Zmijski svlak 1Foto: Imre Sabo

Danojlićev roman koji je obeležio jednu epohu na domaćoj književnoj sceni, izvanredna je asocijacija na sve ovo što nam se proteklih dana dešava posle apokaliptičnih scena u „Ribnikaru“ i Mladenovcu.

Izašli smo na ulice Beograda, sa već poznatim zahtevima koji su se postavili pred vlast, ali pre svega, kao građani tražimo da se nasilje u Srbiji jednom za svagda zaustavi i da više nikada ne prebrojavamo mrtvu decu po školama i ljude po gradovima Srbije, kojima je država, umobolnicima očito, prećutno dozvolila da šenluče do zuba naoružani, pri tome streljajući nedužne ljude.

Ovi protesti protiv nasilja, koji su skupili više stotina hiljada samofinansirajućih protestanata, pokazalo je i predsedniku, dakako Vučiću, da je “ đavo odneo šalu“

Na žalost, pisah i govorah da su šabačke motke i bageri samo uvod u mnogo veće zlo koje nam se sprema, jer su supstrati fašizma, pre svega, prvo u Šapcu “ proradili“.

Naravno da verujem, da je posle svih ovih i onih užasa, najveća zmija u našoj zemlji shvatila, da ponovo mora da napravi otklon od sopstvenih gluposti koje je prouzrokovao.

Zmije, često u svom životu imaju svoj svlak, ostavljajući u nekom žbunju staru kožu, nakon čega izgamižu potpuno nove i sređene za svoj dalji opstanak. Priroda nas je sve naučila, ako smo hteli i umeli da čitamo i razumemo

. Ovi ogromni protesti protiv nasilja su zmiju isterali iz rupe i vrlo brzo nam je postalo jasno šta je zmija naumila da uradi, jer priroda zmije je čudo.

Odgovor je usledio ekspresno, u vidu kontramitinga protiv svih nas koji smo protiv nasilja, jer je zmija nagonski osetila šta joj valja činiti. Odlučila je da se ponovo distancira od zla u kojem je učestvovala, kao i u prvoj deceniji 21-og veka.

Naprasno želi da bude glavna zmija svih građana Srbije i pristaje na razgovor sa neistomišljenicima, pri tome, javno napuštajući leglo koje je sama iznedrila, želeći da se na taj način ogradi od svih predhodnih grehova, koji su ostali tamo negde, na njenoj staroj i odbačenoj koži.

Ta zmija, dakako Vučić, je sa vrlo jasnom namerom, svoju kožu ponovo presvukla, pokušavajući da krene u novo proždiranje, ali na jedan vrlo perfidan način, jer zna da će sve jednoga dana doći na naplatu.

To, što će se desiti na Vidovdan je čista šminka i raščišćavanje u unutrašnjim redovima i sledi nam javni i lažni poziv na opšte jedinstvo i kako sam navodi “ da napravimo normalnu državu“.

Dakle, sam je i na taj način je priznao, da pod njegovim vođstvom skoro 12 godina, nismo bili normalna država, te da više neće da vodi samo tu jednu partiju, nego da bude predsednik svih građana ove i ovakve napaćene Srbije.

Vučević ga je zamenio, ali se ne treba zanositi da će presudni uticaj u donošenju odluka, unutar SNS-a imati upravo „ON“, koji je ponovo promenio odeždu.

Od ratnog huškača i radikala do demokrate, pa od mafijaškog gurua do Evropejskog liberala…pa ko nasedne naseo je.

On će sada napraviti neku novu političku organizaciju a SNS će mu služiti kao paravojska, koja će završavati prljave poslove batinašenja i hapšenja, nešto poput modifikovanog Srpskog Gestapoa. On će se ograđivati od budućih nesreća, govoreći da on više sa SNS- om nema nikakve veze.

Zapamtite, zmije su lukave i opasne i nije džabe Veton Suroji napisao roman o Hašimu Tačiju, koji je imao nadimak „zmija“.

Zmijski svlak je ništa drugo, do presvlačenje i šminka za one koji ne razumeju šta nam se sprema. Zato, svi na ulice, protiv nasilja i protiv onih koji bi sopstvene zločine sakrivali na najperfidniji način.

Autor je novinar iz Šapca

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari