Upozoravamo javnost da se Vučić sprema da odbaci evropsko mirovno rešenje za Kosovo 1Foto: Miroslav Dragojević

Upozoravamo javnost da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprema da odbaci francusko-nemački mirovni sporazum o odnosima Srbije i Kosova.

Iako se u početku činilo da Vučić priprema javnost za prihvatanje evropskog kompromisa o odnosima dve države, nakon što je premijer Kosova Albin Kurti rekao da će prihvatiti plan, Vučić je rešio da promeni kurs.

Nažalost, u tome mu je asistirao i veći deo parlamentarne opozicije.

Prateći njegove izjave, kao i propagandne medije pod Vučićevom najstrožom kontrolom, potpuno je jasno da se priprema javnost za odbacivanje mirovne inicijative francuskog predsednika i nemačkog kancelara. Na Vučićevu odluku da krene u odbijanje evropskog kompromisa, nesumnjivo je uticao i stav Putinovog ambasadora u Beogradu koji je pretećim tonom rekao da će Vučić odbiti mirovnu inicijativu.

Upozoravamo javnost da se Vučić sprema da odbaci evropsko mirovno rešenje za Kosovo 2
foto FoNet Milica Vučković

GDF upozorava da će posledice Vučićevog odbijanja političkog kompromisa sa Kosovom biti strašne i fatalne po Srbiju. A mogućnost za novi sukob na Zapadnom Balkanu se značajno uvećava. Propagandisti Putinovog režima su i u tome bili vrlo direktni: novi rat na Balkanu je prvorazredni ruski interes kako bi se pažnja demokratskog Zapada skrenula sa agresije na Ukrajinu.

Građanima Srbije ostaje pitanje i strepnja: da li će, kao i mnogo puta do sada, Aleksandar Vučić umesto interesa Srbije i njenih građana, da se povede za ličnim interesima i interesima zločinačkog režima u Kremlju.

Upozoravamo javnost da se Vučić sprema da odbaci evropsko mirovno rešenje za Kosovo 3
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/DS)

Naposletku, današnji brutalni napadi Vučićevog neformalnog glasnogovornika, političkog oca i osuđenog ratnog zločinca, Šešelja, na potpisnike našeg Apela za prihvatanje evropskog sporazuma o Kosovu nas neće ni najmanje uplašiti. Vučićeve cirkuske nakaze i fašistički propagatori ne mogu nas zaustaviti da se borimo za mir, za evropsku budućnost Srbije, za demokratiju i protiv diktatorskog režima koji nas ponovo uvodi u sukob sa čitavim demokratskim svetom. Cenu toga sukoba u koji nas Vučić uvodi skupo će platiti svi građani Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari