Borbu protiv "lažnih vesti" počinjem od Danasa 1Foto: DRAGAN KUJUNDZIC

Na naslovnoj današnjeg Danasa, u tekstu pod naslovom „Zlatni lav i druge vesti“, navodite da su novinari srpskih medija nagradu za mir „Zlatni lav“ pomešali sa nagradom Venecijanskog filmskog festivala. Navodite takođe da „zli jezici kažu da je to jedna od onih nagrada koje organizatori ponude za određenu sumu novca…“, a na kraju teksta: „Ovo su samo neke od tema kojima bi mogla da se bavi savetnica predsednika Suzana Vasiljević u borbi protiv lažnih vesti, koju je nedavno najavila. Baš u Veneciji.“

Drago mi je da podržavate moju želju za uspostavljanjem sistema borbe protiv lažnih vesti, te ću vam ovom prilikom navesti sve navedene u vašem tekstu.

Prvo, Venecijanski filmski festival, tzv. Mostra, osnovan je u avgustu 1932. god (za više detalja pogledati wikipediju: https://en.wikipedia.org/wiki/Venice_Film_Festival), znači pre 86 godina, ne 70.

Drugo, nisu je pomešali sa filmskom nagradom već su preneli samo tekstove iz italijanskih medija, kojim oni najavljuju ovu dodelu (proveriti linkove na engleskom i italijanskom, a ja vam šaljem i prevod, da ne bude da se nismo razumeli:

http://www.tvnumeriuno.it/?p=13994

http://www.castellinews.it/17270/attualita/ad-aleksandar-vucic-il-leone-doro-per-la-pace-a-venezia-la-cerimonia-di-premiazione/ )

Treće, o nagradi odlučuje žiri, niko potencijalne dobitnike ne kontaktira pre nominacije, prema tome nema reči o novčanoj nadoknadi za ovu nagradu.

Navodite u gorepomenutom tekstu i sledeće: „Sećate se specijalnog rata, o njemu stalno izveštavaju tabloidi. To je ono kada se svi urote protiv nas, potpomognuti stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima, a u poslednjem momentu nas odbrani Putin, prethodno se konsultujući sa Trampom…“ – očekujući moju reakciju na pisanje tih, kako vi kažete „tabloida“.

Nisam saglasna sa svakim tekstom koji novine objave kako bi povećali tiraž, ali nažalost na to ne mogu da utičem. Kao što ne mogu da utičem ni na vašu želju da „rekonstruišete“ nemačku vladu, pa u cilju objavljivanja onog što želite da čujete zaboravite da Sigmar Gabrijel nije više ministar spoljnih poslova Nemačke. (u attachmentu je naslovna strana Danasa, 29. oktobar 2018).

S obzirom da ste saglasni sa mojom „borbom“ protiv lažnih vesti, možda bi bilo dobro da počnete sa ličnim zalaganjem u sopstvenoj kući. Pored tri navedene greške (biću kulturna pa ih neću nazvati „lažima“ jer želim da verujem da su nenamerne) samo u jednom delu ovog teksta, priče sa naslovne strane Danasa od 29. oktobra ove godine, mogla bih da navedem i mnoge druge. Ponekad bi bilo korisno očistiti „đubre“ u sopstvenom dvorištu pa tek onda preći na tuđe.

U nadi da ćete objaviti moj tekst, takođe na naslovnoj, srdačno vas pozdravljam!

ODGOVOR NOVINARKE DANASA OBJAVIĆEMO U SUTRAŠNJEM BROJU

Vučićevi snažni napori u promovisanju mira

Prvog decembra 2018. godine venecijanska ceremonija dodele međunarodnih nagrada vraća se kako bi proglasila ljudsku izuzetnost. Ključne ličnosti u preduzetništvu, ali takođe i u umetnosti i međunarodnim odnosima, srešće se u 72. godini dodele nagrade, uspostavljene početkom četrdesetih godina dvadesetog veka. U proteklih 11 godina, predsednik Odbora bio je dr Sileno Kandelarezi, koji je veoma naporno radio kako bi se nastavila istorijska tradicija Zlatnog lava.

Kada je reč o organizaciji, važno je pomenuti fondaciju Fedus, kojom predsedava NJ. e. Mario Bačini. Ove subote će se održati dva segmenta ovog događaja: „Zlatni lav za preduzetništvo“, najvažniji događaj posvećen italijanskom poslovanju, koji promoviše „Armando Curcio Editore Spa, C Holding Srls, Venice in The World Srls i Leone di San Marco Srls“.

Događaj je nastavak prošlomesečnog događaja za medije, upriličenog u Montečitoriju, kada su dodeljene zvanične nominacije.

Istog dana, dodeliće se Zlatni lav za mir, koji je, po rečima predsednika Kandelarezija, „simbol društvenih dostignuća u proteklih 70 godina i konkretna želja za bolju budućnost“.

„Zlatni lav, simbol društvenih dostignuća u proteklih 70 godina“, rekao nam je predsednik tokom konferencije, „uvek traga za novim načinima da proširi ljudske talente. Zlatni lav za preduzetništvo i Zlatni lav za mir su konačni oblici festivala rođenog 1947.“

Luz Adriana Sarčineli (glumica i voditeljka koja je osvojila Srebrnog lava, kao najbolja glumica u 2016) biće domaćin ceremonije.

Ambasador za mir za 2018. godinu biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zahvaljujući svojim izuzetno snažnim naporima u promovisanju mira.

Među gostima, koji će ove subote biti u Veneciji, jesu potpredsednik Vlade Italije Mateo Salvini, NJ. e. Renato Bruneta i NJ. e. Franko Fratini.