Advokatska posla 1Foto: Canva

Nekako se često pojavljuje advokat dr Milan Parivodić na ekranima, a u poslednje vreme ga potpisuju sa prof. dr M. Parivodić. Bio je ministar za ekonomske veze sa inostranstvom u Vladi dr Vojislava Koštunice.

Što se tiče profesure, on je predavač na Advokatskoj akademiji, a što se tiče ekonomskih veza, on je utemeljivač međunarodnog sporazuma sa Londonom, gde je sedište Rio Tinta.

On ne krije svoje zasluge i u jednom nastupu je rekao da Srbija nema more, pa mora da kopa plodnu zemlju valjda da pronađe ono nekadašnje Panonsko.

Ne bih sad o Zakonu o restituciji, čiji je tvorac, premnogo je za jedan lični stav. Fokusiraću se na anegdotu koju je kod Marića ispričao u jutarnjem programu 5. jula o. g. Reče da je bio mlad (23-24 godine) kada se 1991. odlazilo na vojnu intervenciju u Hrvatsku. Po Gugl informacijama, on je rođen 1966. godine, nije sporna ta jedna godina, već poruka koju je uputio gledaocima da je bio u patriotskom zanosu, što ne bi sada preporučio.

Svako ima pravo na svoj lični stav i, naravno, sa poštovanjem slobode govora da ga javno iznese. Kao izuzetno elokventan i obrazovan, on se provlači vešto između voditelja i sagovornika pokazujući kako je dobar advokat. U svom izlaganju je sa pravom istakao da svaka izolacija smanjuje elonomsku moć države pa će sad na primer Rusija prodavati svoje prirodno blago preko nakupaca – Kine, Indije i drugih iz pripadajućih saveza.

Ne znam u koju kategoriju spadaju Rio Tinto, Eurolitijum Balkan iz Kanade, ali po raspoloživim javno prikazanim podacima oni bi dobro profitirali od prirodnog blaga Srbije. Naš narod kaže da ne treba gledati preko tuđeg plota, već počistiti svoje dvorište. Gde nam je obećana studija o uticaju na životnu sredinu da vidimo kako će vlasnici tih eksploatacija počistiti za sobom?!

Nadam se da se gospodin Parivodić neće ljutiti što je njegovo izlaganje bilo podsećanje na sve promašene strategijske odluke.

Autorka je naučna savetnica u penziji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.