Vrhunski intelektualac ne sme biti s takvima 1Slobodan Prvanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Poštovani gospodine Panoviću,

Dugi niz godina Vas smatram za vrhunskog intelektualca, jednog od najvećih koje danas imamo u Srbiji. Uvek sam sa pažnjom pratio ono što Vi imate da kažete i često sam bio oduševljen pronicljivošću i ozbiljnošću Vašeg analitičkog pristupa pitanjima o kojima ste govorili.

Nebrojeno mnogo originalnih stavova i sagledavanja društvenih okolnosti iz novih uglova učinili su Vas autoritetom na terenu tumačenja političkog života i siguran sam da nas ima mnogo koji smo Vaši iskreni poštovaoci.

Upravo zbog ovakvog mišljenja o Vama, meni je nepojmljiva činjenica da Vi opstojavate u Upravnom odboru RTS-a.

Zaista mi deluje nelogično, zaista ne mogu da shvatim kako ste mogli i kako možete da budete saučesnik u grandioznom obmanjivanju građana Srbije, a koje režimski poltroni na čelu RTS-a već duže vreme organizuju i realizuju.

Vama je, siguran sam, itekako jasno da je izveštavanje RTS-a dijametralno suprotno od profesionalnog novinarstva i da se RTS, umesto da bude javni medijski servis, koristi kao sredstvo političke propagande vlastodržaca u Srbiji.

Ne sumnjam u to da Vi znate da se ovde građani namerno drže u neznanju kako bi moglo lakše da se manipuliše njima i svesni ste činjenice da kršenje zakona u medijskoj sferi od strane RTS-a obezbeđuje i uopšte omogućava opstanak ove i ovakve vlasti. Zato se često pitam kako ste mogli i kako možete skrštenih ruku da sedite u Upravnom odboru RTS-a. Šta radite tamo? Da li ste to Vi?

Znate da smo vam se (mislim na rukovodstvo RTS-a) obraćali moje kolege iz akademske zajednice i ja. Znate da smo od vas tažili, praktično, samo jednu stvar, a to je poštovanje zakona u radu RTS-a.

Znate da nam niste ni odgovorili, a ne tek da ste obezbedili da RTS počne da poštuje zakone u svom radu.

Uz svo poštovanje koje imam prema Vama, molim Vas da i nas i građane Srbije obavestite zašto ste tolerisali kršenje zakona od strane RTS-a, zašto ne sprečavate obmanjivanje građana od strane Javnog servisa, građana zbog kojih postoji i zahvaljujući kojima postoji RTS, i šta ćete da uradite u pravcu obezbeđivanja istinitog i potpunog informisanja građana na kakvo je RTS obavezan zakonima?

Pre nekoliko dana ste imali priliku da, izborom novog direktora, okončate period sramnog srozavanja RTS-a, ali to Upravni odbor, u kome ste i Vi, nije uradio.

Vašom odlukom ste omogućili nastavljanje obmanjivanja građana i nastavljanje slugeranjske uređivačke politike RTS-a, pri čemu ste još i ponizili sve Vaše kolege u RTS-u koje su se javno izjasnile oko izbora direktora.

Zar se to tako radi? Ako se Bujošević onoliko ispljuvao po sebi, zar Vi ne želite da se distancirate od njega? Zar ste Vi iste sorte sa njim, Vuletićem i Milivojem Pavlovićem? Ja verujem da niste, ali zašto ne činite ništa da biste pokazali da niste isti?

Nadam se da nije tačna ona izreka „s kim si – takav si“. Verujem da niste takvi, pa se nadam da, ako ništa drugo, bar nećete više biti sa takvima.

Autor je naučni savetnik Instituta za fiziku