Istopolni brakovi i populaciona politika 1ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

Ovom prilikom želimo da se, kao udruženje i kao LGBT+ pojedinci/ke, osvrnemo na tekst „Naprednjaci, sprečimo sramotu u najavi“, koji je u sekciji Lični stav izašao u jučerašnjem izdanju Danasa.

Gospodin Jakovljević ulazi u zamku ili namerno obmanjuje čitalačku javnost dovodeći u vezu regulisanje veza osoba istog pola i populacionu politiku, tačnije pitanje tzv. bele kuge.

Uzmimo u obzir neke od parametara – na primer, stopu nataliteta. Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Norveška, Slovenija, Holandija…

Sve nabrojane zemlje imaju veću stopu nataliteta u odnosu na Srbiju, a sve su u svojim nacionalnim zakonodavstvima regulisale položaj istopolnih partnera.

Ali, da ostavimo po strani brojke, parametre i oslonimo se isključivo na zdrav razum – regulisanje pitanja istopolnih partnera znači upravo to – ozakonjenje, ili pravna vidljivost istopolnih parova koji su bili, jesu i biće naša realnost.

Odnosno, regulisanje pitanja zajedničke imovine, posete u bolnici, nasledstva imovine nakon smrti partnera, osiguranje, i dr. Istopolni parovi u Srbiji žive uskraćeni svih tih prava, i ovakav zakon će im pružiti bar korak-dva ka jednakosti sa bračnim supružnicima.

Ako takvog zakona ne bude – istopolni parovi neće nestati ili odumreti, već će nastaviti da žive u pravnom vakuumu.

Na kraju krajeva, osvrnuli bismo se i na presudu Evropskog suda za ljudska prava Bajev protiv Rusije.

Bez ulaska u čitav kontekst, osvrnuli bismo se na rečenicu koja i najbolje sumira argumente poput Jakovljevićevog – Rast broja stanovnika po zaključku suda zavisi od mnoštva različitih činilaca, od kojih su među svim ovim faktorima koji podležu uticaju države, najočiglednija prava po osnovu socijalnog osiguranja i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Suzbijanje informacija o istopolnim odnosima nije metoda pomoću koga bi bilo moguće preokrenuti negativne demografske tendencije.

Obično se procenjuje da oko 10 odsto stanovništva jednog društva pripada LGBT+ zajednici.

Mi verujemo da je šamar rodoljubivoj Srbiji upravo to što 10 odsto naših građana i građanki nemaju niti jedno pravo koje imaju bračni drugovi, odnosno protivljenje bilo kakvom koraku da se položaj unapredi.

Dodali bismo po sopstvenom sudu, i krajnje nehrišćanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.