Za šta su krivi Jakša, Sofija ili Nađa? 1Foto: Freepik

Da li je moguće da u 21. veku jedan čovek može da odlučuje o tome da li će bilo koje dete ići u vrtić? Moje dvoje dece Jakša i Sofija idu u vrtić u svom selu, u Obrežu, od svojih 12 meseci, a sada imaju 5 i 2 godine. Kako je moguće da se sada odjednom nađu na listi čekanja u svom vrtiću, kada je uvek bilo mesta za svu decu kako iz Obreža, tako i iz drugih okolnih mesta iz opštine Pećinci?

Suprug i ja smo zaposleni, obaveze prema vrtiću izmirujemo na vreme, deca redovno idu u vrtić, i onda odjednom dobijemo obaveštenje preko telefona, bez ikakvog obrazloženja, da smo na listi čekanja. Naravno, mogućnost žalbe postoji, ali kada smo otišli lično da je predamo u pravnu službu vrtića, naišli smo na zaključana vrata.

Tek posle pola sata čekanja, vrata nam je otvorila spremačica i rekla da njoj damo šta imamo da joj je rečeno da ne sme da nas pusti unutra! A mi smo roditelji koji su samo hteli da predaju žalbu. Narušena su prava naše dece, naša prava kao roditelja.

Koja je budućnost u ovoj zemlji, ovoj opštini, kada jedan moćnik, Milorad Pantić Luki, poverenik SNS, može da diktira po kojim uslovima deca mogu da se upišu u vrtić? Znamo i ubeđeni smo u to da on i samo on stoji iza svega ovoga, da se sveti Nikoli, bratu mog supruga, jer je Nikola njegov žestoki protivnik i ukazuje na  prljave radnje tog moćnika svaki dan.

Ali da se sveti preko nedužne dece, to je zaista nešto najgore što je mogao da uradi… Šta su krivi Jakša, Sofija ili Nađa, ili bilo koje drugo dete, čiji je neko blizak član Demokratske stranke ili učesnik poljoprivrednih protesta? Da li su deca kriva što njihovi rođeni žele da im obezbede koliko toliko bolju budućnost?

Pokušali su da nas uplaše, ali nisu uspeli. Nećemo odustati od borbe ne samo dok nam se deca ne vrate u vrtić, a vratiće se, nego dok ne budemo živeli u takvom Obrežu, takvoj Srbiji, gde nikada više nijedno dete i nijedan roditelj neće brinuti o tome da li će neki lokalni moćnik pomisliti da se sveti svojim protivnicima na bilo koji način, a posebno preko dece.

Autorka je Jakšina i Sofijina majka

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.