Republike Srbije donela odluku o dve emisije državnih hartija od vrednosti radi zaduženja od 60 milijardi dinara i 200 miliona evra – ukupno oko 710 miliona evra sa kamatom.

Za moju sedmočlanu porodicu to je dodatna obaveza od oko 765 evra za koliko se uvećava njen dosadašnji dug od oko 16.150 evra iz proteklog desetogodišnjeg perioda.

Iz sadržine donetih odluka može se saznati je građane Srbije Vlada zadužila „… radi finansiranja budžetskog deficita, refinansiranja dospelih obaveza po osnovu javnog duga i finansiranja investicionih i programskih projekata“.

Nejasno je da li će i koliki iznosi iz novog zaduženja biti upotrebljeni za pomoć penzionerima i mladima uoči izbora, kao i za plaćanje predizbornog uvoza struje i gasa, a koliki su namenjeni za izgradnju puteva, pruga, Beograda na vodi, metroa, stadiona, gondola ili drugih investicionih i programskih projekata uključujući naoružanje koje će Albance, Crnogorce, Bošnjake i Hrvate odvratiti od pomisli da nas napadnu kako vlasti predstavljaju našu ugroženost, što govori o njihovom shvatanju regionalne saradnje i pomirenja.

Verujem da bi građani želeli da znaju ko su kupci državnih hartija od vrednosti kojima ćemo mi, naša deca i naši unuci otplaćivati najnovije zaduženje.

Ako spisak poverilaca kod kojih smo se zadužili predstavlja tajnu, možda bismo mogli da dobijemo bar okvirno obaveštenje da li su poverioci domaća lica ili stranci, da li su to strane države i koje, iz kojih zemalja su banke, druga pravna lica i pojedinci čiji smo dužnici i koje su kategorije domaćih poverilaca.

Kada bi postojao poslanik za koga sam glasao, zatražio bih da pitanja u vezi sa najnovijim zaduženjem Republike Srbije postavi Vladi.

U današnjim uslovima nije izvesno da li je mom neidentifikovanom poslaniku poznato da je njemu odgovorna Vlada pred Novu godinu dodatno zadužila sve građane naše zemlje i da li bi, čak i kada bi to znao, smeo da Vladi postavi pitanje u vezi sa tim zaduženjem.

Autor je advokat, član Pokreta Ne davimo Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari